Fidus Groep behoudt naam ondanks verloren kort geding

31 juli 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Ondanks een verloren kort geding, zal de Limburgse financieel dienstverlener Fidus Groep toch onder haar eigen naam verdergaan. Dit nadat er een overeenkomst is gesloten met Fidus Advies uit Zaltbommel, dat het kort geding had aangespannen.

Eind april oordeelde Rechtbank Limburg dat Fidus Groep – een in Maastricht en Geleen gevestigde verzekeraar, adviseur en makelaar – moest stoppen met het gebruik van zijn merknaam. De naam maakte inbreuk op de rechten van een praktisch gelijknamig financieel-agrarisch adviesbureau uit Zaltbommel, genaamd Fidus Advies. 

De rechtbank motiveerde haar oordeel door erop te wijzen dat de twee bedrijven zich beiden bezighouden met financieel advies en binnen dezelfde regio opereren. Bovendien bewees volgens de rechter het feit dat Fidus Advies soms post voor Fidus Groep ontving, dat potentiële klanten mogelijk in verwarring werden gebracht door de sterk gelijkende namen. Ook haar verzeker- en makelaarsactiviteiten moest Fidus Groep van de rechtbank voortaan onder een andere naam aan de man brengen en voor elke overtreding zou een boete van €10.000 worden opgelegd.

Fidus Groep behoudt naam dankzij overeenkomst met Fidus Advies

Desondanks opereert de adviesgroep uit Limburg nog altijd onder dezelfde naam. Rikkie Wilson, directielid bij Fidus Groep, legt uit hoe dit mogelijk is: “We zijn er na de rechtszaak alsnog met elkaar uitgekomen en hebben het recht om de naam te mogen gebruiken afgekocht. Ook Fidus Advies blijft haar naam gebruiken.” De naam Fidus ontstond in de zomer van 2016 toen verzekeraars Offermans Joosten uit Geleen en Wilson Groep uit Maastricht bekendmaakten samen verder te willen gaan. Toen eind 2016 ook Offermans, Borger & Meuffels Makelaars (Geleen) en Offermans Joosten & van Zutphen Riskmanagers (Maasbracht) besloten zich aan te sluiten bij de fusie werd gekozen voor de naam Fidus Groep.

Het in 2013 opgerichte Fidus Advies werd onaangenaam verrast door de naam van de nieuwe groep, maar na de uitspraak van de rechter bleek er toch ruimte voor overeenstemming tussen de twee bedrijven, onder meer doordat Fidus Advies zich bij het geven van financieel advies heeft gespecialiseerd in de tuinbouwsector en als zodanig andere klanten bedient dan Fidus Groep. “Ik kan me goed voorstellen dat je even vreemd opkijkt als een ander bedrijf plotseling jouw naam voert, maar uiteindelijk bleken we toch niet zozeer in elkaars vaarwater te zitten”, aldus Wilson.