Impact investing bureau Social Impact Finance sluit zich aan bij Future Groep

30 mei 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Social Impact Finance, een boutique adviesbureau dat zich specialiseert in financieringen voor maatschappelijke problemen, heeft zich aangesloten bij Future Groep, een grote zakelijk dienstverlener uit Utrecht.

De afgelopen jaren staat social impact funding steeds vaker in de belangstelling. De aanpak richt zich op het vinden van particuliere financiering voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, waarbij de opbrengsten gaan naar de investeerders. De bekendste vorm van dergelijke financieringsvehikels zijn Social Impact Bonds (SIB), waarbij dergelijke ‘impactbeleggingen’ uit allerlei soorten financiële instrumenten kunnen bestaan, zoals microkrediet, groene obligaties of klimaatfondsen, en steeds vaker uit aandelenportefeuilles.

Net als bij private investeringen, dragen investeerders bij social impact funding het financiële risico. Als de maatschappelijke resultaten zijn behaald, dan krijgen ze terugbetaald. De crux van het succes ligt in de rendementen die behaald kunnen worden, en op dat punt is er veel controverse zichtbaar in de markt. Terwijl sommige investeringen in schoonheid sterven, kunnen anderen, waaronder de eerste Social Impact Bond van Gemeente Rotterdam, daarentegen maar liefst een rendement van 12% op hun conto schrijven.

Een van de spelers die zich actief inzetten voor de promotie van social impact financing is Social Impact Finance (SIF). “Social Impact Finance is opgericht vanuit de overtuiging dat er meer innovatie nodig is binnen het sociaal maatschappelijke domein en geld geven alleen onvoldoende leidt tot duurzame oplossingen van maatschappelijke problemen. Daarom helpen we overheden, MVO’s en bedrijven met het ontwerpen, financieren en managen van Social Impact Bonds”, aldus Laurina Nieukerke, samen met Samuel Oudkerk oprichter van het bureau. Impact investing bureau Social Impact Finance sluit zich aan bij Future GroepSocial Impact Finance helpt partijen met het verbinden van kapitaal en sociale innovaties uit het publieke en private domein, met als doel het oplossen van sociaal maatschappelijke uitdagingen op het gebied van zorg, onderwijs en welzijn. “Uiteindelijk willen we bijdragen aan het verbeteren van het leven van kwetsbare groepen”, aldus Nieukerke en Oudkerk. Om verder gestalte te geven aan de realisatie van de doelstelling van Social Impact Finance – “we willen uitgroeien tot dé Nederlandse marktspeler in impact investing” – hebben de twee co-founders zich aangesloten bij Future Groep, een Utrechtse dienstverlener met zo’n 700 medewerkers verdeeld over vier werkmaatschappijen (Human Capital Group, Future Communication, PLANgroep en Talenter Business Services).

Jeroen Ekkel, die aan het hoofd staat van Future Groep, zegt: “Ons motto is ‘Samen van Betekenis’, waarmee we tot uitdrukking brengen dat sociaal en innovatief ondernemen in ons DNA zit. De integratie van Social Impact Finance sluit daarmee naadloos aan op onze filosofie en strategie.” Ekkel volgde in januari van dit jaar Roelof Bijlsma op als CEO van Future Groep. Bijlsma stond aan de wieg van Conclusion – hij richtte het bedrijf in 1997 op samen met Erik Hallers.

Afgelopen jaar splitste Conclusion in twee bedrijven: de IT-activiteiten bleven opereren onder de naam Conclusion, terwijl de niet IT-diensten, zoals HR consultancy, communicatieadvies en managed services, werden overgeheveld naar Future Groep. De aandelen van het bedrijf zijn voor een groot deel in handen van Argos Soditic, een private equity-partij uit Frankrijk. 

Gerelateerd: Vijf tips voor het inzetten van Social Impact Bonds.