Oliver Wyman versterkt team met Strategy& partner Marco Kesteloo

14 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Oliver Wyman heeft zijn Nederlandse kantoor versterkt met Marco Kesteloo, die de overstap maakt vanuit Strategy&. Kesteloo gaf leiding aan het Amsterdamse kantoor van Strategy& en vervulde een sleutelrol binnen de wereldwijde retailpraktijk van het adviesbureau.

Marco Kesteloo brengt meer dan vijfentwintig jaar aan advieservaring mee naar Oliver Wyman, een managementadviesbureau met ongeveer 4.500 medewerkers die wereldwijd werken vanuit meer dan zestig kantoren. Het in 1984 opgerichte bedrijf – dat sinds 2007 onder de huidige merknaam opereert – trad elf jaar geleden toe tot de Nederlandse adviesmarkt door een kantoor in onze hoofdstad te openen. Daarvoor bediende Oliver Wyman sinds de jaren negentig klanten op de Nederlandse markt vanuit buitenlandse kantoren.

Coen de Vuijst – topman van Oliver Wyman Nederland – zegt dat hij blij is met de komst van Marco Kesteloo. “Hij is een geweldige toevoeging aan ons team en zal ons helpen de groeiambitie die we in Nederland hebben, te realiseren.” Kesteloo zal zich vooral richten op klanten in de sectoren retail & consumer goods. Deze branches worden de afgelopen tijd echter hervormd door een golf van technologische ontwikkelingen, veranderend consumentengedrag, de behoefte aan meer duurzaamheid en online kanalen die marktaandeel opeten van gevestigde exploitanten. 

Hoewel de gevolgen van e-commerce inmiddels zijn verankerd binnen retailstrategieën, zijn er door grootschalige veranderingen in het landschap verschillende gerenommeerde merken kopje onder gegaan, waaronder het voorheen populaire warenhuis V&D, muziekwinkel Free Record Shop en kledingketen Mexx. Volgens het CBS heeft de onlinewinkelmarkt in ons land momenteel een omvang van ruim €25 miljard. Dat is grofweg twee keer meer dan vijf jaar eerder. Ondertussen laat een recente studie van Oliver Wyman eveneens zien dat zelfs de sectoren voor levensmiddelen en vers voedsel rijp zijn voor verstoring op het gebied van e-commerce. Zo maakt bijvoorbeeld online kruidenier Picnic flinke groei door: de startup is pas drie jaar geleden gestart, maar is nu al actief in 37 steden, waaronder in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. 

De noodzaak naar strategische en operationale transformatie stuwt de vraag naar adviesdiensten. Zo is de Nederlandse consultancybranche vorig jaar met 6% tot 8% gegroeid. Ongeveer een tiende van de adviesmarkt van ons land – die een totale omvang kent van €1,2 miljard – komt op het gezamenlijke conto van de detailhandel- en consumptiegoederensector.

Oliver Wyman versterkt team met Strategy& partner Marco Kesteloo

In zijn nieuwe rol bij Oliver Wyman zal Kesteloo profiteren van zijn uitgebreide ervaring. Tot voorkort was hij bij Strategy& de hoofdverantwoordelijke voor de wereldwijde retailpraktijk. Ook was hij de afgelopen jaren betrokken bij tientallen projecten in de sector. Zo zette hij zich met name in voor verschillende detailhandelaren in levensmiddelen en non-food, zowel in Europa als wereldwijd. De 55-jarige partner is onder meer specialist op het gebied van strategie, organisatie, operationele verbeteringen, digitalisering en optimalisatie van de supply chain.

Met de komst van Kesteloo – die in het bezit is van een BBA (Nyenrode Business School) en van een MBA (University of Georgia, VS) – ziet Oliver Wyman dat De Vuijst en Kesteloo zich na bijna twee jaar weer herenigen. De Vuijst werkte circa zestien jaar bij Strategy& en zijn rechtsvoorgangers. Zo was hij actief ook voor Booz & Company, dat werd overgenomen door PwC en voor Booz Allen Hamilton, dat in 2008 opsplitste in twee bedrijven. Net voordat De Vuijst de overstap maakte naar Oliver Wyman, gaf hij leiding aan van de Nederlandse tak van Strategy&. Bij Oliver Wyman is hij momenteel Managing Partner; een rol die hij bekleedt nadat de oprichter van het Amsterdamse Kantoor – Robert Bark – vertrok. Bark verliet Oliver Wyman eind 2017 om zich aan te sluiten bij concurrent Accenture, waar hij sindsdien leidinggeeft aan de Nederlandse Financial Services-praktijk. 

Kesteloo was zo’n twintig jaar werkzaam bij Strategy &. Daarvoor werkte hij twee jaar voor Accenture, dat onlangs voor de derde keer op rij een vrouwelijke CEO benoemde – Irine Gaasbeek – om de Nederlandse tak te leiden. Naast zijn partnerrol bij Oliver Wyman, zit Kesteloo in de Raad van Commissarissen van de Faber Halbertsma Groep, een grote Europese full-service pooler en producent van pallets en dozen. 

Oliver Wyman heeft ongeveer veertig partners en consultants in Nederland in dienst. Andere senior adviseurs zijn onder meer partner Coen Degen, Lucas du Croo de Jongh en Ted Rudholm-Alfvin. De laatstgenoemde werkt vanuit Londen maar speelde een belangrijke rol bij het opbouwen van de voetafdruk van de Nederlandse tak. Daarnaast heeft het Amsterdamse kantoor ook verschillende principals in dienst, zoals Franc Verhage en Cornelia Neumann, en engagement managers, waaronder Hesse McKechnie en Dominik Böhler.