De populairste Nederlandse acteurs, artiesten, cabaretiers, muzikanten en dj's

10 mei 2018 Consultancy.nl 25 min. leestijd

Nederland is dol op zijn BN’ers. Maar van wie houden we het meest? Uit nieuw onderzoek blijkt dat onder meer Chantal Janzen, Guus Meeuwis en Armin van Buuren volle zalen trekken. Maar ook oudgedienden als Jeroen Krabbé, André van Duin en Jaap van Zweden doen het nog altijd goed. Een analyse van de populairste Nederlandse acteurs, artiesten, cabaretiers, muzikanten en dj's.

Terwijl we in Nederland nog weleens zeggen dat het beter is niet boven het maaiveld uit te steken, blijkt uit de populariteit van de diverse roddelrubrieken als RTL Boulevard en Shownieuws dat velen van ons gefascineerd zijn door onze bekende landgenoten, waarvoor zelfs de afkorting BN’er is bedacht. Sommigen van hen worden ook ver buiten ons kleine landje al herkend op straat, zo behoren de house-dj’s van onze bodem commercieel gezien al jarenlang tot de absolute wereldtop. Onze entertainmentbranche is dus groot, en wordt gedomineerd door tientallen bekende namen. Maar wie zijn het populairst? Een studie – door Hendrik Beerda Brand Consultancy gehouden onder circa 3.500 volwassenen – nam de cultuur- en entertainmentsector onder de loep en stelde vast wie ‘s lands meest geliefde acteurs, regisseurs, artiesten, cabaretiers, muzikanten en dj’s zijn. 

Acteurs en regisseurs

Uit onderzoek van het Ministerie van OCW blijkt dat de Nederlandse filmsector een jaaromzet heeft van €579 miljoen. Dat bedrag wordt voor ongeveer de helft opgebracht door bioscopen en voor de andere helft door de verkoop van dvd’s, blu-rays en diensten als Netflix. Deze omzet wordt natuurlijk lang niet volledig gegenereerd door Nederlandse films, maar anderzijds spelen Nederlandse acteurs wel weer mee in (buitenlandse) televisieseries, waarvan de opbrengst niet is opgenomen in deze optelsom. Van de tien meest geliefde Nederlandse acteurs en actrices in 2018 kan in ieder geval worden gesteld dat zij hun steentje hebben bijgedragen aan de omzet van de Nederlandse filmsector. In vergelijking met 2016, kent de top tien dit jaar twee nieuwkomers. Verder is de top zes volledig door elkaar geschud. 

De populairste acteurs van Nederland. Top 5

1: Chantal Janzen

Waar kent het grote publiek Chantal Janzen (1979) niet van? De Limburgse blondine is naast actrice ook musicalster, presentatrice en zangeres. Janzen volgde een opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en richtte zich daar met name op dans, waarna ze speelde in musicals. Haar eerste verschijning op het witte doek volgde in 2002. In de film ‘Volle Maan’ speelde zij Andrea, de vriendin van Hans (Cas Jansen) en schoonzus van Ties (Daan Schuurmans). Na dat avontuur speelde Janzen in diverse andere films. Zo ook in de blockbuster ‘Alles is liefde’ als Sarah, de wulpse schooljuf van Boris (Siebe Schoneveld) die Dennis (Peter Paul Muller) – de vader van Boris – wel zag zitten. Voor Janzen lijkt sinds enkele jaren ook alles liefde te zijn: in 2014 trouwde ze met Marco Geeratz, met wie ze inmiddels twee kinderen heeft. 

2: Carice van Houten

Vrijwel niemand die de naam Carice van Houten (1976) hoort, zal zeggen: “Mmm, ken ik niet, is dat soms familie van Jelka van Houten?” Van Houten is namelijk al vele jaren Nederlands meest succesvolle actrice. Zo is ze in het bezit van maar liefst vijf Gouden Kalveren, de meest begeerde filmprijs van ons land. De eerste won ze voor de tv-film ‘Suzy Q’, geregisseerd door Martin Koolhoven. Haar tweede voor haar rol in ‘Minoes’, de poes in het lichaam van een juffrouw. Daarnaast speelde ze ook in ‘Zwartboek’, waarvoor ze wederom werd beloond met een Gouden Kalf. Die film creëerde tevens haar ingang naar een internationale carrière: al enige jaren is ze als de wellustige en mysterieuze Melissandre te zien in de Amerikaanse hitserie ‘Game of Thrones’. In haar privéleven deed ze het wat rustiger aan en onderhield ze langere relaties met onder andere de Duitse acteur Sebastian Koch, Kees van Nieuwkerk – het zoontje van – en de Australische acteur Guy Pearce, met wie ze in 2016 een kind kreeg. 

3: Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé (1944) speelde de belangrijkste bijrol in misschien wel de beste Nederlandse film. In ‘Soldaat van Oranje’ (1977) was hij te zien als Guus LeJeune; meneer de Praeses van het Leidsch Studenten Corps Minerva in 1940. Samen met medelid Erik Lanshof – gespeeld door Rutger Hauer – stak hij als dappere Engelandvaarder de Noordzee over om zich aan te sluiten bij de geallieerden en actief aan de strijd tegen de vijand deel te nemen. Zijn debuut maakte Krabbé een krappe vijftien jaar eerder, in 1963. Toen speelde hij in ‘Fietsen naar de maan’ de rol van leerling-decorateur. Zijn meeste recente acteerwerk is te zien in de tv-film ‘Sneeuwwitje en de zeven kleine mensen’ (2015), uitgezonden op RTL 4. Tegenwoordig houdt Krabbé zich vooral bezig met de schilderkunst. 

4: Katja Schuurman

Katja Schuurman (1977) heeft divers bloed door haar aderen lopen: half Nederlands, een kwart Surinaams en een kwart Chinees. Voordat Schuurman in verscheidene films speelde, brak ze door op de televisie in ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ als Jessica Harmsen. Daarnaast speelde ze in de voetbalserie ‘All Stars’ de rol van Nadja: kantinedame, delinquente en het nichtje van de voorzitter dat door de hele voetbalclub als lustobject wordt beschouwd. Haar eerste grote hoofdrol in een bioscoopfilm was die van Thera in ‘Oesters van Nam Kee’, waar ze het hoofd van de jonge Berry op hol bracht. Die rol was wellicht op haar lijf geschreven: Egbert Jan Weeber, Johnny de Mol, Teun Kuilboer, Fedja van Huêt, Thijs Römer en meer recentelijk de zestien jaar jongere Freek van Noortwijk passeerden allemaal de revue en haar slaapkamer.

5: Monique van de Ven

Als je acteur of actrice wilt worden, volg je in de regel een vierjarige opleiding aan een toneelschool. Monique van de Ven (1952) begon ook aan de opleiding maar werd al na een jaar uitgekozen om naast Rutger Hauer de rol te spelen van Olga in de kaskraker ‘Turks Fruit’ van Paul Verhoeven, naar het boek van Jan Wolkers. Van de Ven speelde gedurende haar leven in tientallen films en ontving twee Gouden Kalveren. In 1985 kreeg ze de prijs voor haar gehele oeuvre en in 1990 voor haar rol in de Nederlandse film ‘Romeo’. Naast op acteerwerk stortte Van de Ven zich vanaf 1996 ook op de regie. In dat jaar was ze regisseur van de film ‘Mama’s proefkonijn’. Ruim een decennium later (2008) keerde ze met ‘Zomerhitte’ in zekere zin terug naar haar doorbraak, door zelf een boek van Jan Wolkers te verfilmen.

Rest van de top 10

Net buiten de top vijf van meest populaire acteurs en actrices vinden we de regisseur Paul Verhoeven (1938). Hij had de regie in handen van ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Turks fruit’ en was daarmee voor een groot deel verantwoordelijk voor de succesvolle carrières van Jeroen Krabbé en Monique van de Ven. Bovendien wist hij naam te maken in Hollywood met succesvolle spektakelfilms als RoboCop en Total Recall, die laatste met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Op plek zeven staat Angela Schijf (1979), die doorbrak met haar hoofdrol in de boekverfilming ‘Ik ook van jou’ en tegenwoordig al twaalf seizoenen lang Eva van Dongen speelt in Flikken Maastricht. 

Rutger Hauer (1944) staat als achtste genoteerd in deze ranglijst. Hauer is in het bezit van twee Gouden Kalven en internationaal bekend door zijn rol als de replicant Roy Batty in de cultklassieker Blade Runner. In 1997 speelde hij samen met de nummer negen uit deze lijst – Huub Stapel (1954) – in de Duitse crime-comedy ‘Knockin' on Heaven’s Door’. Het grote publiek kent Stapel onder andere van zijn rol als Johnny Flodder. De hekkensluiter van deze top tien is Thomas Acda (1967), die net zoals als Katja Schuurman in de voetbalserie ‘All Stars’ speelde en daarnaast ook een rol had in de voetbal-gerelateerde familiefilm ‘In Oranje’.

De populairste cabaretiers van Nederland. Top 5

Cabaretiers

Cabaret is in zekere zin een typisch Nederlandse vorm van kleinkunst, waarin theater en het Angelsaksische stand-upcomedy elkaar vinden. Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan waren in Nederland pioniers op het gebied van cabaret en vormen samen de Grote Drie. Lange tijd waren zij de enige bekenden bij het grote publiek, maar de afgelopen decennia is daar verandering in gekomen. Nederlanders zijn steeds meer voor de lach gaan leven. Niet voor niets sluiten velen het jaar af met een oudjaarsconference, staat op de achterkant van een serieuze krant wekelijks een column van een cabaretier, en is Hans Teeuwen in staat om de Heineken Music Hall binnen enkele uren vier keer te vullen. In de top tien van populairste cabaretiers van Nederland valt de laatstgenoemde met een twaalfde plek helaas net buiten de boot. De goudenplakwinnaar is sinds 2016 dezelfde. 

1: André van Duin

Wie “Pizza pizza. Hoooo pizza. Pizza pizza. Effe wachte......Pizza! Laa la lalaa. Laa la lalaa. Laa la lalaa laa lalaa laa laa” hoort, zegt André van Duin (1947). De meest geliefde komiek van Nederland heeft eigenlijk een andere achternaam: Kyvon. Van Duin is dus slechts zijn artiestenaam. De geboren Rotterdammer is naast grappenmaker ook revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. Niettemin staat Van Duin sinds zijn negentiende vrijwel onafgebroken in het theater met avondvullende voorstellingen, doorgaans met meerdere personen. Zo toerde hij tussen 2004 en 2012 door het land samen met Ron Brandsteder. Tijdens zijn laatste programma – ‘The Sunshine Boys’ – stonden ook Kees Hulst, Ferdi Stofmeel, Olga Zuiderhoek, Marie Louise Stheins en Anna Jongen op het podium. 

2: Jochem Myjer 

Na twee jaar Biologie te hebben gestudeerd, besloot Jochem Myjer zich fulltime te storten op cabaret. Dat bleek geen onverstandige zet, want nadat hij in 1997 op twintigjarige leeftijd het Groninger Studenten Cabaret Festival won, volgde een succesvolle carrière. De meeste mensen kennen hem van zijn eerste op tv uitgezonden voorstelling ‘Adéhadé’, waarin zijn leven met ADHD centraal staat. Die stoornis is een terugkerend thema binnen het oeuvre van Myjer, dat momenteel bestaat uit zeven avondvullende programma’s. Dat aantal had hoger kunnen zijn, waren het niet dat in 2011 een tumor werd ontdekt in zijn ruggenmerg. Daardoor kan hij tegenwoordig maar twee tot drie shows per week spelen. Vandaar dat zijn huidige programma ‘Adem in, adem uit’ is verspreid over drie theaterseizoenen.  

3: Youp van ’t Hek

Youp van ’t Hek (1954) is naar eigen zeggen een Gooische hockeykakker met acht jaar mavo op zak die grapjes maakt voor geld. Het vertellen van moppen is niet de enige manier waarmee Van ’t Hek zijn riant belegde boterham verdient. Zo zijn al jarenlang iedere zaterdag op de achterkant van het NRC zijn columns te lezen, die hij zo nu en dan laat bundelen in boekvorm. Terwijl het grote publiek Youp kent van zijn soloprogramma’s, begon hij in 1973 zijn cabaretcarrière als lid van een groep: Cabaret NAR, waar zijn vrouw indertijd ook onderdeel van was. In 1982 ging Van ’t Hek met zijn programma ‘Man Vermist’ voor het eerst als soloartiest het op podium. Daarna volgde maar liefst zesentwintig door hem geschreven shows, waaronder negen oudjaarsconferences. Ook na zoveel keer (ongeveer) hetzelfde blijft het Nederlandse publiek de welbekende sociaaldemocratische joi de vivre-thematiek van Youp omarmen. 

4: Herman Finkers

De rustige, gortdroge en door en door Tukkerse Herman Finkers (1954) beroept zich al vele jaren op zijn woordgrappen en onnavolgbare logica. Hij is daarmee tamelijk tijdloos, want de actualiteit laat hij doorgaans links liggen. Sinds 1979 produceerde hij twaalf programma’s, waaronder in 2015 een oudjaarsconference. Die voorstelling werd op 31 december live uitgezonden en trok ruim 3 miljoen kijkers, wat sinds de conference van Youp van ’t Hek uit 2002 het hoogste aantal was. Met zijn eerste voorstelling ‘Op Zwart Zangzaad’, wist hij op het befaamde cabaretfestival Cameretten zowel de persoonlijkheids- als de publiekprijs in de wacht te slepen. 

5: Najib Amhali

In deze top tien is één cabaretier te vinden met een dubbel paspoort. De bijbehorende dubbele nationaliteit speelt een prominente rol Amhali’s (1971) oeuvre. Zijn leven begon in Marokko en zijn cabaretcarrière in Nederland, waar hij op het prestigieuze Leidse Cabaret Festival zowel de publieks- als juryprijs won met zijn programma ‘Vol = Vol’. Daarmee maakte hij een vliegende start en leverde in vijf jaar tijd drie vernieuwende en positief ontvangen voorstellingen af. Tussen 2003 en 2016 bracht hij zes shows naar de Nederlandse theaters, waaronder ‘The Best of Najib Amhali’, een heropvoering van de beste sketches uit de eerste vijf shows. Terwijl hij hiermee volgens sommigen te veel teert op oude successen, kreeg hij het samen met Jandino Asporaat onlangs voor elkaar om voetbalstation de Kuip te vullen met een comedyshow.

Overige grappenmakers

In de top vijf zijn enkel mannen te vinden. De eerste vrouw in deze top tien staat genoteerd op de zesde positie: Tineke Schouten (1954). Zij is in het bijzonder bekend bij het grote publiek om haar rare typetjes met gekke stemmetjes. Op plek zeven staat Herman ‘spetter pieter pater’ van Veen, die oorspronkelijk was opgeleid tot zanger, violist en muziekpedagoog. Van Veen maakte in 1965 met een tamelijk clownesk en muzikaal programma zijn theaterdebuut. 

De tweede vrouw in deze lijst staat op de achtste plek. Karin Bloemen (1960) was onder meer onderdeel van de cabaretformatie Purper en was in het totaal – ook als soloartiest – betrokken bij twintig theaterprogramma’s. De negende en de tiende positie zijn eveneens bezet door vrouwelijke cabaretiers. Brigitte Kaandorp (1962) studeerde ruim twee jaar Nederlands, besloot te stoppen, won het Camerettenfestival en creëerde vervolgens negentien solovoorstellingen. Claudia de Breij (1975) is naast de negen-na-populairste cabaretier van Nederland ook de jongste in deze ranglijst. Niettemin schreef De Breij in circa vijftien jaar tijd negen shows, waaronder eenmaal de oudjaarsconference, die van 2016.

De populairste zangers van Nederland. Top 5

Zangers

Vorig jaar waren de Nederlandse muziekverkopen goed voor een omzet van €170,5 miljoen. Zo’n €108 miljoen daarvan werd uitgegeven aan streamingdiensten zoals Spotify, het overige gedeelte onder andere aan cd’s en lp’s. Het grote geld is echter afkomstig van liveoptredens. Zo is €5000 per show van een krap uur – waarvan er geregeld meerdere op een avond plaatsvinden – eerder regel dan uitzondering in het Nederlandse artiestenlandschap. Zeker wanneer namen uit de top tien van meest geliefde zangers op het verlanglijstje staan mag de portemonnee flink getrokken worden. In vergelijking met een eerdere meting is de top drie van populairste artiesten hetzelfde gebleven. Het merendeel van de overige plekken is wel voor nieuwe namen.

1: Guus Meeuwis

De gesjeesde Tilburgse student Guus Meeuwis schreef aan de hand van een romantisch weekend met zijn vriendin in het Belgische Brugge het nummer ‘Het is een nacht’. Dat nummer stond maar liefst zeven weken op de eerste plek van de Top 40. Daarmee lanceerde hij zichzelf de hemel in, momenteel kost het namelijk een kleine €40.000 om Meeuwis in te huren als artiest op feesten en partijen. Inmiddels heeft Meeuwis achttien albums uitgebracht, vijf nummer 1 hits gescoord in Nederland en één in België en heeft hij tientallen noteringen in de Top 2000 van Radio 2. Het overige grote geld haalt hij sinds 2006 binnen middels een jaarlijkse terugkerende concertenreeks – ‘Groots met een zachte G’ – in het door hem zo geliefde Philipsstation in Eindhoven. Volgens Quote had Meeuwis in 2015 in totaal al ruim €8 miljoen bij elkaar gezongen.  

2: Marco Borsato

Toen Macro Borsato eind jaren negentig het nummer ‘Binnen’ door John Ewbank liet schrijven, was hij dat zelf al enige tijd. Zo’n zeven jaar later werd zijn vermogen in de Quote 500 geschat op circa €27 miljoen. Nog drie jaar later – in 2009 – was hij zelf niet meer wat zijn grote hit suggereerde: zijn bedrijf – waar al zijn miljoenen huisden die hij met liveshows had verdiend – was failliet. In 1994 brak hij door met het nummer ‘Dromen zijn bedrog’, maar na het faillissement veranderde hij van inzicht en bracht in 2010 het album ‘Dromen durven delen’ uit. Sindsdien is Borsato weer flink aan de weg aan het timmeren, vanzelfsprekend als zanger, maar ook op de televisie bij programma’s als The Voice of Holland. Volgens een boekingskantoor is Borsato bereid bij je langs te komen voor ruim €70.000 per optreden. 

3: Ilse DeLange

Ilse DeLange (1977) is net als Herman Finkers geboren in Almelo. Zeker in haar beginjaren was dat goed te horen wanneer ze sprak, niet wanneer ze zong, vond ook de jurycommissie van de Edison-muziekprijs. DeLange won hem maar liefst vier keer en behaalde daarnaast achttien maal platina door honderdduizenden cd’s te verkopen. In het totaal produceerde ze dertien albums, waarvan er zeven de eerste positie bereikten in de Album Top 100. Daarnaast waren twee nummers goed voor de hoogste positie in de Top 40. Onder de vlag van The Common Linnets – toentertijd met Waylon – deed DeLange mee aan het Eurovisiesongfestival van 2014 en behaalde daar een tweede plek. Dit alles heeft haar geen windeieren gelegd: voor een 30 minuten durend semi-akoestisch optreden met band mag zo’n €20.000 worden neergeteld. 

4: Anouk

Anouk Teeuwe (1975) staat bekend om haar tamelijk rebellerende karakter. Dat benadrukt ook de titel van het nummer waarmee ze doorbrak in 1997, ‘Nobody’s Wife’. Terwijl Anouk vele albums uitbracht, was dit haar enige nummer 1 hit in de Top 40. Haar recalcitrante en wilde aard komt ook tot uiting in haar privéleven: ze is moeder van zes kinderen die allemaal verschillende vaders hebben. Anouks ruige imago lijkt haar niet bepaald te schaden, want voor een akoestisch optreden van zo’n 60 minuten mag momenteel €50.000 worden betaald. Met band erbij mag nog eens €30.000 extra worden overgemaakt.

5: Frans Bauer

De Brabantse jongen van het woonwagenkamp die altijd zo gewoon is gebleven, was in ons land de eerste artiest met een reallifesoap. In 2003 kon heel Nederland genieten van het telefoongesprek tussen Frans Bauer (1973), de eigenaar van het plaatselijke Chinese restaurant en op de achtergrond de klaagzang van vrouwlief Maris(ka) over extra bami en satésaus. Bauer was toen al enige tijd een bekende Nederlander. In 1994 brak hij door met het nummer ‘Als sterren aan de hemel staan’ en in 1997 scoorde hij in duet met Marianne Weber z’n eerste nummer 1 hit met ‘De regenboog’. Het nummer ‘Heb je even voor mij’ gaf Bauer in 2003 – samen met zijn reallifesoap – grootse nationale bekendheid. Volgens Quote was Bauers vermogen eind 2016 zo’n €23 miljoen. En dat bedrag wordt nog steeds aangevuld: voor een groep vanaf 750 personen is Bauer bereid 30 minuten te zingen voor €15.000.

Best of the rest

In 2016 waren Nick & Simon uit Volendam goed voor een vierde positie in de top tien. In 2018 moeten zij het doen met een zesde. Nick Schilder (1983) en Simon Keizer (1984) scoorden als duo twee nummer 1 hits: ‘One thousand voices’ en ‘Julia’. De zevende plaats is voor de Marokkaanse Nederlander Ali Bouali, oftewel: Ali B. Na verschillende bescheiden succesjes brak Ali B in 2004 definitief door tijdens een gezamenlijk optreden met Marco Borsato voor War Child met het nummer ‘Wat zou je doen’. 

Op plek acht staat een vriend en dorpsgenoot van Nick & Simon: Jan Smit (1985). Hij brak door als kindartiest met een lied voor zijn oma. De inhoud van zijn portemonnee is echter niet meer zo kinderachtig. Volgens Quote heeft Smit een vermogen van circa €13 miljoen. Op de een-na-laatste positie in deze top tien staat de wederhelft van Gordon: Gerard Joling. Hij is inmiddels bijna dertig jaar actief als artiest en is momenteel in te huren tegen een prijs van €14.000 per optreden van 30 minuten. Op laatste plek staat Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal. Sinds 2009 heeft Hans acht albums uitgebracht. Inmiddels kennen haar optredens een halfuurtarief van €10.000. 

De populairste dj’s en muzikanten van Nederland. Top 5

Muzikanten en dj’s 

Naast zingende artiesten heeft ons land ook de nodige muzikanten voortgebracht die vooral hun handen laten spreken. Hierbij lopen de muziekstijlen nogal uiteen: een avond in het Koninklijk Concertgebouw en een nacht op het dancefeest Sensation White lijken op voorhand elkaars tegenpolen. Toch zien dj’s en de klassieke muziekwereld wel enige overlap tussen hun vakgebieden. Zo begeleidde Iris Hond – componiste, concertpianiste en summa cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag – eerder dit jaar met haar piano dj Fedde Le GRAND in de Ziggo Dome. De top acht van populairste musici bestaat ook uit een mix van klassiek en modern. In vergelijking met 2016 is de top zes ongewijzigd gebleven, de nummers zeven en acht hebben echter stuivertje gewisseld.

1: André Rieu

De geboren Maastrichtenaar André Rieu (1949) is een van de meest succesvolle Nederlandse muzikanten aller tijden, in ieder geval in geld uitgedrukt. Dat blijkt uit onderzoek naar de meest lucratieve tournees ter wereld. Volgens de Pollstar Top 100 Tours zette Rieu in 2017 maar liefst €47,7 miljoen om middels 89 shows. Dat is niettemin een bescheiden bedrag vergeleken met zijn omzet in 2009 volgens de Billboard Top 25: een slordige €95 miljoen aan de hand van 112 shows en 834.992 verkochte toegangskaartjes. Momenteel harkt hij zijn geld binnen door te spelen op een Stradivarius uit 1732. Alhoewel Rieu een ware globetrotter is – zelfs tot in Japan wordt hij met open armen verwelkomd – verloochent hij zijn afkomst allerminst. Dat komt goed tot uiting tijdens zijn welbekende jaarlijkse openluchtconcerten op het Vrijthof in het centrum van Maastricht. 

2: Armin van Buuren

Armin van Buuren zei ooit over zijn eigen carrière dat het maken van uren cruciaal is. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij in Leiden Rechtsgeleerdheid, welteverstaan overdag. In de avond en nacht besteedde hij zoveel mogelijk tijd aan het dj-schap. Waarschijnlijk sliep hij betrekkelijk weinig, wat geen slecht idee bleek te zijn: Van Buuren is immers vijfmaal uitgeroepen tot beste dj van de wereld. In lijn daarmee beschikt hij volgens Quote over een vermogen van €36 miljoen en vertoont hij zijn draaikunsten voor circa €60.000. Die prestaties zijn het Koningshuis niet ontgaan. In 2011 werd hij door de toenmalige vorst (Beatrix) benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en tijdens troonwisseling in 2013 stond Koning Willem-Alexander vrolijk mee te hossen op de beats van Van Buuren aan het IJ.  

3: Tiësto

Aan de status van Nederland als Mekka van het internationale dancelandschap zijn jaren ontwikkeling aan voorafgegaan. Deze werd voor een groot deel ingezet door Tijs Verwest (1969) uit Breda, beter bekend als Tiësto. Terwijl hij tot drie keer toe is uitgeroepen tot beste dj ter wereld op basis van zijn trancemuziek, focuste Verwest zich aanvankelijk op een genre met ietwat meer beats per minuut: hardcore. In de jaren negentig verlegde hij zijn koers en brak door met onder meer het nummer ‘Flight 643’. De rest is geschiedenis en bracht zowel financiële als artistieke glorie. Zo kreeg hij in 2016 de Edison Pop Oeuvreprijs en volgens Forbes zette hij in 2017 een slordige $39 miljoen om. Dat bedrag komt voor een groot deel tot stand door zijn prijs per optreden: een krappe $300.000.  

4: Wibi Soerjadi

Concertpianist Wibi Soerjadi (1970) heeft net als genregenoot André Rieu naast nationale ook internationale bekendheid. Al sinds zijn elfde levensjaar speelt hij elke dag vele uren op zijn piano. Dat leverde hem in 2002 voldoende vermogen op om Wulperhorst – een landgoed in Zeist – te kopen waar hij de beschikking kreeg over zijn eigen concertzaal. Daarnaast was in het riante pand de nodige aandacht voor Micky Mouse. Naast op pianospelen is Soerjadi namelijk vanaf zijn prille jeugd dol op alles wat met Disney te maken heeft. Toen hij in 2005 in Disneyland Parijs een optreden mocht verzorgen vanwege het 50-jarige jubileum van Disneyland Californië, was wat dat betreft de cirkel rond. 

5: Jaap van Zweden

Violist én dirigent Jaap van Zweden (1960) stelt zich in vergelijking met de top vier vrij ingetogen op ten aanzien van het Nederlandse mediacircus. Wat dat betreft blijft hij grotendeels weg van interviews met Shownieuws en besteedt hij liever zijn aandacht aan zijn werk. Zo werd Van Zweden in 1979 op negentienjarige leeftijd de jongste concertmeester – de belangrijkste musicus in het symfonieorkest – allertijden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarmee leverde hij al zijn visitekaartje af, wat leidde tot (gast)dirigentschap over de hele wereld: van Buenos Aires tot Sint-Petersburg. In 2017 was hij hoofddirigent van het prestigieuze Gstaad Menuhin Festival in Zwitserland en over enkele maanden start hij in New York City als chef-dirigent van de New York Philharmonic. 

Afsluitende dj’s

Net buiten de top vijf vinden we Nick van de Wall (1987), oftewel Afrojack. In de Nederlandse Top 40 heeft hij eenmaal een nummer 1 hit gescoord, ‘Give me everything’. In 2017 werd hij uitgeroepen tot de op-zes-na-beste dj ter wereld. Volgens Quote heeft hij een vermogen van zo’n €13 miljoen en voor circa €60.000 komt hij lang om plaatjes te draaien. Op plek zeven staat een jongeman die geboren is in 1996: Martin Garrix. Hij werd op twintigjarige leeftijd verkozen tot beste dj ter wereld en heeft volgens Quote reeds de beschikking over een vermogen van €14 miljoen. Dj Hardwell (1988), die in 2016 op de positie van Garrix stond, moet het nu doen met een achtste plek. Als we zijn paspoort mogen geloven, is zijn officiële naam Robbert van de Corput. Net zoals Tiësto is Van de Corput geboren in Breda, maar zijn prijs per optreden is ietsje milder: minimaal €75.000 voor 90 minuten. 

Gerelateerd: Rotterdam nadert Amsterdam als populairste stad van Nederland.