De 25 beste werkgevers in Nederland voor reservisten bij Defensie

07 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Het ministerie van Defensie heeft de 25 beste werkgevers voor reservisten in het zonnetje gezet. Zij zijn allen genomineerd voor de prijs van ‘Reservistenwerkgever 2017’ – op 6 november maakt de minister van Defensie de drie algehele winnaars bekend. Onder de bedrijven bevinden zich grote namen als ProRail, PwC, Tata Steel en TNO, en ook kleinere werkgevers als gemeentes, een rechtbank en een marketing automation bedrijf. 

Bij Defensie werken meer dan 40.000 beroepsmilitairen. Ook werken er zo’n 5.000 reservisten bij de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee, bijvoorbeeld in functies op het gebied van ICT, zorg, logistiek en cybersecurity. Reservisten zijn personen die hun dagelijkse (civiele) werk of hun studie combineren met een parttime baan binnen Defensie en vormen als het ware de flexibele schil van de Nederlandse krijgsmacht. Reservisten worden ingezet bij onder meer nationale operaties, zoals militaire hulp bij bosbranden en overstromingen, en voor de bewaking en beveiliging van strategische objecten (bijvoorbeeld militaire transporten en de escorte van het staatshoofd op Prinsjesdag). 

Om het belang van de reservisten te benadrukken – ze helpen bij het beveiligen van de Nederlandse grenzen en dragen bij aan een veilig en prettig Nederland – organiseert Defensie ieder jaar de uitreiking van de ‘Reservistenwerkgever Award’. Met deze prijs beloont Defensie werkgevers die de beste ondersteuning bieden aan werknemers die hun dagelijkse werk combineren met activiteiten voor Defensie. “Een werknemer uitlenen aan een andere organisatie is niet zo maar iets. Dat verdient erkenning. Helemaal als dat bedrijf de ervaringen van reservisten ten volle benut”, aldus een woordvoerder van Defensie over de award.

De 25 beste werkgevers in Nederland voor reservisten bij Defensie

De 25 beste werkgevers voor reservisten

Dit jaar zijn 25 werkgevers erkend als de beste werkgevers voor reservisten van Nederland. Deze 25 werkgevers maken kans op de Reservistenwerkgever Award 2017. Onder de erkende organisaties bevinden zich verschillende overheidsinstellingen – Dienst Vervoer en Ondersteuning, onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen, Gemeente Haarlem, Gemeente Hollands Kroon en ProRail maken allemaal kans op de prijs. Vooral de zorgsector en het onderwijs zijn sterk vertegenwoordigd onder de genomineerden: Elde College Schijndel, Erasmus MC Rotterdam, ROC Ter AA, ROC van Twente, Onze Lieve Vrouwelyceum Breda, Slingeland Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen, VU Medisch Centrum en de Wageningen University & Research.

Onder de genomineerden bevinden zich ook enkele corporates, zoals Albert Heijn (specifiek genomineerd voor reservisten die werken bij Albert Heijn XL in Muiden), technologiebedrijf NEDAP, cruisemaatschappij Holland America Line en Tata Steel. Big Four zakelijk dienstverlener PwC kreeg zijn nominatie voor de inzet van cyberreservisten. De accountancy- en adviesorganisatie is in Nederland de werkgever van het grootste aantal cyberreservisten en heeft een actief reservistenbeleid. Door tijd ter beschikking te stellen, kunnen cyberreservisten zich inzetten om Nederland (digitaal) veiliger te maken en te houden. “We zien een sterke klantvraag naar de inzet van onze cyberspecialisten. Toch vinden we het belangrijk hun kostbare tijd tevens in te zetten voor het publieke belang”, aldus Gerwin Naber, verantwoordelijk voor de cyber- en privacypraktijk van PwC. “Hun hoogwaardige kennis van cyberoperaties is hierdoor ook beschikbaar voor Defensie.” Overige genomineerden zijn mediabedrijf Axender, vastgoedbelegger Bouwinvest, Copernica Email Marketing Software, Rechtbank Overijssel, Strukton Worksphere en Van Hooft Bedrijfswagens. 

De minister van Defensie, Ank Bijleveld van het CDA, maakt op 6 november in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg de winnaar bekend. Vorig jaar ging de award naar Strukton Worksphere, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud en beheer van bedrijfspanden op het gebied van onder meer elektrotechniek en bouwkunde. Over het bedrijf – dat ook dit jaar kans maakt op de prijs – vertelde Wim Geerts, secretaris-generaal van Defensie, tijdens de uitreiking: “Strukton Worksphere biedt een plaats om alle opgedane ervaring voor zowel het bedrijf als voor Defensie ten volle in te zetten.” Eervolle vermeldingen gingen naar Wensink Automotive en Kadaster. 

Adaptief vermogen

Defensie spant zich over de hele linie in voor het versterken van de banden met werkgevers, aangezien reservisten volgens de krijgsmacht een belangrijk rol spelen in verbeteren van het adaptief vermogen van Defensie. In dat kader richtte de organisatie recent Regionale Employability Centra op, die reservisten van maatwerk kunnen voorzien tussen loopbaanpaden bij zowel de werkgever als bij Defensie.

Update 7 november 2017: Het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft de titel 'Reservistenwerkgever 2017' in de wacht gesleept. Eervolle vermeldingen waren er voor het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda.

Gerelateerd: Defensie uitgaven van Nederland onder NAVO richtlijn, VS trekt de kar.