Ook in een Agile omgeving is de rol van projectleider cruciaal

16 mei 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Jolien Knipping is Business Consultant bij ITDS. Zij werkt sinds een jaar bij een IT-toeleverancier voor verzekeraars, waar zij volgens de Agile methodiek werken. Haar rol is de constante afstemming tussen haar klant, de Product Owner en interne organisatie. “Sinds Agile in het leven is geroepen lijkt de rol van projectleider overbodig geworden, maar ook binnen een Agile omgeving kan de projectleider nog steeds cruciaal zijn. “Want wie brengt anders de Business en IT bij elkaar?”

De verschillen tussen de methodieken “Agile” en “Waterval” zijn bekend: bij Waterval wordt van tevoren bepaald hoe tot het eindproduct wordt gewerkt en daar staat het belang van een projectleider onomstotelijk vast, terwijl bij Agile constant wordt gekeken of een project bijgesteld moet worden. Agile neemt daarbij afscheid van rollen die bij Waterval gebruikelijk zijn, waaronder de projectleider, die de verantwoordelijkheid heeft om een project te laten slagen. Wie zorgt hiervoor bij een bedrijf dat volgens de Agile-methodiek werkt en geen projectleider kent? 

Volgens de theorie is dat het scrum team. “In de praktijk heb ik echter gezien dat het niet overal geldt en het anders werkt bij een kleine IT organisatie waar men vooral te maken heeft met externe klanten. Want de business werkt vaak niet volgens Agile. Je blijft als projectleider inventariseren wat de wensen van de klant zijn. Die klant wil de planning en kosten van het project weten. Je komt dan niet weg met dat je volgens Scrum werkt en dat je per sprint van 3-4 weken kijkt wat er gaat gebeuren.” 

 Quote Jolien Knipping, ITDS

“Binnen mijn huidige opdracht kennen we de rollen Product Owner, Scrum Master en het Scrum Team mét als toevoeging de Projectleider. Ik ben als Projectleider constant in contact met de externe klant en Product Owner om de requirements scherp te krijgen. Hierdoor kan ik de business geven wat ze wil: de planning en kosten!”

De vraag of er een projectleider binnen een Agile omgeving nodig is zal nog tot veel discussies leiden, verwacht Knipping. “Gaat het goed als een bedrijf volledig volgens Agile methodiek werkt? Worden dan alle rollen en belangen goed vertegenwoordigd en blijven de stakeholders en organisatie bovenin goed geïnformeerd? Zoals mijn collega Renate Smolders eerder in haar blog stelde dat een Project Management Officer zéker van toegevoegde waarde is kan ik uit ervaring spreken dat dit ook geldt voor een Projectleider.”

Gerelateerd: Jasper Nauss van ITDS over de toegevoegde waarde van Agile | Scrum methodieken.