Overname van Q-Park door KKR is vijfde miljardendeal van het jaar

01 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De overname van parkeerexploitant Q-Park door het Amerikaanse KKR is na de deals van Vanderlande, DSM, Vitol en Bureau van Dijk de vijfde miljardendeal van het jaar.

De Nederlandse M&A markt was vorig jaar goed voor €84 miljard, blijkt uit onderzoek van KPMG. De totale dealwaarde lag veel hoger dan in de meeste jaren sinds 2008 – alleen in 2015 was de totale dealwaarde hoger met een recordbedrag van €179 miljard. In dat jaar werden veel megadeals gesloten waaronder de megamiljardendeal tussen Shell en Britse gasproducent BG (€74,5 miljard), de overname van Freescale door NXP Semiconductors (€14,3 miljard) en de fusie tussen Ahold en Delhaize (10,6 miljard).

In 2017 lijken de miljardendeals weer in opkomst. Investeringsgroep Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) nam in mei 2017 Q-Park over voor €3 miljard. Daarmee is de overname de vijfde deal dit jaar met een waarde van meer dan €1 miljard. Zo werd eerder dit jaar Vanderlande overgenomen door Toyota Industries (€1,2 miljard), terwijl de aankoop van 73% van de aandelen van Patheon door Thermo Fisher Scientific van eigenaars JLL Partners en Royal DSM een waarde kende van ongeveer €6,5 miljard. Nederlands handelsbedrijf Vitol kondigde in maart 2017 de overname van Turks tankstation-netwerk Petrol Ofisi aan voor een waarde van bijna €1,4 miljard. Kredietbeoordelaar Moody’s nam eerder dit jaar Bureau van Dijk, een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat zich richt op bedrijfsinformatie, over voor een bedrag van €3 miljard. 

Miljardendeals op Nederlandse M&A-markt in 2017

KKR neemt Q-Park over voor €3 miljard

De verkoopovereenkomst tussen Q-Park en koper KKR hing al een tijdje in de lucht. Het bedrijf was hiervoor in handen van 25 aandeelhouders, waaronder medeoprichter Ward Vleugels en verschillende Nederlandse institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Vleugels richtte het bedrijf in de jaren negentig op en sindsdien is Q-Park uitgegroeid tot een parkeergarageconcern met 6.300 parkeergarages in tien Europese landen met in totaal meer dan 870.000 parkeerplekken. Hoewel Q-Park tijdens en na de crisis een aantal moeilijke jaren door heeft gemaakt, is het bedrijf nu weer winstgevend. De omzet groeide vorig jaar naar €825 miljoen, met een bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) van €194,9 miljoen.

Met het oog op de terugkeer van de winstgevendheid besloten de aandeelhouders om Q-Park in de verkoop te zetten. Ze lanceerden een verkoopproces en schakelden zakenbank JPMorgan en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek in om te begeleiden bij de zoektocht. Begin maart waren er nog vijf geïnteresseerde kopers over, naar verluidt het Australische Macquarie, enkele grote Chinese partijen en het Amerikaanse KKR.

Laatstgenoemde werd uiteindelijk geselecteerd als beste optie. Q-Park-topman Frank De Moor noemt de aangekondigde verkoop “een belangrijke stap” voor het bedrijf. Volgens hem is KKR een sterke aandeelhouder, die een belangrijke bijdrage zal leveren aan de verdere groei van de onderneming.

KKR ontving bij het bereiken van de overeenkomst deal advies van een team van ING en juridisch advies van Clifford Chance. Verkoper Q-Park schakelde de hulp in van corporate finance boutique Alantra, terwijl Stibbe verantwoordelijk was voor het juridische deel van de overeenkomst.