Fors minder kapitaal geïnvesteerd in wereldwijde FinTech sector

11 april 2017 Consultancy.nl

De wereldwijde investeringen in FinTech zijn het afgelopen jaar, na de enorme toename in de jaren ervoor, fors gedaald. In 2016 werd voor een bedrag van $24,7 miljard gestoken in bedrijven die actief zijn met technologische innovatie in de financiële sector. In 2015 was dit nog $46,7 miljard.

In zijn onderzoek getiteld ‘Pulse of FinTech’, heeft KPMG onderzoek gedaan naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in FinTech. Hoofdconclusie van het rapport is dat FinTech investeringen overal ter wereld aan het afnemen zijn. De redenen voor de terugloop liggen volgens het onderzoek in diverse factoren, waaronder de wereldwijd toegenomen economische en politieke onzekerheid, onder meer door de Brexit in de UK en de aanstelling van Donald Trump als nieuwe president van de VS. Verder is er de economische vertraging van de Chinese economie die voor onzekerheid zorgt, en wordt kapitaal door investeerders steeds vaker belegd in veilige, stabiele investeringen, als gevolg van onder meer valutaschommelingen.

Naast bovenstaande ontwikkelingen worden op consumentenniveau FinTech oplossingen nog altijd niet volledig omarmd. Uit recent onderzoek van Capgemini
 blijkt bijvoorbeeld dat slechts 1% van de Nederlandse consumenten gebruik maakt van de diensten van een FinTech-bedrijf en dat slechts 1% overweegt voor bepaalde financiële diensten over te stappen naar een FinTech-bedrijf. In een ander onderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten bij het afnemen van financiële diensten nog altijd vaak traditionele financiële dienstverlener verkiezen.

Total global investment in fintech companies

Wereldwijd versus Europa: deals en dealwaarde

Uit de meest recente editie van het Pulse of FinTech rapport van KPMG blijkt dat zowel wereldwijd als in Europa de investeringen in FinTech en innovatie binnen het financiële domein het afgelopen jaar flink zijn gedaald. Werd in 2016 wereldwijd voor een bedrag van $24,7 miljard in bedrijven gestoken* die actief zijn op het gebied van technologische innovatie in de financiële sector, in 2015 was dit nog bijna het dubbele met $46,7 miljard. In de jaren daarvoor was juist een enorme stijging te zien. De wereldwijde investeringen in FinTech zijn tussen 2012 en 2014 ruim verzevenvoudigd – van $4 miljard in 2012 naar $29 miljard in 2014. 

In Europa namen de totale investeringen in FinTech vorig jaar fors af, van $10,9 miljard in 2015 tot $2,2 miljard in 2016. De gemiddelde investering in Europese FinTech bedrijven neemt echter langzaam toe, schrijven de onderzoekers. Zo werd vorig jaar gemiddeld $2,7 miljoen in een Europees ‘early stage’ bedrijf geïnvesteerd – in 2015 was dit nog $2 miljoen.

Waar overal ter wereld de dealwaarde daalde, bleef het aantal deals relatief stabiel op soortgelijke niveaus als in 2014; in totaal waren er vorig jaar 1.076 deals ten opzichte van de 1.255 het jaar ervoor.

Global venture investment in FinTech companiesDurfkapitalisten actief

Vergeleken met 2015 namen de investeringen door durfkapitalisten, zoals door zogeheten ‘angels’, private equity partijen, mutual funds en hedge funds, vorig jaar licht toe, blijkt uit het rapport. In 2016 werd voor een bedrag van $13,6 miljard geïnvesteerd in bedrijven die zich bezighouden met technologische innovatie in de financiële sector. In 2015 was dit $12,7 miljard. Het aantal transacties daalde echter, van 941 deals in 2015 tot 839 in 2016.

De grootste durfinvestering was die in het Chinese Ant Financial voor een bedrag van $4,5 miljard. Ook bedrijven blijven actief op de markt met hun investeringsfondsen. Vorig jaar waren zij betrokken bij 145 transacties, deals die een gezamenlijke waarde hadden van $8,5 miljard.

Global Venture Financing by Year

Een gebied dat stabiele groei blijft vertonen is Corporate Venturing. Corporates zijn steeds vaker op zoek naar kansen om innovatieve bedrijven over te nemen door strategische investeringen in deze derde partijen te doen. Door te investeren krijgen ze onder meer toegang tot ondernemende talenten of profiteren van overige synergiën.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat het aandeel van dit type investeringen is toegenomen van ongeveer 11% van de totale Venture Capital activiteiten in 2010, naar 15% in 2016. De totale waarde groeide daarentegen explosief, van $12 miljard naar ongeveer $65 miljard.

Corporate VC participation in global venture deals

Blockchain bereikt omslagpunt

Vorig jaar namen de wereldwijde investeringen in bedrijven die zich met bitcoin en de blockchaintechnologie bezighouden aanzienlijk toe, van $441 miljoen in 2015 tot $544 miljoen in 2016. Het aantal transacties liep echter fors terug, van 191 deals in 2015 tot 132 in 2016. “Vooral bedrijven verleggen hun aandacht van directe investeringen in leveranciers van de technologie naar op de blockchain gebaseerde projecten”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG.

Van Wylick: “Hoewel veel investeerders de potentie inzien, vragen zij zich wel af of de blockchaintechnologie kan voldoen aan de hoge verwachtingen. Het lijkt erop dat toekomstige investeringen er alleen zullen komen als aangetoond wordt dat de technologie klaar is om het stadium van testen achter zich te laten. Investeerders willen daadwerkelijke oplossingen die commercieel gebruikt kunnen worden, schaalbaar zijn en winstgevend kunnen worden.”

Venture investment in bitcoin blockchain related companies

Open banking’ in de schijnwerpers

Gezien de komst van de Payment Service Directive 2 in Europa en het feit dat veel overheden zich gecommitteerd hebben aan een open banking systeem, zullen de schijnwerpers volgens Van Wylick steeds meer op FinTech gericht zijn om open banking- en API platformen te ontwikkelen. Van Wylick: “Dat betekent dat investeerders meer zullen gaan investeren in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics. Voor ondernemingen zal kunstmatige intelligentie een belangrijk aandachtsgebied zijn als het gaat om investeringen.

Ze besluit: “Banken bijvoorbeeld zoeken nog steeds naar manieren om kosten te reduceren en zien kunstmatige intelligentie als het belangrijkste mechanisme om dit te realiseren. En ook grote technologische spelers worden naar verwachting actiever als het gaat om FinTech. Nu al zien we dat bedrijven als de Chinese Alibaba Group hun pijlen gericht hebben op veelbelovende FinTech bedrijven om hun vleugels wereldwijd te kunnen uitslaan.”

* De meest opvallende deals waren de overnames van OptionsHouse door E*Trade Financial voor een bedrag van $725 miljoen en TransFirst door Total Systems Services voor een bedrag van $2,35 miljard. 


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup