Drie tips om de financiële gezondheid van werknemers te bevorderen

06 april 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland mag dan bijna het beste pensioenstelsel ter wereld hebben, met de financiële zekerheid is het droevig gesteld. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Mercer. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) is onzeker wat betreft hun financiële situatie. Werkgevers kunnen volgens Boy Sluiter, leader corporate clients bij Mercer Nederland, een belangrijke rol spelen bij de financiële gezondheid van werknemers. Sluiter deelt drie tips. 

#1: zet het op de agenda

Omdat werknemers bezorgd zijn over hun financiële toekomst, is het voor werkgevers belangrijk dat er nagedacht (en gesproken!) wordt over de oorzaak van deze zorgen. Zoals de komst van de nieuwe pensioenwet in 2020, die veel veranderingen met zich meebrengt, waaronder de overgang van een vast pensioen naar een variabel pensioen. Wat betekent deze verandering voor werknemers? Waar moeten zij rekening mee houden?

Dergelijke vragen zorgen voor onzekerheid. Om deze bezorgdheid weg te nemen, zal het pensioen binnen de arbeidsvoorwaarden in 2018 dus nadrukkelijk aandacht moeten krijgen. Zet dit punt daarom direct op de strategische agenda. Én op de agenda voor het overleg met de ondernemingsraad.

Drie tips om de financiële gezondheid van werknemers te bevorderen

#2: anticipeer op trends

Laat werknemers (deels) zelf invulling geven aan hun arbeidsvoorwaarden en schep de mogelijkheid om te kiezen voor extra stortingen in de individuele pensioenpot. Waar in veel bedrijven nu nog een grove indeling wordt aangehouden tussen de verschillende generaties, is het advies om meer te kijken op individueel niveau. Hoe is de situatie van de werknemers écht? Wanneer dit inzichtelijk is, kan je het gesprek aangaan en de beloning en employee benefits erop afstemmen, waar pensioen natuurlijk een belangrijk onderdeel van is. 

Lees ook: Driekwart Nederlandse werknemers wil controle over eigen pensioen.

#3: wees betrokken

De laatste tip, en misschien wel de belangrijkste: wees betrokken! Voor werkgevers ligt er een belangrijke taak om werknemers optimaal te informeren over hun toekomstige financiële situatie en hen te faciliteren bij het maken van de juiste keuzes. Geen of verkeerde keuzes zorgen voor financiële stress bij de werknemer, wat de inzetbaarheid en het werkgeluk in de weg staat. Vervolgens heeft dit weer een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat. Wees dit dus voor – zorg dat je als werkgever altijd betrokken bent en informeer je werknemers over de verschillende keuzes met betrekking tot pensioen. Zo kunnen zij bewust en weloverwogen keuzes maken voor hun financiële toekomst.