Zweed Peter Bodin nieuwe CEO van Grant Thornton International

02 juni 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Grant Thornton International, een van de grootste zakelijke dienstverleningsnetwerken ter wereld, heeft Peter Bodin verkozen tot de nieuwe Global CEO. In deze functie zal hij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de ‘Growing Together 2020’-strategie van het bureau, evenals voor het gehele personeelsbestand van meer dan 47.000 mensen. In 2018 begint hij in zijn nieuwe rol. 

Peter Bodin (51) sloot zich in 1996 aan bij Grant Thornton Zweden, waar hij aanvankelijk aan de slag ging als Managing Partner van het kantoor in Östersund. Vervolgens verhuisde hij in 1998 naar het kantoor in Göteborg, waar hij dezelfde rol kreeg. In 2000 werd hij aangesteld als CEO van Grant Thornton Zweden, een functie die hij meer dan vijftien jaar heeft vervuld. Onder zijn leiding zag het bedrijf in Zweden zijn omzet stijgen tot £114 miljoen (ongeveer €130 miljoen) en het personeelsbestand groeien tot 1.100 werknemers. In 2003 werd hij lid van de raad van bestuur en sindsdien vervult hij een aantal prominente rollen in commissies op het gebied van Strategy, Governance en Enterprise Risk. 

Bodin heeft een Bachelor in Economie van de Zweedse Mittuniversitetet (Sundsvall) en voltooide daarnaast verscheidene management-programma’s, waaronder prestigieuze cursussen aan de Stockholm School of Economics Executive Education, University of Oxford, Said Business School, Harvard Business School Executive Education en Stanford University Graduate School of Business. 

Peter Bodin, Global CEO Grant Thornton

CEO-elect

Grant Thornton International, de overkoepelende organisatie van het adviesbureau – waarvan het hoofdkantoor in Londen is gevestigd – heeft Bodin aangewezen als zijn nieuwe ‘CEO-elect’. Formeel treedt hij op 1 januari 2018 aan als de nieuwe Global CEO. De raad van bestuur van het bedrijf sprak zijn unanieme steun voor Bodin uit: de CEO’s van Grant Thornton-kantoren uit veertien landen en twee onafhankelijke directeuren stonden allemaal achter zijn aanstelling, in een benoemingsproces dat plaatsvond onder toeziend oog van externe experts. 

Binnen zijn nieuwe rol, waarvoor hij in eerste instantie voor een termijn van vijf jaar is aangesteld, zal hij de wereldwijde activiteiten van Grant Thornton bedienen en zich bezighouden met de ontwikkeling en realisatie van de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen, inclusief de Growing Together 2020-strategie. Hij neemt het roer over van Ed Nusbaum, die de laatste acht jaar Global CEO was bij Grant Thornton en in zijn laatste jaar een recordomzet van $4,8 miljard bekend kon maken. Het bureau zag zijn omzet tijdens de tien jaar daarvoor al verdubbelen tot $4,7 miljard.

In reactie op zijn nieuwe rol zegt Peter Bodin “vereerd en verheugd” te zijn dat hij deze kans heeft gekregen om Grant Thornton te leiden naar wat hopelijk een nieuw tijdperk van groei en expansie zal worden. Hij voegt toe: “Ik heb altijd geloofd dat duurzaam zakelijk succes steunt op het hebben van de juiste mensen, het juiste leiderschap en de juiste cultuur. Mijn rol zal zijn om een nieuwe omgeving te creëren die werknemers en kantoren van Grant Thornton in staat stelt samen te werken, niet alleen met elkaar maar ook met klanten en andere stakeholders, om zo uit te groeien tot ’s werelds beste zakelijke dienstverlener. Dat houdt in dat er zal worden gebouwd een aan innovatief merk dat opvalt in de markt en dat er een sterke focus zal zijn op digitale transformaties, zowel die van onze eigen business als voor onze klanten over de hele wereld.” 

Scott Barnes, voorzitter van de Board of Governors van Grant Thornton International, heeft zich in een reactie op het nieuws ook positief uitgelaten over de keuze voor Bodin: “Als voormalige Chair of the Board heeft Peter grondige kennis van de wereldwijde organisatie en hij zal vertrouwen wekken bij onze CEOs. Hij heeft de reputatie mensen op ieder niveau te coachen en te helpen in hun ontwikkeling, en ik ben ervan overtuigd dat zijn passie voor mensen en leiderschap en zijn transparante stijl zal resoneren bij de volgende generatie van Grant Thornton.”

Grant Thornton Nederland

Ook in ons land is Grant Thornton een belangrijke speler in de accountancy- en adviesmarkt. De Nederlandse tak van het adviesbureau, die wordt geleid door bestuursvoorzitter Frank Ponsioen, telt negen vestigingen door het hele land en biedt werk aan ruim 450 professionals.