EY, KPMG, Loyens & Loeff, ING en de Brauw begeleiden Aon deal

22 augustus 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Eerder deze maand heeft Aon financieel adviesbureau Unirobe Meeùs Groep overgenomen van verzekeraar Aegon. De transactie werd begeleid door vijf M&A en corporate finance partijen: EY, KPMG, ING, Loyens & Loeff en De Brauw Blackstone Westbroek.

Met de overname van Unirobe Meéus Groep (UMG) – voor een bedrag van €295 miljoen – versterkt risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon zijn positie op de Nederlandse B2B-markt. De Nederlandse activiteiten van Aon, dat wereldwijd ruim 50.000 professionals in dienst heeft, beslaan nu nog een personeelsbestand van 1.540 werknemers verspreid over acht vestigingen. De overname betekent bijna een verdubbeling van het personeelsbestand, nu Aon bijna 1.400 professionals (werkzaam binnen acht onderliggende labels*), toevoegt aan de Nederlandse activiteiten.

Bovendien voegt de overname van UMG, dat voorlopig onder eigen merk zal blijven opereren, nieuwe expertise toe aan de activiteiten van Aon. Waar Aon vooral gericht is op de grootzakelijke markt en multinationals, is UMG meer gericht op het MKB en particulieren. UMG is goed voor een jaaromzet van €167 miljoen (2016). De deal, die naar verwachting in Q4 2017 wordt afgerond, moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en ondernemingsraden.

EY, KPMG, ING, Loyens & Loeff, De Brauw Blackstone Westbroek

Dealmakers

Tijdens de transactie werden Aon en UMG bijgestaan door verschillende M&A en corporate finance specialisten. Om te beginnen leverde een team van EY – Wessel Geurts, Fredi Arditti, Jaap Bennink en Eva Wierenga – Transaction Support aan verzekeraar Aegon, terwijl Silvain Niekel Tax Advisory verzorgde. Uit een recente analyse van Consultancy.nl blijkt dat EY behoort tot de belangrijkste M&A consultants van H1 2017 – Het Big Four kantoor werd door M&A platform Overfusies.nl zelfs aangemerkt als de actiefste dealmaker, met in het afgelopen halfjaar 17 gesloten deals.

Ook Big Four branchegenoot KPMG, dat Aon in de deal met Aegon heeft bijgestaan met Transaction Support (Dealteam: Jan Oudejans, Martijn Visser, Ruben Mulder, Stefan van der Graaf, Marit van de Kerkhof), scoorde hoog in de H1 rankings, en dan vooral met het oog op behaalde dealwaarde. Zo stond KPMG met ~€1,2 miljard op #2 in de ranking van Overfusies.nl, achter ING. Ook de grootbank, door platform MenA.nl juist gezien als de actiefste dealmaker in H1, leverde M&A advisory aan Aegon bij de overname van UMG. Het dealteam van ING bestond uit: Willem Daris, Matthijs Augustijn, Bernt Hendriksma, Marijn Baartmans en Martijn de Haas.

Ten slotte werd gedurende het overnametraject Legal Advisory gegeven door twee advocatenkantoren. Aon werd bijgestaan door een team van Loyens & Loeff (Dealteam: Harmen Holtrop, Martijn Schoonewille, Kitty Lieverse, Marc Klerks, Klaas Wiersma, Mark Brabers, Jasper Moonen, Lisanne Bakker, Joyce Zegger, Bart Wingen, Gina Hensen en Maurits Hofman), terwijl De Brauw Blackstone Westbroek Aegon adviseerde (Dealteam: Ernest Meyer Swantee, Lodewijk Hijmans van den Bergh, Victoria Wiertz, Jasper Zents, Janneke van der Kroon en Henk van Ravenhorst).

* UMG bestaat uit de labels HM Bedrijfsadvies, HM Pensioenadvies, HR Financials, IAK, Kröller, Meeùs, Niehoff Werning & Kooij en Wannet, en volmachtbedrijf UMG Assuradeuren.