Enigma Consulting haalt ervaren treasury specialist Bas Kolenburg aan boord

06 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Enigma Consulting heeft een ervaren consultant toegevoegd aan de gelederen. Bas Kolenburg, hiervoor werkzaam bij Boskalis, neemt meer dan 25 jaar ervaring in het finance- en treasury-domein mee naar het advieskantoor uit Zeist. 

Bas Kolenburg is een treasury en financiering expert met meer dan 25 jaar ervaring bij zowel banken en adviesbureaus. De laatste acht jaar was hij actief als corporate treasurer. Daarnaast heeft hij expertise op het gebied van fundraising, met een focus op market based lending-producten (zoals crowdfunding) voor groeiende ondernemingen in het mkb.

Tot voor kort bekleedde Kolenburg de rol van Senior Treasury Manager bij Koninklijke Boskalis Westminster. Bij de Nederlandse baggeraar was hij wereldwijd bezig met oplossingen voor klantenfinanciering en cash management. Daarvoor was Kolenburg de Treasurer van Dockwise, een specialist in zwaar zeevervoer – hij bekleedde deze functie tot de overname van Dockwise door Boskalis in 2013.

Voorafgaand aan Boskalis en Dockwise werkte Kolenburg ruim vijfenhalf jaar als zelfstandig consultant en adviseerde hij onder meer bedrijven in de retail (Grolsch, Free Record Shop, Pearle), transport (Samskip), olie & gas (Fugro), facilities (CSU) en zorg (Erasmus MC) op het vlak van treasury, corporate finance en werkkapitaalmanagement. 

Daarvoor was hij twee jaar als Management Consultant actief bij KplusV. Hier was hij betrokken bij financiering- en venture capital-vraagstukken en fungeerde hij als de Fund Manager voor NPMNA, de Nederlandse Participatiemaatschappij voor de Nederlandse Antillen (een van de deelnemingen van de Rijksoverheid). Voordat hij aan de slag ging in de consultancy, richtte Kolenburg zich op corporate- en projectfinanciering bij financiële instellingen NIBC en Sumitomo Mitsui Banking.

Bas Kolenburg, Senior Consultant bij Enigma Consulting

Per 1 februari is Kolenburg teruggekeerd naar de adviesbranche en is hij als Senior Consultant toegetreden tot Enigma Consulting, waar hij zich met name zal richten op het verder uitbouwen van de treasury-advisering voor bedrijven. Treasury is een van de vijf kerndiensten van het adviesbureau uit Zeist – overige thema’s waarin het zich specialiseert zijn payments, risk & compliance, digitalisation en customer interaction. Tot de klanten van het bureau behoren financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, en grote corporates. 

“Bij Enigma Consulting doe ik inmiddels al meerdere projecten en wil ik mij zo breed mogelijk ontwikkelen en bijdragen aan de verdere groei en het uitbouwen van de treasury-dienstverlening voor bedrijven”, aldus Kolenburg over zijn nieuwe uitdaging.

Uit recent onderzoek van Enigma Consulting in samenwerking met de Rabobank komt naar voren dat Nederlandse treasury-afdelingen worstelen met een mismatch tussen strategische plannen die ze graag uitvoeren en de tijdsinvestering die ze ervoor kunnen vrijmaken. Zo willen treasurers idealiter meer tijd spenderen aan financial risk management (FRM) en minder aan cash management en overige operationale activiteiten. 

Enigma Consulting helpt organsiaties met het overbruggen van deze mismatch en het optimaliseren van de treasury-functie. De dienstverlening bestaat onder meer uit het verrichten van scans voor bedrijven, waarmee potentiële verbeteringen voor de treasury-functie worden geïdentificeerd, en het leveren van organisatorische en tactische treasury services. Daarnaast is het bureau partner van BELLIN, waarbij het treasury management-systeem TM5 in de markt wordt gezet en geïmplementeerd voor bedrijven.