Enigma investeert in data analytics met Decisive Facts samenwerking

27 februari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Enigma Consulting is een samenwerking aangegaan met Decisive Facts, een specialist in data-analytics. Als onderdeel van het partnership, zal Enigma de expertise van Decisive Facts bij opdrachten inzetten op drie gebieden: de financiële sector, betalingen en risk & compliance.

De samenwerking komt in een tijd waarin data analytics steeds belangrijker wordt, met het oog op de strategische en operationele prestaties van organisaties. Wereldwijd springen bedrijven meer en meer in op de datatrend; het verzamelen en de opslag van data, en vervolgens het bouwen van algoritmes en voorspellende modellen om deze data om te zetten in waardevolle informatie voor strategische doeleinden. Te denken valt aan het beter begrijpen van pricing-kwesties om de commerciële resultaten een boost te geven. Of bijvoorbeeld het verkrijgen van beter inzicht in het klantgedrag, om zo te klanten beter te kunnen bedienen. Maar ook voor interne doelstellingen wordt data analytics ingezet, bijvoorbeeld om datastromen te begrijpen, of om processen en ketens te optimaliseren.

Data analytics-capaciteit

Enigma Consulting is al jaren actief op het vlak van digitalisering, en met de krachtenbundeling met Decisive Facts voegt het adviesbureau uit Zeist meer specifieke data analytics-capaciteiten toe aan zijn portefeuille. De samenwerking heeft vooral betrekking op klantopdrachten: “We gaan vraagstukken waarin data een belangrijk inzicht kan geven gezamenlijk oppakken”, zegt Rink Slotema, die vanuit Enigma gestalte geeft aan de samenwerking.
Enigma Consulting gaat samenwerken met analytics specialist Decisive FactsDecisive Facts, opgericht in 2011, is gespecialiseerd in data analytics. Het boutique adviesbureau, gevestigd vlakbij het Scheepvaartmuseum in hartje Amsterdam, heeft een kernteam van data scientists dat klanten helpt met hun datagerelateerde activiteiten. Dit varieert van het opstellen van datastrategieën tot het ontsluiten van data, het schonen van data, het bouwen van modellen en het implementeren van ‘state-of-the-art’ tooling. Om end-to-end diensten aan klanten te bieden, werkt Decisive Facts samen met managementconsultants en IT-bouwers.

Een zo’n managementconsultant is Enigma Consulting, een consultancybureau met een team van meer dan dertig adviseurs gespecialiseerd in onder andere payments en treasury management voor financiële instellingen en corporates. Enigma is de derde consultancypartner van Decisive Facts, nadat het bedrijf eerder al partnerships sloot met SeederDeBoer (samenwerking op het vlak van digitale transformatie) en Vanberkel Professionals (samenwerking op financiën in de publieke sector). “We helpen klanten steeds vaker met data-gedreven businessmodellen en procesoptimalisaties, en Decisive Facts heeft op dit vlak reeds aansprekende resultaten bereikt bij onder andere banken, logistieke dienstverleners en woningcorporaties. We kijken daarom uit naar de samenwerking”, aldus Paul Jans, algemeen directeur van Enigma Consulting.

Focus op financiële instellingen

De samenwerking tussen de twee partijen zal zich vooral richten op financiële instellingen, de belangrijkste industriegroep voor Enigma Consulting. Een industrie waar analytics volgens Slotema hoog op de agenda van bestuurders staat: “Uit onderzoek (de Banken Barometer van Enigma, red.) blijkt dat data analytics, samen met robotisering en fintech, behoort tot de drie belangrijkste aandachtsgebieden waarop banken gaan innoveren. Banken zijn van plan om fors te investeren in procesoptimalisatie: 80% van de respondenten noemt de toepassing van data analytics hierbij belangrijk als zeer belangrijk.”
Quote Paul Jans, Enigma ConsultingHoewel de voordelen van automatisering en process mining bij financiële instellingen binnen alle functies zichtbaar zijn, komt Enigma Consultings dienstenportfolio vooral tot zijn recht binnen het payments- en risk & compliance-domein. Banken en verzekeraars hebben sinds de financiële crisis een stortvloed van regelgeving op zich af zien komen, aangezien toezichthouders de marktmechanismen proberen te verbeteren of te stabiliseren. Hierdoor is de omgang met de toegenomen regeldruk een alsmaar belangrijkere pijler voor financiële instellingen geworden.

Technologie kan hierin een belangrijke rol spelen: ontwikkelingen op het gebied van regtech en analytics kunnen zowel de efficiency als de effectiviteit verbeteren. Zo zet de Amerikaanse bank Goldman Sachs regtech in om haar financiële compliance-activiteiten richting de Amerikaanse en internationale toezichthouders te stroomlijnen, terwijl in ons land de Rabobank digitalisering gebruikt om beter om te kunnen gaan met onder meer anti-money laundering- (AML) en PSD2-richtlijnen.

Het andere belangrijke domein waar Enigma Consulting de vruchten kan plukken uit de samenwerking, is op het gebied van payments. Slotema licht toe: “Zowel bancaire als niet-bancaire organisaties die wij bedienen in het payments-domein bezitten zeer veel data. Data die vaak niet wordt ontsloten en omgezet in kansen. Inzicht in- en toegang tot deze data biedt mogelijkheden voor groei, data-gedreven innovatie en efficiencyverbeteringen.”

De overeenkomst met de data-analytics expert volgt kort op de recente boost die Enigma Consulting aan zijn dienstverlening voor de financiële sector heeft gegeven. Begin dit jaar nam Enigma Wft Assist over, een risk & compliance-expert gespecialiseerd in het helpen van organisaties om de implicaties van de Wet financieel toezicht (Wft), onder andere op de bedrijfsvoering, te begrijpen.