Jeroen Ekkel volgt Roelof Bijlsma op als CEO van Future Groep

15 januari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De Utrechtse zakelijke dienstverlener Future Groep heeft een nieuwe chief executive aan het roer. Jeroen Ekkel, de voormalige topman van Brunel, heeft het stokje overgenomen van Roelof Bijlsma, die terugtreedt als CEO om zich volledig te kunnen richten op zijn private equity activiteiten.

Future Groep is in april 2016 ontstaan, als gevolg van de splitsing van Conclusion in twee aparte bedrijven. De IT-werkmaatschappijen werden ingelijfd door NPM Capital en opereren nog steeds onder de Conclusion vlag, terwijl de niet IT-gerelateerde entiteiten werden samengevoegd in Future Groep. Het gaat hierbij om vijf adviesbedrijven: Human Capital Group (HR-advies), Future Communication (communicatie-advies), PLANgroep (schuldhulpverlening en budgetbeheer), PLANgroep Financiële Services (managed services voor de financiële sector) en Talenter Business Services (dienstverlener voor de publieke sector).

CEO van Future Groep

Sinds de splitsing werd Future Groep geleid door Roelof Bijlsma, die daarvoor ook al aan de wieg had gestaan van Conclusion. In 1997 bundelde hij de krachten met Erik Hallers om Conclusion (tot en met 2005 actief als Ewycksgroep) op te richten. De twee medeoprichters zagen dat er een nieuwe manier van consultancy nodig was – ze hadden in een vrij vroeg stadion door dat de markt aan het veranderen was, bovendien werden de vraagstukken van klanten steeds digitaler door de groeiende verschuiving naar technologie.

Roelof Bijlsma en Jeroen Ekkel - Future Group

Voortbouwend op een lean bedrijfsmodel van zo’n 30+ werkmaatschappijen, waarbij elk een eigen specialisme had – zo zaten er verschillende snelgroeiende IT-bedrijven bij – wist Conclusion uit te groeien tot een onderneming van zo’n 1.800 professionals ten tijde van de verkoop aan NPM Capital.

Voor Conclusion vormde de verkoop van de IT-activiteiten aan NPM Capital de tweede keer dat het een externe kapitaalinjectie aantrok. In december 2013 investeerde Gilde in het bedrijf met als doel om de groei te versnellen – als onderdeel van de transactie legde Hallers zijn rol als aandeelhouder neer om andere ambities buiten Conclusion te volgen.

Toen NPM Capital, de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, aan boord kwam, werd Bijlsma benoemd tot CEO van Future Groep. In de afgelopen twintig maanden wist hij het bedrijf succesvol te positioneren in het landschap en te laten groeien met ongeveer 25%. Toen Future Groep van start ging telde het 700 medewerkers, vandaag de dag hebben de vijf adviesbedrijven bijna 900 professionals op de loonlijst.

Volgens Bijlsma is het nu de ideale timing om de firma over te dragen een nieuwe bestuursvoorzitter. “We zijn een sterk en gezond bedrijf met enorm veel perspectief en potentie. In die zin staan we aan de vooravond van een volgende fase in ons bestaan. Daartoe heb ik in overleg met de bestaande aandeelhouders besloten om een nieuwe aandeelhouder aan te trekken.”

Jeroen Ekkel

Na een zoektocht langs kandidaten werd de ideale opvolger gevonden in Jeroen Ekkel, die hiervoor de functie van COO van Atlas Professionals bekleedde. Voormalig MT-Goudhaantje (2014) Ekkel brengt meer dan vijfentwintig jaar werkervaring met zich mee, waarvan vijftien jaar in resourcing & staffing. Bij het in Hoofddorp gevestigde Atlas, een recruitmentbureau, was hij COO, daarvoor was hij COO bij Brunel voor Europa en gaf hij twee jaar leiding aan de Nederlandse activiteiten van de detacheerder.

“Ik heb er het volste vertrouwen in dat Jeroen samen met het zittende management op een uitstekende manier uitvoering zal gaan geven aan onze ambitieuze groeistrategie”, aldus Bijlsma.

Quote Roelof Bijlsma

Ekkel, die zichzelf via een management buy-in heeft ingekocht bij Conclusion, over zijn nieuwe rol: “Het is een voorrecht om de rol van Roelof over te mogen nemen bij Future Groep, een fantastisch bedrijf met bijzondere en professionele medewerkers!” De management buy-in van Ekkel werd gesteund door Argos Soditic, een Europees participatiemaatschappij met kantoren in Brussel, Frankfurt, Genève, Luxemburg, Milaan en Parijs. Het betreft de eerste investering van de mid-market speler in ons land.

Wat voor Bijlsma bovendien meespeelde in zijn afweging was zijn persoonlijke wens om meer tijd te kunnen steken in zijn eigen venture capital- en private equity-bedrijf. Hij is eigenaar van Exceed Investments, een participatiemaatschappij die investeert in kleine bedrijven met een grote groeipotentie. Zo heeft Exceed geïnvesteerd in onder meer Social Impact Finance, een partij die impactinvesteerders verbindt met overheid en uitvoerders; Tiqets.com, een leverancier van entertainment tickets; Calender42, een dynamische agenda- en planningsdienst; en Tyrrell’s Wines, een van Australië’s meest bekroonde wijnmakers.

Bijlsma: “Ik had al langer de wens om me als ondernemer en investeerder weer volledig te gaan richten op het opzetten, ondersteunen en ontwikkelen van uiteenlopende bedrijven. Gezien mijn verantwoordelijkheden als CEO van Future Groep kwam ik daar het afgelopen jaar onvoldoende aan toe. Deze persoonlijke ambitie gecombineerd met het feit dat onze organisatie er uitstekend voor staat, maken dat ik het stokje met een gerust hart overdraag.” Bijlsma blijft wel aan Future Groep verbonden als commissaris en aandeelhouder.

Gerelateerd: Argos Soditic buys majority stake in Dutch professional services group (Consultancy.eu).