CGI wint aanbesteding voor uitvoeren van Burgernet 2.0

23 maart 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

CGI heeft een aanbesteding gewonnen voor het ontwikkelen en beheren van Burgernet 2.0. Het contract voor het realiseren en beheren van het nieuwe systeem voor de Nationale Politie heeft een looptijd van zeven tot tien jaar.

In 2009 ontwikkelde CGI (toen nog Logica), een ICT dienstverlener met wereldwijd 68.000 professionals in dienst, het huidige Burgernet-systeem, dat burgers, gemeenten en politie de mogelijkheid biedt landelijk samen te werken om de veiligheid, leefbaarheid en zelfredzaamheid te vergroten. Mede op verzoek van deelnemers lag de wens er om Burgernet doorlopend verder te ontwikkelen, naar een zogeheten Burgernet 2.0.

Hiervoor werd een aanbesteding uitgeschreven, die werd gewonnen door CGI, die het nieuwe systeem mag gaan ontwikkelen en beheren. Het contract kent een looptijd van zeven tot tien jaar. CGI zal naast de werkzaamheden aan het nieuwe systeem ook het bestaande Burgernet blijven beheren. CGI: “Met Burgernet 2.0 wordt een volwaardig en wederkerig netwerk op het gebied van veiligheid gerealiseerd.” 

Het vernieuwde netwerk wordt ingezet om burgers te informeren en te betrekken bij het oplossen van vermissingen en misdrijven. “Door gebruik van nieuwe technologieën maakt Burgernet 2.0 het mogelijk om wijken, steden en dorpen nog veiliger te maken”, aldus CGI. Zo worden sociale media geïntegreerd in het systeem, zodat niet alleen tekst maar ook foto’s en video’s uitgewisseld kunnen worden. En door de ondersteuning van andere nieuwe communicatiekanalen (bijvoorbeeld matrixborden van gemeenten en lichtkranten in de bus en tram) kunnen meer burgers worden bereikt. Het wordt bovendien mogelijk Burgernet over de landsgrenzen in te zetten.
Door gebruik van nieuwe technologieën maakt Burgernet 2.0 het mogelijk om wijken, steden en dorpen nog veiliger te maken

De huidige versie van Burgernet heeft een landelijke dekking en ruim 1,6 miljoen deelnemers. Maandelijks worden circa 2.100 Burgernetacties uitgezet. Om de aansluiting met de burgers te houden en om aan het groeiend aantal deelnemers en acties te kunnen voldoen, is een nieuw en duurzaam kernsysteem nodig. “Burgernet 2.0 waarborgt de continuïteit voor de toekomst en kan anticiperen op meer innovatieve technologische ontwikkelingen”, schrijft CGI in een persverklaring.

”CGI is er bijzonder trots op een bijdrage te mogen blijven leveren aan Burgernet. We vinden het een mooie kans een robuust nieuw kernsysteem te (door)ontwikkelen en met geavanceerde digitale technologieën de effectiviteit ervan te vergroten. Burgernet 2.0 is een mooi voorbeeld van de rol die digitale transformatie kan spelen om de (sociale) veiligheid in de maatschappij te verbeteren”, vertelt Ron de Mos, general manager CGI Nederland, enthousiast. Ook Gery Veldhuis, politiechef eenheid Limburg en voorzitter van de Stuurgroep Burgernet prijst de expertise van de ICT dienstverlener en geeft aan: “CGI is sinds het begin bij Burgernet nauw betrokken en heeft veel expertise op het gebied van veiligheid.”