Capgemini ontwikkelt MOOC rond digitale disruptie en innovatie

11 oktober 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Capgemini Academy start in november met de Massive Open Online Course (MOOC) ‘Innovative Digital Trends’. In deze online cursus zullen de belangrijkste digitale trends van dit moment worden behandeld, waaronder artificial intelligence (AI), internet of things, cloud, machine learning, robotics en virtual reality. Er wordt ingegaan op hoe deze technologieën eruitzien en hoe je er het meest uit kunt halen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de vraag welke impact de technologie de komende jaren zal hebben.

Digitale disruptie is vandaag de dag overal. Van Booking.com in de reiswereld tot Uber in de taxibranche en Airbnb in het overnachtingssegment – overal worden gevestigde spelers uitgedaagd door nieuwe, snellere en innovatievere toetreders tot de markt. Zij delen allen een eigenschap: ze maken gebruik van de kracht van digital om nieuwe businessmodellen te creëren, de bedrijfsvoering te stroomlijnen en de klantervaring te verbeteren. 

Met het oog op de prominente rol die digitale disruptie en innovatie anno 2017 spelen in het bedrijfsleven, heeft de Capgemini Academy besloten de Massive Open Online Course (MOOC) ‘Innovative Digital Trends’ te organiseren. Deze online cursus is bedoeld voor professionals die zich op een laagdrempelige, interactieve en toegankelijke manier meer willen verdiepen in het onderwerp. “Kennis van nieuwe technologieën en hun ontwikkeling is niet meer uitsluitend voorbehouden aan de IT-afdeling. Of je nou adviseur, marketeer of accountant bent, je moet de laatste tools en technologieën gebruiken om bij te blijven. Met de MOOC ‘Innovative Digital Trends’ mikken we erop deze complexe stof voor iedereen begrijpelijk te maken”, aldus Capgemini Academy.

MOOC - Innovative Digital Trends

Er zal worden ingegaan op de belangrijkste vragen omtrent de nieuwste digitale ontwikkelingen, waarbij veel aandacht is voor de manieren waarop en mate waarin ze zullen zorgen voor verandering, ook ten aanzien van individuele werknemers: “Wat zijn de nieuwe technologieën, hoe kun je ze inzetten en bovenal: welke invloed zal het hebben op jou, op je dagelijkse leven en werk?”

Programma

De MOOC zal van start gaan op 6 november en vanaf dan vier weken lopen. Binnen deze periode kunnen de deelnemers aan de cursus hun eigen tempo bepalen. Verschillende thema’s zullen de revue passeren en hierover zullen onder meer video’s, blogs en readers aan de cursisten worden verstrekt. In de eerste week staat de vraag ‘wat is innovatie en hoe innoveer je?’ centraal. Er wordt gekeken hoe digitale innovaties kunnen worden omarmd en er wordt ingegaan op enkele van de methodes om ze effectief in te zetten. De tweede week staat in het teken van de cloud: ‘wat en waar is de cloud en hoe kun je er komen?’ Vragen als deze zullen uitgebreid aan bod komen.

In de derde week wordt er uitgebreid gekeken naar automatisering en robots, ontwikkelingen die verschillende gevolgen hebben voor verschillende stakeholders. Wat betekent het bijvoorbeeld als je arbeidstaken worden overgenomen door robots? En welke gevolgen heeft robotisering voor consumenten? De vierde en laatste week staat in het teken van artificial intelligence (AI). Capgemini Academy: “Je hebt gehoord dat we hiermee de wereld gaan redden. Of hem overnemen. Maar wat weet je verder?” Er zullen onderwerpen aan bod komen als ‘deep learning’, de verwerking van natuurlijke taal en gezichtsherkenning, om zo een beter beeld te krijgen van AI en de vele mogelijkheden die erdoor worden geboden. 

Elk van de vier thema’s wordt afgesloten door de deelnemers uit te dagen met een aantal vragen en stellingen. Gedurende de vier weken dat de MOOC loopt, kunnen de cursisten onderling ook ervaringen, vragen, ideeën en content delen via het discussieplatform dat Capgemini Academy parallel aan de MOOC opzet. “Het idee is dat je niet alleen van ons leert, maar ook van elkaar”, stelt Capgemini Academy.

Capgemini - MOOC Experts

Experts

Frank Wammes, CTO bij Capgemini Applications Services Continental Europe, is verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma van de MOOC. Het lesprogramma zal worden verzorgd door een team van experts in de verschillende domeinen van digitale innovatie, allen werkzaam voor Capgemini. Naast Wammes zelf zijn dit Henk Vermeulen, Lead van de Applied Innovation Exchange; Cheryl van Heyningen, hoofd van het Cloud Center of Excellence; Chris Vinke, Robotic Process Automation Lead; Marijn Markus, Data Scientist; Guillaume Boog, Innovation Consultant; Petra Hendriksen, Innovation Manager; en, tot slot, Rob Bartelds, Project lead.

De MOOC wordt gegeven in het Engels. Deelnemers kunnen kiezen alleen het basisprogramma te volgen, maar het is ook mogelijk om nog dieper op de stof in te gaan en meer te weten te komen over de mogelijke toepassingen van de nieuwe technologieën. Aan deelname zijn geen kosten verbonden maar geïnteresseerden dienen zich wel in te schrijven. Capgemini Academy roept iedereen die op zoek is naar een “leuke, interactieve, flexibele, ‘self-paced’, snelle en gemakkelijke manier om up to date te blijven in de digitale innovatieve wereld”, op om mee te doen aan de MOOC.