BDO selecteert Nuix als eDiscovery oplossing voor forensisch onderzoek

11 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Om beter in staat te zijn om grootschalige en complexe forensische onderzoeken uit te voeren, heeft het Nederlandse kantoor van BDO techbedrijf Nuix verkozen tot preferred software provider.

De Forensics & Litigation tak van BDO Nederland biedt diverse onderzoeksdiensten aan verschillende overheidsinstanties, zoals de politie, het Ministerie van Justitie en regelgevende instanties, en daarnaast ook aan grote ondernemingen, banken en advocatenkantoren. Hierbij maakt het bureau gebruik van gespecialiseerde eDiscovery software. De mogelijkheden van de voorheen gebruikte software schieten in toenemende mate tekort om goed te kunnen voldoen aan de steeds complexer wordende eisen van zowel adviseurs als klanten.

BDO ging daarom op zoek naar een nieuwe oplossing en is daarbij nu uitgekomen op het Australische Nuix. Bart Bleeker, Manager Forensic & Litigation Support bij BDO, geeft aan verheugd te zijn met de nieuwe software: ”Onze vorige oplossing had heel weinig van de mogelijkheden van Nuix. We hebben diverse projecten gedraaid met Nuix, met een totale hoeveelheid data van tien terabytes en het is vlekkeloos verlopen. De snelheid en precisie van Nuix zal ons in staat stellen onderzoek uit te voeren met grotere datasets dan ooit tevoren en het mogelijk maken klanten sneller en efficiënter te helpen.”

De nieuwe oplossing, genaamd Nuix eDiscovery Workstation, biedt een volledige complete en schaalbare kant-en-klaar-oplossing om data te verwerken, onderzoeken, analyseren en controleren. Daarnaast maakt Nuix Web Review & Analytics – een van de onderdelen van de software-oplossing – het mogelijk dat BDO-adviseurs, onderzoekers en klanten op afstand werken wanneer ze samen bezig zijn met een onderzoek. Het adviesbureau zal de oplossing gebruiken voor digitaal onderzoek, interne dreigingen, cybersecurity, eDiscovery, informatiebeheer, compliance en privacy.

BDO verkiest eDiscovery oplossing van Nuix voor forensisch onderoek

Anders dan in buitenlandse markten, nemen eDiscovery technieken in Nederland een unieke rol in, aangezien er in het Nederlandse rechtssysteem voorafgaand aan rechtszaken zelden gerechtelijke procedures worden ondernomen voor onderzoek en openbaarmaking. In de VS en UK zijn zulke procedures meer gebruikelijk. “Het Nederlandse civiele rechtssysteem legt de verantwoordelijkheid bij beide partijen om bewijs te vergaren voor hun stellingen, en dit legt de nadruk op eDiscovery-vaardigheden”, vertelt Martijn Hin, Partner van BDO Advisory en voormalig Partner bij KPMG.

Als zodanig is de inzet van eDiscovery oplossingen cruciaal voor adviesbureaus die zich bezighouden met forensisch onderzoek. Klanten moeten in staat zijn belangrijke informatie naar boven te brengen – geen eenvoudige taak, aangezien digitale sporen steeds vaker verspreid liggen over verschillende bestandstypen. Hin: “Nuix is de perfecte partner voor ons – zij helpen ons in te zoomen op het cruciale stukje informatie. De software van het bedrijf stelt ons zoals geen ander in staat enorme hoeveelheden ongestructureerde data te verwerken, snel en binnen een grote variatie van bestandstypen. Bovenal helpt Nuix ons en onze klanten bij het begrijpelijk maken van de enorme hoeveelheden aan informatie die zich binnen hun netwerken bevinden. De onderzoeksnelheid is ongelooflijk en de reacties van klanten zijn zeer positief.”

Jonathan Rees, CEO van de EMEA-regio van Nuix, licht toe: “De Nederlandse markt biedt een interessante case voor eDiscovery software, aangezien de specifieke juridische procedures in deze markt ervoor zorgen dat die zo effectief mogelijk moeten zijn. We zijn heel blij dat BDO Nederland zo’n klinkend vertrouwen heeft in de technologie van Nuix. In combinatie met hun uitgebreide onderzoeksexpertise vormt het een zeer productief partnership.”

Afgelopen maand voerden BDO en NautaDutilh een fraudeonderzoek uit bij Buma/Stemra – de onderzoekers concludeerden dat het bedrijf sjoemelde met de boekhouding.