Generation-E: incubator en accelerator voor energie start-ups

23 mei 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

In oktober vorig jaar bundelde een consortium van organisaties de krachten voor de lancering van Generation-E, een platform dat veelbelovende start-ups in de duurzame energiesector ondersteunt. De eerste successen zijn inmiddels geboekt. Bijvoorbeeld voor de bedrijven E-stone Batteries en Wattsun. KplusV, een adviesbureau dat onder meer gespecialiseerd is in groeiondersteuning, is sinds de start betrokken bij het initiatief.

Volgens data van het CBS worden er jaarlijks in Nederland meer dan 150.000 nieuwe ondernemingen opgericht. Een deel van deze jonge bedrijven speelt een belangrijke rol voor de economie. Zij introduceren innovaties, nieuwe ideeën en nieuwe manieren van werken, waarmee ze vaak nieuwe werkgelegenheid genereren. Over de hele linie ligt de succesratio van start-ups echter relatief laag. Per jaar worden er ook weer rond de 100.000 ondernemingen opgeheven.

Ook in de energiebranche – een sector waarin nieuwe technologieën aanzienlijke kansen creëren voor bedrijven en initiatieven, die deze innovaties succesvol omarmen – gaan veel start-ups in de eerste levensjaren kopje onder. Naar schatting worden er jaarlijks ongeveer 500 energiestart-ups opgericht, waarvan slechts een klein deel echt innovatief is. Minder dan één op de tien van hen groeit uit tot een groot bedrijf met wezenlijke economische impact.Generation E

Generation-E

Het feit dat maar weinig start-ups in de energiesector uitgroeien tot succesvolle ondernemingen, was in de ogen van een groep Oost-Nederlandse partijen een gemiste kans. Daarom besloten de organisaties hun krachten te bundelen om startende ondernemers met een baanbrekend energie-idee te ondersteunen. De initiatiefnemers Alliander, Arnhems Ondernemers Centrum, Gemeente Arnhem, Industriepark Kleefse Waard, InnoEnergy, Kiemt, PPM Oost en Rabobank richtten in oktober 2016 samen Generation-E op, een platform dat de start-ups bijstaat met kennis, kapitaal en een netwerk.

Consultancybureau KplusV, dat gevestigd is op Industriepark Kleefse Waardheeft zich als aanjager en kennispartner aan Generation-E verbonden. Een half jaar na de oprichting, blikt adviseur Maarten de Vries, die sinds de start bij het platform betrokken is, terug: “We hebben gebouwd, gescout, gescreend, geïnspireerd en gefinancierd”, vat hij samen.

In meer detail vertelt De Vries: “In zes maanden tijd hebben we bijna 170 start-ups gescout en gescreend, en met een kleine dertig van hen bekeken welke support nodig is.” Daarnaast is het fundament van Generation-E versterkt door nieuwe partners te zoeken en toe te voegen. “Dit brengt de teller op acht founders en tien kennispartners”, vervolgt De Vries. De meest recente partijen die zijn aangehaakt, zijn subsidieadviesbureau Venntiv en accountants- en advieskantoor Deloitte. 

Deloitte heeft ruime ervaring met het ondersteunen van start-ups en heeft zich mede vanuit zijn focus op innovatie aangesloten bij Generation-E, laat Edwin van Groningen, partner bij Deloitte, weten. “Generation-E is een prachtig initiatief waarvoor wij als kennispartner graag onze expertise en ons netwerk inzetten”, geeft hij aan. Vanuit de adviesbranche is ook DNV GL, een van de grootste energie-adviesbureaus van Nederland, aangesloten bij het initiatief. Jillis Raadschelders, Business Director Decentralised Energy Transition bij DNV GL, vertelt: “Met onze brede technische kennis en ervaring helpen we startende ondernemers hun technologie betrouwbaar en snel naar de markt te brengen. Met onafhankelijke assessments geven we inzicht in de grootste technische en commerciële risico’s voor een energiestart-up.”

Voorspoedige start

Vanuit de aanjagersrol en het kennispartnerschap heeft KplusV het initiatief geholpen en in de eerste paar maanden verschillende evenementen op het programma gezet. De Vries somt ze op: “Onze launch in oktober, een erg geslaagde matchmaking in december, een heel praktische lunchmeeting rondom de juridische aspecten bij samenwerking in maart en een event over investor readiness in april. En op 6 en 27 juni staan twee bijeenkomsten gepland over nieuwe technieken in de energietransitie.” 

Kennispartners uit adviesbranche

Al deze inspanningen hebben zich volgens hem uitbetaald: “Ze zijn nu al uitgemond in de financiering van een aantal start-ups. Dat is ook meteen het unieke van Generation-E: een ruime financiering (€200.000) in een heel vroege ontwikkelfase.” Hij noemt twee voorbeelden: “E-stone Batteries heeft een groot deel van zijn kapitaalbehoefte rond gekregen. En Wattsun kan door nieuwe financiering zijn product verder ontwikkelen en naar de markt brengen.” E-stone Batteries is een start-up die een batterijtechnologie neerzet om goedkoop duurzame energie op te slaan, terwijl Wattsun een draagbaar en robuust accusysteem produceert dat duurzame stroom levert op plekken waar het niet voorhanden is. 

Koen Olieslagers, ondernemer achter Wattsun: “Generation-E verbindt start-ups en bedrijven. Vanuit individuele gesprekken of lezingen ontstaan samenwerking en kennisdeling. Een initiatief dat voor ons op het juiste moment de juiste deuren opende. Zo zijn we in contact gekomen met twee kennispartners die ons helpen met ons intellectueel eigendom en onze productontwikkeling.” 

Vooruitzichten

Gevraagd wat de nabije toekomst brengt voor Generation-E, vertelt De Vries: “Nog meer start-ups die zich aansluiten bij het cluster en zich ontpoppen tot goed draaiende bedrijven. Een programma waarin de ondernemer achttien maanden begeleiding krijgt, met na veertien maanden een investor readiness-traject en het toewerken naar vervolgfinanciering. En de doorontwikkeling van de community.” Tot slot geeft hij aan erg trots te zijn op de eerste resultaten en de bijdrage van KplusV hierin. “De incubator en accelerator is nu al goed op dreef én heeft nog mooiere vooruitzichten.”

Gerelateerd: De 100 belangrijkste startups in de Nederlandse energiemarkt.