Investeerder koopt snelgroeiende robotproducent Rolan Robotics

15 november 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Investeerder Ox. heeft recentelijk Rolan Robotics overgenomen. Oprichter Hans Stam en twee senior managers hebben de meerderheid van hun aandelen in de robotbouwer verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij. De acquisitie moet Rolan Robotics helpen bij de realisatie van zijn ambitieuze groeiplannen. Bij de totstandkoming van de transactie waren meerdere adviesbureaus betrokken.

Het is de bedoeling dat de investering van Ox. er onder meer voor zorgt dat Rolan Robotics zijn capaciteit en competenties verder kan uitbreiden bij het ontwikkelen en leveren van best-in-class robotsystemen: “Met deze voor Rolan Robotics belangrijke stap voorwaarts kan de verdere groei vorm krijgen, met behoud van de kwaliteit en de bijbehorende dienstverlening die klanten gewend zijn”, aldus de in het Noord-Hollandse Zwaag gevestigde robotproducent.

Het bedrijf is naar eigen zeggen al ruim vijftien jaar toonaangevend op het gebied van las- en generieke handlingrobots in de industriële automatiseringmarkt en bedient klanten uit diverse sectoren, waaronder de metaalverwerkende industrie en de food- en agrisector. Het richt zich op het inzetten van industriële robotsystemen om klanten competitiever te maken. De systemen zorgen voor verbeteringen op het gebied van efficiëntie, ergonomie, betrouwbaarheid en flexibiliteit. In zijn vijftienjarige bestaan leverde het bedrijf zo’n 900 robotsystemen, waaronder veel lasrobots.

Rolan Robots maakt las- en handlingrobots voor klanten uit diverse sectoren

Maatwerkrobots

Door maatwerkoplossingen en aanverwante aftersales-dienstverlening te verkopen, ontwikkelen en leveren, weet Rolan Robotics met 35 medewerkers een omzet van zo’n €7 miljoen te genereren. “De betrokkenheid van Ox. is gericht op het faciliteren van verdere groei van Rolan Robotics, met behoud van hetgeen er in de afgelopen vijftien jaar is opgebouwd, vandaar dat ik ook graag betrokken blijf in de volgende fase van ontwikkeling van ons bedrijf”, aldus Hans Stam, DGA van Rolan Robotics.

Ox.-partner Dirk Jan Renee legt uit waar de interesse van de investeerder in de robotbouwer vandaan komt: “We zien in Rolan Robotics een onderneming met veel potentieel in de aantrekkelijke markt van industriële robotsystemen. Het bedrijf heeft op eigen kracht reeds twee keer een nominatie FD Gazelle Award (2008 & 2017) in de wacht gesleept, en het is onze ambitie de onderneming verder te professionaliseren en uit te bouwen, zodat er in de toekomst wellicht nog meer in het verschiet liggen. Uiteraard met behoud van hetgeen waar we goed in zijn, het verkopen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden van robotsystemen.”

Ox.

Renee laat aan het FD bovendien weten dat Rolan Robotics “zeer winstgevend” is en een mooie toekomst in het verschiet heeft liggen: “Verdergaande robotisering en bedrijfsautomatisering bieden veel potentie voor dit bedrijf.” Ox. richt zich in zijn investeringen doorgaans op ondernemingen waarbij het als investeerder nauw betrokken kan zijn bij het bepalen van de verdere koers van het bedrijf. De investeringsmaatschappij stelt zich op als actieve aandeelhouder, waarbij het middels operationele, financiële en strategische begeleiding van de onderneming inzet op extra waardecreatie. Belangrijke voorwaarden om bij een onderneming in te stappen zijn een sterke machtspositie en een gezond verbeterpotentieel.

De investeerder – die onafhankelijk is en samen met een beperkt aantal mede-investeerders “voor eigen rekening en risico investeert” – neemt deel aan middelgrote Nederlandse ondernemingen. De betrokkenheid van Ox. kan variëren van ondersteuning van het zittend management bij individuele projecten tot de uitvoering van een financiële of operationele herstructurering met volledige eindverantwoordelijkheid.

Ox. investeert in bedrijven met een minimale omzet van €5 miljoen en richt zich hierbij onder meer op MBI’s, MBO’s, groeikapitaal, carve outs, opvolgingsproblematiek en schuldconversies. De investeerder heeft geen specifieke sectorfocus, maar kan wel bogen op veel ervaring in de maakindustrie, (groot)handel, zakelijke dienstverlening (met name detachering), IT en levensmiddelensector. Ox. streeft ernaar met zijn investeringen een meerderheidsbelang te verwerven, of anders minimaal een substantieel minderheidsbelang met aanvullende afspraken. 

Dealmakers bij overname Rolan Robotics door Ox

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de deal waren diverse advies- en advocatenkantoren betrokken. Thomas Daemen, Joost Siemensma en Christiaan Defauw van SINCERIUS waren verantwoordelijk voor de transaction support. M&A-advies was afkomstig van Onno Sloterdijk van JBR, die dit jaar ook al betrokken was bij de verkoop van VTM aan conTeyor, van Olyslager aan Bencis, van Ojah aan Korys en van TB&C aan H2 Equity Partners. Ook droeg hij bij aan het verkrijgen van groeikapitaal voor Ahrma. 

Juridische ondersteuning werd gedurende de overname verzorgd door Mariëlle Broekhuysen en Ytzen Marseille van JanssenBroekhuysen en door Valérie Staal, Maaike Janssen en Jelle Menalda van Schouwenburg van CorporateWise. JanssenBroekhuysen was eerder dit jaar ook al betrokken bij de overname van vruchtensappenfabrikant Riedel door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment.

Ox. en Rolan Robotics doen geen uitspraken over het bedrag dat is betaald voor het meerderheidsbelang in de robotbouwer, maar de investeerder geeft op zijn site wel aan dat de investeringen die het doet maximaal zo’n €3 miljoen bedragen, tenzij er met andere investeerders wordt samengewerkt, wat nu niet het geval is.