Zakelijk optimisme neemt toe in kielzog van Amerikaanse economie

18 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zakelijk optimisme bevindt zich wereldwijd op een hoogtepunt, volgens onderzoek van Grant Thornton. Het vertrouwen is gestegen van 38% eind vorig jaar naar 49% in het afgelopen kwartaal. 

De uitkomst van de meeste recente editie van ‘The International Business Report’ (een driemaandelijks onderzoek onder 2.400 bedrijven in 36 economieën), suggereert dat de aanpak van de Trump regering fungeert als een katalysator voor economisch vertrouwen na een lange periode van bemoedigend monetair beleid en een lage olieprijs. In de Verenigde Staten (VS), nam het optimisme onder mid-market besluitvormers toe van 54% in het vierde kwartaal van 2016 naar 80% in Q1 van 2017, het hoogste niveau in veertien jaar. Aangezien MKB-bedrijven de motor achter bredere economische groei zijn, schetsen de onderzoekers een positief vooruitzicht voor de Amerikaanse economie. 

Marcel Welsink, CFO bij Grant Thornton in Nederland, zegt dat ondanks het stijgende vertrouwen, het voor Amerikaanse bedrijven nog te vroeg is om betere resultaten onder de streep te boeken. Verwachtingen van bedrijven in de VS over winstgevendheid zijn zelfs afgenomen van 55% tot 52%. “Bedrijven wachten op het nakomen van beloftes inzake uitgaven, deregulatie en belastingverlagingen, terwijl aandelenmarkten blijven reageren op dagelijkse beleidsontwikkelingen.”

Zakelijk optimisme

Het optimisme in de lidstaten van de Europese Unie is ook toegenomen, van 34% naar 39% in het vorige kwartaal, ondanks de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten (‘Brexit’). Duitse bedrijven, maar ook Nederlandse (+6% naar 84%) en Franse bedrijven (+4% naar 19%), zijn veel positiever dan drie maanden geleden. “Als de grootste economie ter wereld, wakkert vertrouwen onder bedrijven in de VS het vertrouwen over de hele wereld aan. Het is daarom bemoedigend dat naaste buren en landen met sterke handelsbetrekkingen hiervan profiteren”, aldus Welsink.

Opmerkelijk is volgens de onderzoekers dat de angst voor politieke instabiliteit – vorig jaar met name verwacht door Britse en Amerikaanse bedrijven – het vertrouwen in Europese landen die binnenkort naar de stembus gaan of zoals in Nederland al zijn geweest, niet heeft beïnvloed. Welsink: “Zakelijke leiders kijken naar de veerkracht van de Britse en Amerikaanse economieën, die tot rust zijn gekomen na de politieke gebeurtenissen van vorig jaar.” 

De VS als katalysator

Het onderzoek van het accountants- en adviesbureau signaleert dat veel bedrijven zich willen gaan richten op de Amerikaanse markt. Een van de grootste leveranciers van kapitaalgoederen, Duitsland, zag de verwachtingen over export toenemen van 22% naar 35%. De stijging van 9% van het aantal bedrijven in de VS die verwachten te investeren in fabrieken en machines – met 41% op het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2014 – geeft aan dat zij zich willen voorbereiden op de toekomst.

Wereldwijd zijn exportverwachtingen de afgelopen drie maanden toegenomen van 16% naar 18%, met name in Azië-Pacific (+4% naar 12%), de G7 (+3% naar 17%) en de EU (+2% naar 24%). Duitsland (+13% naar 35%), Nederland (+12% naar 30%) en Ierland (+10% naar 28%) lopen hierin voorop.

Krappe arbeidsmarkten

Welsink voegt toe: “Een toename van de Amerikaanse investeringsverwachtingen creëert duidelijk handelsmogelijkheden. Daarom moeten bedrijven de aankomende jaren hun exportstrategieën evalueren en nadenken over hoe ze kunnen profiteren van aantrekkende investeringen.”

Talent: een groeiend probleem

Het rapport van Grant Thornton neemt verder de belangrijkste economische uitdagingen in de mid-market onder de loep. Zorgen over een gebrek aan gekwalificeerd personeel wordt gezien als een van de grootste knelpunten – het talent tekort ligt met een score van 33% op het hoogste niveau van de afgelopen twee en een half jaar, terwijl de vooruitzichten over het aannemen van personeel wereldwijd ook zijn toegenomen van 29% naar 32%. Dit is met name een probleem in krappe arbeidsmarkten en in ‘in-demand’ sectoren, zoals digital, engineering en data science, constateren de auteurs. 

In ons land daalde de werkloosheid afgelopen jaar harder dan in alle tien jaren daarvoor, waardoor de druk toeneemt op organisaties die op zoek zijn naar personeel om te groeien. Dit heeft volgens Welsink ook gevolgen voor de lonen in de markt. “Door de dalende werkeloosheid in Nederland staan we op het punt dat lonen weer sneller zullen stijgen. Ook vanuit de politiek en de vakbonden wordt de druk opgevoerd om de lonen te laten stijgen.”

Uit een recente enquête van PwC bleek dat het economische vertrouwen ook onder bestuursvoorzitters van corporates is toegenomen.