Nederlandse bedrijven blijven optimistisch terwijl vertrouwen in UK daalt

20 november 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Terwijl het ondernemersvertrouwen in de Eurozone positievere vormen aan begint te nemen, worstelen ondernemers in het Verenigde Koninkrijk daarentegen steeds meer met de gevolgen van groeiende onzekerheid. Brexit en de gevolgen daarvan op het Britse bedrijfsleven eisen hun tol. 

Volgens onderzoek van Grant Thornton, gehouden onder 2.500 bedrijven in Europa, blijft het vooruitzicht voor bedrijven in de Eurozone positief. Optimisme staat op netto 57% in Q3, net onder de 58% in Q2, en op het hoogste punt sinds de eerste editie van de studie in 2003.

Nederland is wat betreft ondernemersvertrouwen een van de koplopers in Europa: met een score van 88% staat ons land maar liefst twintig procentpunten hoger dan Duitsland. De cijfers van de onderzoekers spiegelen data die het CBS recent bekendmaakte. Volgens de statistiekkoepel van de Nederlandse overheid steeg het BBP in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,5%, een uitzonderlijke prestatie.Optimisme in EuropaHet optimisme in Italië steeg van netto 34% in Q2 naar 48% in Q3, de score van Griekenland steeg het met 18% naar -4%, terwijl Ierland een fenomenale stijging boekte, van 4% naar 64%. 

Twee grote landen binnen Europa, Duitsland en Spanje, hebben beide een tegenslag moeten verwerken in Q3. Bij onze oosterburen daalde het optimisme met 8 procentpunten naar 68% en in Spanje met 25 procentpunten naar 45%. Beide landen laten ook opvallend lagere omzetverwachtingen zien, met een respectievelijke daling van 25% en 12%. Verontrustender voor de Duitse economie is dat de exportverwachtingen ook gedaald zijn, deels te wijten aan China – een belangrijke exportmarkt voor Duitse kapitaalgoederen. Hier zijn in het laatste kwartaal de investeringsvooruitzichten in machines en installaties met 4% gedaald. 

Brexit impact

Cijfers van het Britse ondernemersvertrouwen vormen een schril contrast met de eurozone. Het optimisme onder zakelijke leiders in het Verenigd Koninkrijk is op zijn laagst sinds Q1 2013, met een daling van 13% naar 9%. “De Brexit-onderhandelingen verlopen traag en zijn langdurig geworden. Beleidsmakers veroorzaken een periode van onrust voor zakelijke leiders in het Verenigd Koninkrijk. Doordat Britse bedrijven vastzitten in een periode waarin ze moeten afwachten, daalt het vertrouwen,” aldus Marcel Welsink, CFO en lid van de raad van bestuur bij Grant Thornton.Export verwachtingenEr klinken echter ook positieve geluiden uit de Britse markt. De exportverwachtingen liggen op een tweejarige recordhoogte van 23%, Britse bedrijven hebben er vertrouwen in hebben dat de verkoopprijzen voor hun goederen en diensten de komende twaalf maanden kunnen stijgen en veel andere onderliggende economische kernindicatoren presteren robuust. “Zodra de politiek open kaart speelt en een beeld kan geven van hoe het handelsmilieu er na de Brexit uitziet, zijn bedrijven goed gepositioneerd voor groei. De vraag voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, maar zeker ook Europa en Nederland is: hoe lang moet men nog wachten?” zegt Welsink.

Vooruitkijkend laat Welsink weten dat ondernemers rekening moeten houden met hernieuwde onzekerheid in kwartaal vier. “Met de aanhoudende complexe politieke situatie in Spanje en de naderende eerste deadline van de EU voor de Britten om op 24 november aanstaande een scheidingsrekening te presenteren, lijkt het erop dat de onzekerheid nog even aanhoudt.” 

Gerelateerd: Zakelijk optimisme neemt toe in kielzog van Amerikaanse economie.