Sainsbury's en Whole Foods huren consultants van McKinsey en BCG in

14 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Britse supermarktgigant Sainsbury’s gaat naar verwachting meer dan 1.000 banen schrappen als onderdeel van een efficiëntieslag die £500 miljoen aan besparingen moet opleveren. McKinsey is ingehuurd om hiervoor het plan op te stellen. Tegelijkertijd heeft Amerikaanse supermarktketen Whole Foods The Boston Consulting Group ingehuurd om $300 miljoen aan kosten te besparen en de reputatie te verbeteren.

In augustus 2017 werden twee grootschalige reorganisaties aangekondigd in de wereldwijde supermarktbranche. Het Britse Sainsbury’s, met circa 2.200 winkels een van grootste supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk, gaat opnieuw een grote kostenbesparing doorvoeren, in reactie op de komst van discounters als Aldi en Lidl naar de UK. Ondertussen heeft in de VS de luxueuze supermarktketen Whole Foods een besparing van $300 miljoen voor ogen, volgend op de overname door internetbedrijf Amazon – met $13,7 miljard tot nu toe de grootste overnametransactie in de wereldwijde retail van 2017. Strategische zwaargewichten McKinsey & Company en Boston Consulting Group (BCG) zijn gevraagd om te ondersteunen bij de realisatie van de miljoenenbesparingen.

Sainsbury’s schakelt McKinsey in

McKinsey & Company werd ingeschakeld door Sainsbury’s, dat te maken heeft met teruglopende verkoopcijfers. Om het bedrijf gezond te houden is een reorganisatie nodig, waarin mogelijk meer dan 1.000 werknemers en stafleden overbodig worden. McKinsey & Company is aan boord gehaald om een plan op te stellen voor het terugbrengen van het personeelsbestand met als doelstelling een besparing van £500 miljoen.

Sainsburys schakelt McKinsey Company in voor besparingsplan £500 miljoen

In maart dit jaar liet Sainsbury’s al weten 400 banen van supermarktmedewerkers te zullen schrappen. Bovendien zouden nog eens 4.000 werknemers andere werktijden krijgen, onder meer door het stoppen van nachtdiensten in 140 winkels. Deze ronde van besparingen is echter nog onderdeel van een soortgelijk besparingsplan voor £500 miljoen, dat afloopt in maart 2018. Het nieuwe plan van McKinsey zal daarna in werking treden om de kosten nog verder terug te brengen.

Hoewel nog weinig bekend is over de implicaties die de nieuwe reorganisatie zullen hebben op het personeelsbestand, verwacht men dat er dit keer flink zal worden gesneden in de circa 3.000 stafmedewerkers die op verschillende backoffice locaties van Sainsbury’s werken.

BCG helpt Whole Foods

In de VS maakt Whole Foods zich klaar voor een groot veranderprogramma. De verandering, die zal worden overzien door BCG, heeft het doel om de reputatie van de supermarktketen te verbeteren en $300 miljoen aan kosten te besparen. Whole Foods, dat alleen maar hoogwaardige organische producten verkoopt, staat onder meer te koop als ‘te duur’ en staat erom bekend een clientèle te hebben dat vooral bestaat uit klanten die anderen negatief beoordelen op basis van afwijkende levenskeuzes.

Whole Foods huurt BCG in voor grootschalig veranderprogramma

De opdracht voor de miljoenenbesparing is afkomstig van Amazon, dat sinds kort de nieuwe eigenaar is van de supermarktketen. De besparing is nodig om de prijzen van het productaanbod van Whole Foods naar beneden te kunnen brengen – al op dag één na de overname circuleerde het nieuws dat de nieuwe eigenaar de prijzen met zoveel als 43% naar beneden ging brengen. De verwachting is dat het veranderprogramma drastische gevolgen kan hebben voor de banen van de 90.000 werknemers van de retailgroep.

CEO John Mackey vertelt over de toegevoegde waarde: “We hebben de consultants van Boston Consulting Group ingehuurd, die een aantal uitstekende analyses hebben uitgevoerd naar zaken die wij kunnen ondernemen om onze kosten terug te brengen en de service aan onze klanten te verbeteren.” Ook in de rest van de ‘evolutie’ van de winkelketen speelt BCG nog een belangrijke rol.