WIN adviseur Iduna Velema over haar agile PMO rol bij Waternet

09 mei 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Het beleid dat was ontwikkeld om het varen in de Amsterdamse grachten beter te reguleren en meer grip te krijgen op de commerciële activiteiten op het water, is recent door de Raad van State van tafel geveegd. Hierdoor moest er nieuw beleid ontwikkeld worden door de gemeente Amsterdam in samenwerking met Waternet. Iduna Velema, adviseur bij WIN, is betrokken bij de opdracht. Ze vertelt over het project en haar werkzaamheden.

Als Agile Officer ben ik de rechterhand van de Waternet-coördinator die is aangesteld voor dit programma. Daarnaast ondersteun ik de scrum teams bij het werken volgens de scrum methodiek, draag ik zorg voor de ontwikkeling van standaarden, templates en procesbeschrijvingen, ondersteun ik de teamleden bij inhoudelijke onderwerpen en organiseer en geef ik diverse workshops/trainingen. 

Agile werken doe je dagelijks

“Agile werken is iedere dag aan de orde, we werken volgens de scrum methodiek. We hebben iedere dag een stand-up. We bespreken de status van de zaken waarvan de drie scrum teams hebben aangegeven dit te realiseren in de huidige sprint. De sprint starten we altijd met een planningssessie. Omdat de omgeving waarin wij ons begeven niet volgens scrum werkt, hebben we zelf een optimale manier van werken ontwikkeld. Eén team heeft halverwege de sprint een refinement sessie, de andere twee teams combineren de plannings- en refinement sessie aan het begin van de sprint. Uiteraard sluiten we iedere sprint af met een retrospective, waar we ook zoveel mogelijk acties persoonlijk agenderen, om ervoor te zorgen dat de volgende sprint nog beter gaat.” 

Quote Iduna Velema

“Met de hoofden van de betrokken afdelingen van Waternet hebben we in 2017 een start gemaakt om de doelen en epics helder en eenduidig te formuleren, zodat prioritering beter kan plaatsvinden en er een betere focus is. Dit verwachten we het eerste halfjaar van 2018 af te ronden.” 

Mijn rol als Agile Officer

“In het programma ondersteun ik bij het agile werken de scrum master en de scrum teams. Ik neem deel aan alle scrum events, ik geef actief aan als ik denk dat de methodiek niet (goed) wordt toegepast en ik beheer de tool Agile Manager die wij gebruiken om onder andere de werkvoorraad inzichtelijk te maken. Ik zorg dat iedereen op de hoogte is van de planning van de diverse scrum events. Bij afwezigheid van de scrum master vervang ik haar. We hebben op een bepaald moment anderhalve maand zonder scrum master gezeten, waardoor ik de stand-ups heb geleid en de retrospective’s en refinements en planningsessies heb begeleid. Daarnaast zit ik standaard bij de overleggen tussen de product owners, scrum master en coördinator om de uitkomsten van de retrospectives te bespreken.” 

“Het grote verschil voor mij met Agile werken is: meer betrokkenheid! Voor mij is het verschil precies hetgeen waarin de theorie het verschil laat zien, samenwerken en betrokkenheid. Als Agile Officer heb ik meer het gevoel onderdeel te zijn van het team, ook al ben ik slechts voor een klein gedeelte met de inhoud van het programma bezig. Daardoor voel ik mij dichter betrokken bij de performance van het team. En naar mijn idee is het team bij agile werken ook meer bezig met zijn performance verbeteren. Ik krijg energie van deze manier van samenwerken!”