Rotterdam nadert Amsterdam als populairste stad van Nederland
Amsterdam heeft dit jaar zijn toppositie op de lijst van steden met de sterkste merkkracht van Nederland weten te behouden. Rotterdam wint echter aan populariteit en is Maastricht en Utrecht inmiddels gepasseerd. Wanneer het aankomt op trots op de eigen stad, eindigen Maastricht, ’s-Hertogenbosch en Groningen bovenaan.
Elke twee jaar publiceert brand consultancybureau Hendrik Beerda een ranglijst van de sterkste stedenmerken van Nederland. Om tot deze ranglijst te komen werkt het bureau samen met Universiteit Utrecht. Voor de meest recente editie van het onderzoek werden ruim 12.000 respondenten ondervraagd. Elke gemeente, streek en provincie werden onderzocht op 43 factoren, verdeeld over zes categorieën: merkkracht (bestaande uit 3 factoren: bekendheid, waardering en binding), persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (21 factoren), bezoek, bezoekintentie en groeiverwachting. Daarnaast waren er nog 13 aanvullende factoren op het gebied van woonplezier waar de inwoners van de dertig grootste gemeenten zich over konden uitspreken.
Amsterdam blijft populairst
Net als bij alle voorgaande edities (2011, 2013, 2015) staat Amsterdam fier bovenaan de ranglijst. De hoofdstad wordt dit jaar echter genaderd door Rotterdam. Waar de Zuid-Hollandse havenstad in 2015 nog op de vierde plaats eindigde – achter Utrecht en Maastricht – komt Rotterdam dit jaar op de tweede plaats terecht. De onderzoekers merken hierbij op dat het onderzoek werd gehouden vóórdat Feyenoord het landskampioenschap veiligstelde.
Door de opkomst van Rotterdam dalen Utrecht en Maastricht beiden voor het eerst een plaats op de lijst, waardoor ze nu op plek 3 en 4 staan. Den Haag behoudt de 5e plaats terwijl Groningen voor het eerst een plaatsje stijgt en op plek 6 eindigt. Nijmegen staat op 7 en vervolgt daarmee een gestage opmars, anders dan de nummer 8, ’s-Hertogenbosch, dat in de voorgaande onderzoeken nog hoger eindigde dan dit jaar. “Ondanks de Bourgondische sfeer en de mooie natuur van Limburg en Brabant neemt de populariteit van de steden in de zuidelijke provincies af”, merkt Hendrik Beerda op over de daling van Maastricht en ’s-Hertogenbosch.
Er staan dit jaar ook twee nieuwe binnenkomers op de lijst. Door vijf plaatsen te stijgen ten opzichte van 2015, is Delft terechtgekomen op de 9e plek. Haarlem rondt de top 10 af, dankzij het feit dat de stad twee plaatsen wist te stijgen ten opzichte van 2015. Over de toegenomen populariteit van deze steden zegt Beerda: “De kleinere, historische steden in de Randstad zijn duidelijk in trek onder bewoners en bezoekers. Deze kleinere steden combineren de aantrekkingskracht van de Randstad met de sfeer van de provinciestad”.
Rotterdam in opkomst
Het meest opvallend is echter de sterke opkomst van Rotterdam. Het hoge tempo waarop in de Maasstad opvallende bouwprojecten worden gerealiseerd, zorgt ervoor dat veel mensen Rotterdam zien als de meest vernieuwende stad van Nederland. Bekende voorbeelden van bouwwerken die veel aandacht krijgen zijn de De Rotterdam (van archtitect Rem Koolhaas) en de Markthal.
Het afgelopen jaar riep Reisboekenuitgever Lonely Planet Rotterdam al uit tot een van de tien beste bestemmingen voor stedentrips. Het jaar daarvoor kwam Rotterdam terecht in een lijst met de tien beste alternatieve stedentrips van de Engelse krant The Guardian. Veelgenoemde redenen voor de stijgende populariteit van de stad zijn de moderne architectuur, de vele stadsinitiatieven en het groeiende aanbod van kunst, cultuur, cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden.
Ajax-Feyenoord
De toegenomen affiniteit met Rotterdam weerspiegelt een ontwikkeling die de afgelopen tijd zichtbaar was ten opzichte van de Nederlandse profvoetballerij. De Rotterdamse club bleek in een merkenonderzoek binnen de sportsector, eveneens gehouden voorafgaand aan het recente kampioenschap van Feyenoord, populairder dan zijn Amsterdamse aartsrivaal Ajax. “Het imago van de twee voetbalclubs lijkt veel op dat van hun stad”, stelt merkadviseur Hendrik Beerda. “Feyenoord en Rotterdam worden als stoer en degelijk ervaren. Ajax en Amsterdam ziet men als een tikje arrogant maar wel met internationale allure.” Het bureau onderschrijft dat Rotterdams populariteit vooral wordt gestuwd door de “continue vernieuwing in de stad”, terwijl Amsterdam goed blijft scoren vanwege “zijn grachten, brede cultuuraanbod, aantrekkelijke horeca en vele winkels”.
Trots op eigen stad
Hoewel Maastricht door de opkomst van Rotterdam een plek moest inleveren op de lijst van steden met de sterkste merkkracht onder Nederlanders, blijven de inwoners van de Zuid-Limburgse stad van alle Nederlanders het meest trots op hun eigen woonplaats. Net als in het vorige onderzoek eindigt Maastricht bovenaan de lijst met steden met de sterkste merkkracht onder de eigen inwoners. Ten opzichte van het onderzoek uit 2015 is zelfs de gehele top 3 ongewijzigd gebleven, aangezien ’s-Hertogenbosch en Groningen hun respectievelijke tweede en derde plek wisten te behouden.
Van de top 10 steden met de sterkste merkkracht onder de eigen bewoners staan er zes in de top 10 van steden met de sterkste merkkracht onder Nederlanders. Opvallend is wellicht dat de twee populairste steden onder Nederlanders – Amsterdam en Rotterdam – in dit overzicht ontbreken. Van de ‘grote vier’ blijkt alleen Utrecht populair genoeg onder de eigen inwoners. Het ontbreken van deze steden zorgt er natuurlijk ook voor dat er in de top 10 plek is voor andere steden. Zwolle, Amersfoort, Breda en Gouda blijken onder de eigen inwoners een stuk populairder dan onder de gemiddelde Nederlander.