Familiebedrijf WIEMAN & WIEMAN treedt toe tot consultancywezen
Op 1 maart 2018 startten Mariëlle Wieman en Ferdinand Wieman het bedrijf WIEMAN & WIEMAN, een adviesbureau dat duurzame groei tracht te bewerkstelligen binnen (vastgoed)organisaties. De broer en zus maakten even geleden de stap naar het ondernemerschap vanuit respectievelijk NLingenieurs en het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform.
Uit recent onderzoek blijkt dat familiebedrijven gemiddeld genomen beter presteren dan niet-familiebedrijven. Ook werd vastgesteld dat familiebedrijven met sterke familiewaarden en een sterke familiecultuur zelfs nog beter presteren dan familiebedrijven met een minder sterk DNA. Op basis daarvan kan worden gesteld dat de keuze om een familiebedrijf te beginnen niet onverstandig is. Mariëlle en Ferdinand Wieman dachten er wellicht ook zo over en kozen onlangs samen te gaan ondernemen. Sinds maart 2018 zijn broer en zus Wieman beiden directeur van WIEMAN & WIEMAN, dat zich richt op het realiseren van duurzame groei binnen (vastgoed)organisaties. De twee kunnen hierbij leunen op de nodige kennis en ervaring.
Mariëlle Wieman
Met de keuze van Mariëlle Wieman om zich samen met haar twaalf jaar jongere broer te storten op het ondernemerschap, kwam een einde aan haar tijd bij het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform. Bij dit kennis- en innovatieplatform in de vastgoedsector was ze van 2007 tot en met december 2017 directeur. Daarvoor deed ze vier jaar lang ervaring op bij Bruggenhoofd Bedrijfs- en Bestuurszaken (2003-2007), een adviesbureau vanuit waar ze binnen verschillen organisaties de rol van adviseur, interimmanager en interimsecretaris vervulde. Eerder was Wieman actief bij de investeringsmaatschappij Greenfield Capital Partners (1997-2002) en bekleedde ze de functies Investment Manager Benelux en Secretaris Beleggingsfondsen.
In de eerste twee jaar van haar professionele carrière was Mariëlle actief bij het chemieconcern BASF (1996-1997) als Projectmanager en bij NVZD (1995-1996) – een vereniging van bestuurders in de zorgsector – als Assistent Manager. Haar academische tijd bracht ze door in Rotterdam, waar ze vanaf 1989 begon met studeren aan de Erasmus Universiteit. Tijdens haar studie Bedrijfskunde specialiseerde ze zich in Veranderingsmanagement en in 1995 behaalde ze haar doctorandustitel. In 2007 nam ze het diploma RAE in ontvangst, waarmee ze verenigingskundige werd.
Ferdinand Wieman
Ferdinand Wieman was voordat hij met zijn zus begon aan het familiebedrijf een half jaar actief bij Koninklijke NLingenieurs, een branchevereniging van advies-, management- en ingenieursbureaus. Daar bekleedde hij de functie Manager Leden & Vereniging. Vanaf 2015 tot en met 2017 was hij Marketing Manager bij Dutch Green Building Council, een netwerkorganisatie voor duurzaam bouwen en vastgoed. Eerder vervulde hij bij Duurzaam Gebouwd – een nieuwsplatform – de rol van Manager Marketing & Events (2014-2015). Daarvoor (2012-2014) was Wieman voor de Jaarbeurs in Utrecht werkzaam als Delegate Marketeer Strategic Summits.
De eerste drie stappen in zijn professionele loopbaan maakte hij bij ArboNed (2010-2012), onder meer als Productmanager Verzuim, en bij de verzekeraars De Goudse (2008-2009) en REAAL (2007-2008), respectievelijk als Actiemarketeer en Productmarketeer. Zijn studententijd bracht Ferdinand Wieman door in Utrecht. In 2007 studeerde hij af als socioloog op organisatie- en beleidsmatige vraagstukken en werd hij Master of Science. In 2004 behaalde hij aan de Hogeschool Utrecht de graad Bachelor of Business Administration door de opleiding Management, Economie & Recht af te ronden.
Aanleiding
Tijdens hun professionele werkzaamheden constateerden Mariëlle en Ferdinand Wieman een terugkerend probleem op het gebied van duurzaamheidsimplementatie waarmee verschillende organisaties kampten: “De huidige wereld verandert sneller en sneller. En tegelijkertijd liggen er enorm grote uitdagingen. Deze zijn geconcretiseerd in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We zagen dat veel organisaties en professionals het lastig vinden om deze duurzame doelstellingen te omarmen en te realiseren.” Op basis van dat gegeven richtten broer en zus WIEMAN & WIEMAN op.
Integrale aanpak
Om op een duurzame wijze groei binnen organisaties te bewerkstelligen, maken Mariëlle en Ferdinand Wieman gebruik van een integrale aanpak – van advies tot realisatie – waarbij ze de kwaliteit en zichtbaarheid van organisaties proberen te verhogen. Het bureau levert daarnaast uiteenlopende diensten. Zo is het mogelijk om het kantoor in te schakelen voor het organiseren van een event. Verder ondersteunt WIEMAN & WIEMAN opdrachtgevers middels het verlenen van marketing-, management- en communicatieadvies. Ferdinand Wieman geeft aan gedreven te zijn om de behoeftes van klanten te beantwoorden: “Ik vind het gaaf om met mijn bedrijfskundige en sociaalwetenschappelijke kennis en ervaring in te spelen op de wensen van onze opdrachtgevers en daarmee duurzame win-win-win-situaties te creëren.”
Mariëlle Wieman vult haar broer aan: “Ik krijg er als bedrijfskundige en verenigingskundige energie van om organisaties vanuit hun kernwaarden te laten groeien en bloeien. Het is geweldig om dit samen met mijn broer, vanuit ons eigen bedrijf WIEMAN & WIEMAN te gaan doen.” Daarmee zet ze haar passie voor innovatie, ondernemerschap, duurzaamheid en bouw & vastgoed in om organisaties te verbeteren: “Ik wil écht impact hebben op een duurzame, gezonde en toekomstbestendige wereld. Dit realiseer ik door mijn daadkracht en enthousiasme te combineren met mijn kennis van organisaties, veranderingsprocessen en communicatie.”