Atos Consulting helpt klanten met veranderen in een digitale wereld
Veranderen. Een eng begrip. Ben je niet tevreden met je huidige baan? Neem dan ontslag, waag die sprong in het diepe! Maar nee, dat doe je niet zomaar. Voor bedrijven gelden vergelijkbare principes. Een traditionele manier van denken lijkt bedrijven anno 2018 de kop te gaan kosten. Hoe gaan zij toch mee in de digitale wereld? Frank Kuitems, partner bij Atos Consulting, vertelt over hoe het adviesbureau zijn klanten helpt om te veranderen.
Een bedrijf verandert niet zomaar. De huidige manier van werken is op dit moment winstgevend en daarom lijkt een meer digitale manier van werken niet nodig. Toch zal een bedrijf mee moeten gaan om over een aantal jaar niet de boot te missen. Atos en Atos Consulting (de adviestak van de zakelijke dienstverlener) helpen de klant daarbij. Het is namelijk belangrijk dat een bedrijf dat wil veranderen weet waar het aan begint en wat er allemaal mogelijk is.
Atos maakt daarom `Proof of Values' voor haar klanten. Voor bepaalde klanten houdt dit in dat er meer via de cloud gewerkt gaat worden zodat informatie slimmer en beter bereikbaar is. Andere klanten kunnen operationeel excelleren door de mogelijkheden van 'the Internet of Things' optimaal te benutten en weer andere klanten kunnen al hun systemen aan elkaar koppelen om de levenscyclus van haar producten op de beste manier te kunnen managen.
Data in de cloud
Gegevens zijn er altijd bij bedrijven. Termen als Big Data lijken intussen al bijna verouderd. Bedrijven weten meestal wel dat ze veel kunnen met die informatie. Maar hoe behandel je die data, hoe sla je het op en hoe zorg je ervoor dat je er op de meeste manieren voordeel uit kan halen?
Atos werkt samen met Google door bedrijven een cloud-omgeving aan te bieden, waarin data snel gebruiksklaar gezet kan worden. Het uitgangspunt hierbij is, dat klanten een geïntegreerd beeld krijgen van eigen opgeslagen data. Kuitems noemt een voorbeeld bij een bedrijf dat kantoorinrichtingen zoals meubilair, printers en koffieautomaten, leaset. Voorheen kreeg het bedrijf na een leaseperiode de koffieautomaten terug zonder dat ze inzage had in hoe intensief de automaten gebruikt waren. Om toch een opbrengst uit de machines te halen werden alle automaten voor een lage tweedehands prijs in de markt gezet. Een automaat, die drie jaar in een doos in opslag had gestaan, werd voor een veel te lage prijs verkocht.
Met de cloudoplossing van Atos kunnen bedrijven, zoals deze machinefabrikanten, klanten beter bedienen doordat men veel meer inzicht heeft in het gebruik van de machines. In een overzicht is te zien wat er geleased is, wat de contractinformatie is, hoeveel de machines gebruikt worden en in welke machines storingen zijn opgetreden. Dat is niet alleen nuttig voor de waarde-inschatting van de geretourneerde machines, het zorgt er ook voor dat klanten beter geadviseerd worden in machinegebruik. Daarnaast kan het de machinefabrikanten helpen machines te produceren die beter aansluiten op het daadwerkelijk klantgebruik.
Kuitems benadrukt dat leasen sowieso een duurzame en verstandige manier is ten opzichte van verkoop. Zoals je voor licht tegenwoordig per uur kunt betalen, kun je in de toekomst voor autobanden per kilometer gebruik betalen. Dit businessmodel verandert het perspectief van de autofabrikant. Voorheen was de prijs bepalend voor de consument, maar is de prestatie van de brand een veel belangrijker begrip. Hierbij is niet de prijs een afweging, onderhoud en vervanging spelen nu een rol bij de aankoop. Ook kunnen de gebruiksgegevens van de auto met het gekoppeld worden, waardoor komt een continue stroom van gegevens over de auto beschikbaar. Zo ook over het gebruik en de levensduur van de band. Door alle gebruiksgegevens van de auto te verzamelen en te analyseren, kan bijvoorbeeld op kosten bespaard worden en kan autopech worden voorkomen of sneller verholpen worden.
Internet of Things
Slimme apparaten hebben de toekomst. Het fenomeen Internet of Things bestaat al een tijdje, maar zal in de nabije toekomst een steeds grotere rol in ons dagelijks bestaan opeisen. De mogelijkheden met deze technologie zijn eigenlijk oneindig en maar tegelijkertijd ook afhankelijk van de schaalbaarheid en de kosten. Atos werkt momenteel aan een project waarbij schepen via het internet verbonden worden. De dataverzameling en de -analyse maken het mogelijk het scheepsonderhoud beter te managen. Hierdoor wordt de inschatting van de inzetbaarheid verhoogd.
Maar, als we schepen kunnen "connecten" kunnen we dit ook met kleinere eenheden doen. Denk aan huishoudelijke apparaten, die kunnen we nu al koppelen aan een supermarkt bestelsysteem. Is de koffie in je bonen apparaat bijna op? Geen probleem. Je bestelling voor nieuwe koffiebonen wordt in je bestellijst bij je supermarkt opgenomen. Ook als je koffieapparaat of tv aan een onderhoud toe is, de leverancier kan aan de gegevens zien dat een onderhoudsbeurt ingepland kan worden. Je hoeft de leverancier niet meer te bellen met een klacht of een verzoek om een onderhoud, de registratie gebeurt allemaal online en werkt met sensoren die data afgeven. Deze sensoren bepalen in toenemende mate de beschikbaarheid en de snelheid van het dataverkeer. Hoe sneller, hoe krachtiger, hoe hoger de schaalbaarheid.
In het gesprek met Kuitems komt ook een toekomstvisie met RFID-tags naar voren. Elektronicacomponenten zoals RFID-tags, sensoren en geheugenchips worden steeds goedkoper, waardoor ze voor meer toepassingen financieel haalbaar worden. Als de tags namelijk nog een stuk goedkoper worden, dan zouden ze zelfs op individuele producten in supermarkten kunnen komen. Kuitems vertelt: "Als een bierbrouwer tags op de bierflesjes heeft, kan uit het dataverkeer blijken dat je een specifiek biertje typisch op zaterdagavond drinkt. Met deze marktinformatie kan de bierbrouwer de boodschap in zijn campagnes aanpassen aan het consumentengedrag." Een andere toepassing is als levensmiddelen met een tag gekoppeld zijn aan de houdbaarheidsdatum. Is het product bij de supermarkt nog niet verkocht voor de houdbaarheidsdatum, dan kan de voorraad met een eenvoudig automatisch bericht uit de schappen gehaald worden.
“Digitale transformatie helpt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe business waarde. Atos Consulting helpt klanten hiermee, van strategie tot implementatie.”
– Frank Kuitems, partner bij Atos Consulting
Een geïntegreerd landschap
Een ander aandachtsgebied waar Atos aan werkt, is de integratie van de verschillende bestaande bedrijfssystemen. Door systemen te integreren kan de levenscyclus van een product optimaler worden gemanaged. Hierdoor kunnen bestaande planningssystemen aan andere systemen gekoppeld worden. Door deze koppeling worden gegevens uitgewisseld waardoor bedrijfsprocessen efficiënter werken en processen beter op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld de stroom van materialen en het systeem dat de inzetbaarheid van personeel verzorgt. Door de beide systemen te koppelen aan de orderregistratie, ben je beter instaat beschikbaarheid van je materialen en de inzetbaarheid van je medewerkers in te schatten. Hierdoor kan in de productie het assemblage van onderdelen op de beste manier verlopen.
Virtual Reality
Virtual reality, augmented reality en mixed reality zijn computertechnieken die je een verrijkte of complete andere werkelijkheid laten ervaren. Een voorbeeld hiervan is de hololens: met een bril kan een medewerker informatie dat op het glas geprojecteerd wordt visueel waarnemen. Deze techniek kan bij het visualiseren van werkinstructies helpen bij het eenvoudiger maken van assemblage en machineonderhoud. Met de hololens krijgen medewerkers live instructies van productiemanagement op afstand. Experts kunnen 'on remote' meekijken, advies geven en medewerkers met minder ervaring onderhoud onder begeleiding opleiden en werkzaamheden laten uitvoeren. Een toepassing die op productieplantages wereldwijd wordt gebruikt en veel kostenbesparing oplevert. Overal waar voorheen een heel team van experts ter plaatse moest zijn, is nu niet meer nodig en is hierdoor zo voor meerder projecten tegelijk inzetbaar.
Artifical Intelligence Labs
Artificial Intelligence is een term die nog niet genoemd is. De samenwerking met Google sterkt Atos in de consumentenmarkt en andersom heeft Google meer mogelijkheden in de zakelijke markt. Vandaar dat ze intensief samenwerken op Artificial Intelligence en Machine Learning. Atos heeft voor het gebruik van Artifical Intelligence labs in Londen en Parijs opgezet. Door workshops in deze labs te verzorgen, kunnen klanten op een heel bruikbare wijze kennismaken met de mogelijkheden van Artificial Intelligence en hoe ze AI in hun eigen bedrijf kunnen toepassen.
Voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen maakt Atos gebruik van de expertise in haar Scientific Community. Dit is een wereldwijde groep van 130 experts en wetenschappers die in R&D Labs en Business Technology and Innovation Centers (BTIC) de nieuwe informatietechnologie toepassingen toetsen en presenteren. Atos' wetenschappers voorzien dat de digitale transformatie bij bedrijven er in de toekomst voor zal zorgen dat massaproductie in de toekomst steeds minder nodig zal zijn. Nu nog een uitzondering, maar binnenkort een feit in meerdere sectoren. De auto-industrie loopt hierin voorop. Er worden nu alleen nog maar auto's geproduceerd met klant specifieke opties en aankleding. Een voorproductie in aantallen in een bepaald type en kleur is achterhaald, de productie is volledig afgestemd op de wensen van de klant. Dit is alleen maar mogelijk doordat de productlijnen – en dus informatiesystemen – op elkaar afgestemd zijn en voor het oog door elkaar lopen. Een goede ontwikkeling voor de consument, die nu steeds vaker een volledig 'customized' auto kan bestellen, maar feitelijke een grote uitdaging autofabrikant haar informatiesystemen.
De toegevoegde waarde van Atos ligt het integreren van systemen, waardoor bestaande systemen optimaal op elkaar zijn afgestemd en de productieprocessen de productie aan de hand van de klantbehoeften kan uitvoeren. Kortom verbeterde productieprocessen die binnen budget en optimaal aan de klantvraag kunnen voldoen.
Tot slot merkt Kuitems op dat Atos met geavanceerde technieken werkt, maar de samenwerking met klant maakt het mogelijk om met de digitale transformatie nieuwe business waarde te ontwikkelen. De kracht zit in het mogelijk maken van innovatie in samenwerking met de klant.
Afgelopen jaar werd Atos Consulting door bijna 2.600 beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven verkozen tot het beste strategische adviesbureau van ons land, voor partijen als McKinsey, Berenschot, The Boston Consulting Group (BCG) en Roland Berger.
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met SCOPE, een magazine van TU Eindhoven studievereniging Industria. Auteur is Ward Beekmans.