Aantal openstaande business consultancy vacatures stijgt naar 900

17 oktober 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het aantal openstaande business consultancy vacatures in Nederland is volgens data van een vacatureplatform afgelopen jaar gestegen naar een gemiddelde van iets meer dan 900. Het totale aantal baankansen in de adviesbranche ligt echter hoger.

Om de Nederlandse arbeidsmarkt voor business consultants in kaart te brengen, heeft Consultancy.nl data opgevraagd van Joblift, een grote vacaturesite die actief is in Duitsland, Frankrijk, de UK en Nederland. Uit de gegevens blijkt dat het aantal Nederlandse vacatures voor business consultants in het eerste halfjaar van 2017 een gemiddeld stuk hoger uitvalt dan in het halfjaar daarvoor. Lag in augustus 2016 het aantal openstaande vacatures voor business consultants nog op 430, in 2017 ligt dat aantal tot nu toe iedere maand boven de 900. Ook in november en december van 2016 lag het aantal vacatures reeds boven de 900. In november bereikte het aantal vacatures bovendien een recordhoogte van bijna 1.100.

Aantal business consultancy vacatures in Nederland

Uit de data blijkt ook wat momenteel de belangrijkste groeiregio’s zijn voor business consultants in Nederland. Zo staan de meeste vacatures voor business consultants uit in Amsterdam, gevolgd door Utrecht – twee plaatsen waar veel grote, maar ook kleinere consultancykantoren zijn gevestigd. De derde plek is voor Rotterdam, op de voet gevolgd door het politieke hart van Nederland, Den Haag. Noord-Brabant claimt de vijfde en zesde plek met respectievelijk Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Tot slot wordt de zevende plek ingenomen door Arnhem, de oorspronkelijke thuisstad van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis.

Het totale aantal van ruim 900 openstaande vacatures per maand moet echter met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Ten eerste omvat de database van Joblift niet alle consultancy vacatures die openstaan in Nederland. Zo levert een zoekopdracht bij Indeed op het keyword 'consultant' meer dan 11.000 vacatures op.

Ten tweede focust de data van de vacaturesite zich uitsluitend op business consultancy vacatures, waardoor veel andere banen bij consultancybureaus buiten beschouwing blijven. Zo nemen de Big Four van de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld ook veel designers, marketeers en advertisingexperts in, terwijl IT-consultancybureaus veel technologische specialisten in dienst nemen.

Ter vergelijking, het consultancy vacatureoverzicht van Consultancy.nl telde in het eerste halfjaar van 2017 per maand gemiddeld ruim 1.500 baankansen bij consultancybureaus. Dit overzicht omvat vacatures van zo'n 130 toonaangevende consultancybureaus, en dient daarmee als belangrijke indicator van het totale aantal vacatures in de top van de adviesbranche.

Aantal business consultancy vacatures in UK en Duitsland

Duitsland en UK

Om te kijken hoe de Nederlandse arbeidsmarkt het doet ten opzichte van onze buurlanden, keek Consultancy.nl ook naar de data omtrent vacatures in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland. Zo blijkt het aantal Britse business consultancy vacatures op Joblift het eerste halfjaar van 2017 te fluctueren tussen de 2.600 en 3.400 met Londen, Manchester en Birmingham als belangrijkste vestigingslocaties. Het Duitse vacatureaanbod is bijna twee keer zo groot met tussen de 5.150 en 6.800 business consultancy vacatures. Vooral in München is veel werk voor business consultants, gevolgd door financieel hart Frankfurt en de Duitse hoofdstad Berlijn.

Ook hierbij is enige uitleg nodig. Terwijl de Britse en Duitse adviesbranche in termen van grootte relatief vergelijkbaar zijn, komt het aantal Duitse vacatures veel hoger dan het aantal werkplekken voor business consultants. Dit heeft ermee te maken dat Joblift van oorsprong Duits is en in zijn thuisbasis een veel grotere vacaturedatabase heeft. Joblift is minder lang actief in het Verenigd Koninkrijk en is daarom nog bezig met het uitbouwen van zijn dataset.