Over/Nieuw start Academie voor maatschappelijk betrokken young professionals

04 januari 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultancybureau Over/Nieuw heeft een eigen trainingspraktijk opgezet. De Over/Nieuw Academie richt zich op het ondersteunen van young professionals die maatschappelijke en sociale impact willen maken.

De tijden zijn enorm veranderd. Waar vroeger alles draaide om een topbaan met een riant salaris, hebben de professionals van nu meer oog voor welke impact hun baan heeft op de maatschappij. Ook hechten zij bijvoorbeeld meer waarde aan een gezonde work-life balance. Terwijl sommige traineeshipprogramma’s nog altijd een traditionele insteek hanteren, besloot Over/Nieuw de kloof te dichten en in te springen op de groeiende vraag vanuit de millennial-doelgroep.

“De samenleving staat voor uitdagingen die vragen om originele oplossingen en nieuwe ideeën. Van klimaatverandering tot toenemende ongelijkheid, van de vergrijzing tot de stijgende zorgkosten. Urgente thema’s, die leven bij de jongste generatie professionals. Op allerlei plekken in Nederland denken zij na over deze vraagstukken. Om hen te helpen om tot concrete resultaten te komen, hebben we nu een academie opgericht”, legt Anne Nieboer, oprichtster van Over/Nieuw uit.

Sinds de oprichting in 2013 helpt het Amsterdamse adviesbureau maatschappelijke organisaties
(en daarmee de samenleving) met de inzet van jong talent. De kracht van jong ondernemerschap wordt onder meer ingezet voor innovatieve trajecten op het gebied van mantelzorg, huishoudelijke hulp en armoede en schulden. Over/Nieuw organiseert bovendien jaarlijks de RESET Award, waarbij bedrijven die het beste opnieuw zijn begonnen of zichzelf overnieuw hebben uitgevonden in het zonnetje worden gezet. “De award is bedoeld voor bedrijven die het roer radicaal hebben omgegooid en een nieuw bedrijfsmodel hebben omarmd”, zegt Nieboer.

Over/Nieuw  Academie

Over/Nieuw Academie

Kijkend naar de doelgroep voor het trainingsaanbod, zijn Nieboer en haar team vooral op zoek naar “doorzetters, aanpakkers en creatievelingen met goede ideeën. Het cursusprogramma van de Academie bestaat uit vier sessies, die onder de streep young professionals zullen helpen begrijpen hoe ze concreet met maatschappelijke vernieuwing aan de slag kunnen gaan. Centraal in de skillset staan projectmanagement, design thinking en storytelling. Op 12 januari 2018, bij Mediamatic in Amsterdam, zal de eerste sessie van de Over/Nieuw Academie voor deelnemers van start gaan. 

De cursussen worden volgens Nieboer verzorgd door “voorlopers in hun vakgebied”. Zo krijgen deelnemers bijvoorbeeld het belang van storytelling voor het maken van impact uitgelegd van Ynzo van Zanten, Head of People & Culture bij Tony’s Chocolonely . Van Zanten is tevens eigenaar van The Bootcamp Club, waarmee hij outdoor trainingssessies voor personen en bedrijven verzorgt. Futuroloog en veelgevraagd spreker Barbara van Veen doet al jaren onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van werk en zal haar toekomstbeeld met deelnemers delen. Verder leert de ervaren ontwerper en innovatiestrateeg Wilma Smeenk, schrijfster van het boek Shake It, de cursisten alles over hoe ze design thinking kunnen inzetten om creatieve oplossingen te vinden voor uiteenlopende vraagstukken. In de laatste sessie, ten slotte, delen verschillende professionals met verschillende achtergronden hun eigen succesverhalen.

Over/Nieuw is het meest recente consultancykantoor dat de trend volgt van het openen van een eigen trainingspraktijk. Veel van de grotere consultancyspelers hebben al enkele jaren trainingspraktijken, waaronder Deloitte, PwC, Capgemini en McKinsey & Company. Specifiek gericht op millennials worden zulke ontwikkeltrajecten vaak gecombineerd met traineeshipprogramma’s. Zo biedt het in 2015 opgerichte Skyscrapers bijvoorbeeld een speciaal programma van slechts twaalf maanden voor diegenen die een steile ontwikkelcurve nastreven in een korte periode.