Chestnut, Deloitte en Fortaleza Capital begeleiden overname Bridgevest

31 oktober 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het Utrechtse Keylane, dat SaaS-oplossingen levert binnen de Europese verzekerings- en pensioenmarkt, neemt het Rotterdamse Bridgevest over. Met de acquisitie van de Nederlandse marktleider in digitale klantbediening binnen de pensioensector hoopt Keylane goed te kunnen inspelen op de trend richting steeds individuelere en meer klantgerichte dienstverlening.

Met de acquisitie van Bridgevest wil Keylane ten eerste een slag slaan op het gebied van de alsmaar belangrijker wordende klantervaring. De laatste jaren is er binnen diverse branches een trend gaande waarin de klant vooropstaat en waarbij in de strijd om de gunst van die klant flink wordt ingezet op digitale kanalen. Hiermee is het ook mogelijk de pensioenregelingen veel beter op maat te maken voor individuele personen. Door de fusie van de twee bedrijven ontstaat volgens Keylane een “sterke combinatie in de pensioenmarkt waardoor de klant digitaal en integraal zijn pensioen kan regelen”.

Digitale klantbediening

Ronald Kasteel, Executive Board Member bij Keylane: “De markt beweegt naar een wereld waarin digitale klantbediening en een rijke customer experience bepalende succesfactoren zijn. De toenemende ontwikkeling naar een steeds individueler pensioen met meer risico’s en eigen verantwoordelijkheden versterkt dit alleen maar. En leidt tot de roep om meer smart data-driven communicatie met de deelnemer om hen hierbij te kunnen begeleiden.” Naast de hoge kwaliteit van de klantenservice, zal de fusie volgens de twee bedrijven ook het gezamenlijke aanbod op het gebied van compliance en control ten goede komen. “Want ook dat is onderdeel van integrale klantbediening”, stelt Bridgevest-CEO Edzko Smid.

Bridgevest wordt onderdeel  van Keylane

Daarnaast zorgt de overname er volgens Kasteel, die eerder topman was bij Ordina, ook voor dat het dienstenportfolio van Keylane wordt aangevuld met de software en expertise van Bridgevest: “Dit versterkt ons aanbod aan Nederlandse klanten.” Smid, onderschrijft dit: “Het samengaan van Keylane en Bridgevest zorgt voor synergie. We hebben natuurlijk met alle gangbare back-officepakketten reeds koppelingen, maar binnen de Keylane-groep kunnen we nog een stap verder gaan. In combinatie met Keylane ontstaat een volledig geïntegreerde softwaresuite waardoor deelnemers en werkgevers over de gehele uitvoeringsketen worden bediend.”

Tot slot moet de overname ook een positieve bijdrage leveren aan de internationale groei van Keylane. Zoals Kasteel opmerkt: “Met Bridgevest hebben we de daarvoor benodigde software én het juiste klant-centrisch DNA in huis gehaald. Doordat de producten van Bridgevest ook in andere Europese landen in te zetten zijn – het ondersteunt onze internationale strategie.”

Keylane is binnen Europa een van de marktleiders op het gebied van moderne, klantgerichte SaaS-oplossingen* voor de verzekerings- en pensioenmarkt. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Utrecht en telt meer dan 700 werknemers, waarmee het meer dan honderd verzekeringsmaatschappijen bedient in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Zweden en de UK. Het in 2001 opgerichte Bridgevest telt zo’n twintig medewerkers. Tot de klanten van het bedrijf behoren pensioenfondsen en -uitvoerders, verzekeraars, asset managers en private banken.

Bureaus begeleiden overname Bridgevest

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de overname waren diverse adviesbureaus en advocatenkantoren betrokken. De verkopende partij, bestaande uit aandeelhouders van Bridgevest, werd op het gebied van corporate finance geadviseerd door Daniel Legro en Jons Houtman van Chestnut. Juridische ondersteuning ontvingen zij van Job Bezemer en Florian Fehres van advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals.

Keylane ontving gedurende het overnameproces corporate finance-ondersteuning van Alexander van Rossum van Fortaleza Capital. Voor de financiële due diligence schakelde Keylane een team van Deloitte in, bestaande uit Abdelmoula Salah, Martijn Hoogendam en Niels Lummen. Kevin Beukeveld en Floor van Liere van advocatenkantoor Lexence waren verantwoordelijk voor de juridische ondersteuning.

Rond de deal met Keylane zijn geen financiële details naar buiten gebracht. Het betreft niet de eerste overname die Keylane dit jaar doet. Eerder lijfde het al de Deense branchegenoot Schantz in, die zich bezighoudt met het leveren van softwareoplossingen voor financiële instellingen. 

* SaaS staat voor ‘Software as a Service’ en is software die als een online dienst wordt aangeboden. De klant hoeft de software dan niet aan te schaffen, maar sluit bijvoorbeeld een contract af per maand per gebruiker. De SaaS-aanbieder verzorgt de installatie en het onderhoud en beheer en de gebruiker kan via internet contact houden met de SaaS-aanbieder.