De top 10 Master Data Management trends voor 2017

07 maart 2017 Consultancy.nl

Adviseurs Stijn Hubregtse, Luc Idzinga en Ramon van den Heuvel van Improven geven hun visie op de top 10 Master Data trends voor 2017.

Data als core business

De waarde van data wordt eindelijk erkend. Data wordt in toenemende mate zelfs core business, want er is geld mee te verdienen. Het delen van leveranciers-, locatie-, product- en klantdata tussen organisaties vindt al jaren plaats. De verkoop van bankrekeninggegevens aan derden door banken is een recent voorbeeld. Sommige bedrijven leveren zelfs gratis producten en diensten met als doel consumentengegevens te verzamelen om die vervolgens door te verkopen. 

Niet IT maar de business is verantwoordelijk voor datakwaliteit

Niet IT, niet informatiemanagement of de master data afdeling is verantwoordelijk voor datakwaliteit maar de business is dat. Waarom? Alleen de business weet, op basis van haar kernprocessen, welke informatie vereist is om het proces goed te kunnen ondersteunen. IT heeft als taak om de juiste systemen voor deze ondersteuning ter beschikking te stellen en te houden. Informatiemanagement of master data afdelingen hebben de taak om toe te zien op eenduidigheid en volledigheid van het aanleveren van data.

Een goede start is het halve werk

Bij veel organisaties begint de datakwaliteit bij het handmatig invullen van gegevens door inkoop/verkoop afdelingen op niet gestandaardiseerde werkwijze, met losse formulieren en niet goed ingerichte systemen. Als er geen eenduidig proces met bijhorende werkinstructie voor vastlegging is gedefinieerd, kan de datakwaliteit niet veel soeps zijn. Tooling kan pas helpen als proces en werkwijze helder zijn. 

Top 10 Management Trends voor 2017

Uitwisseling in de keten

Data uitwisseling in de keten tussen bijvoorbeeld zorginstellingen, gemeenten en in de strafrechtketen, maar ook over organisaties heen. Wie borgt de datakwaliteit en wie wordt daar eigenlijk op afgerekend? Data wordt door die keten van processen getransporteerd door middel van transacties (orders, facturen, productie). Een fout aan het begin van de keten kan verderop grote gevolgen hebben. Vaak worden datafouten pas aan het eind van de keten opgemerkt, gevoeld en met veel inspanning opgelost. Geen first time right principe dus!

De sleutel tot succes is sturing op datakwaliteit

Het blijven controleren, rapporteren en sturen op datakwaliteit zorgt ervoor dat het onderwerp leeft onder de medewerkers en het management. De staat van de masterdata bij organisaties is een goede graadmeter van de performance van organisaties. Inzicht in de performance is essentieel voor sturing… wat gaat er goed, wat kan er beter, waar lopen we achter, welke kansen missen we en waarom, welke ontwikkelingen zijn zichtbaar in de verschillende regio’s en sectoren. Voor inzicht zijn betrouwbare rapportages onmisbaar en juist daarom dient de data (de bron van de rapportages) van uitstekende kwaliteit te zijn! 

Data Governance

Zonder Data Governance onvoldoende borging van datakwaliteit, dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Data Governance is het samenspel van afspraken, richtlijnen, verantwoordelijkheden en de organisatie van beschikbare, bruikbare, integere en beveiligde data. Data Governance zorgt ervoor dat de gegevens betrouwbaar zijn en blijven, maar ook dat de juiste mensen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele nadelige gevolgen van slechte datakwaliteit. 

Data Awareness

Als je niet weet waarvoor je het doet, doe je het ook niet goed. Kennis van bedrijfsprocessen en volledigheid van gegevens dicteert om data op orde te krijgen en te houden. Alle medewerkers hebben met data te maken dus deze bewustwording geldt voor alle medewerkers. Geef medewerkers inzicht in de end-to-end bedrijfsprocessen om zo de invloed van data te tonen en een ieder inzicht te geven in zijn / haar rol in dit belangrijke proces. De gebruikte systemen moeten dit natuurlijk ook faciliteren. Let wel, a fool with a tool is still a fool! 

Predictive analytics en data mining staan niet meer op zichzelf

Predictive analytics en data mining staan niet meer op zichzelf

Tools voor big data, data intelligence en data analytics zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Immers, om iets zinnigs over een grote brei aan data te kunnen zeggen en zelfs voorspellingen te kunnen doen, is inzicht nodig… en inzicht wordt mogelijk gemaakt met tooling! Er kan nog zoveel meer data worden vastgelegd, verzameld, bewerkt en geanalyseerd. Echter, het voordeel van al deze mogelijkheden wordt pas zichtbaar als men snapt wat data betekent en hoe deze onderling gekoppeld kunnen worden.

Controllers worden data analisten

Door een verbetering in beheer en in (totstandkoming van) rapportages zijn controllers slechts beperkte tijd kwijt aan dataverzameling waardoor er ruimte is voor data-analyse en forecasting. Controllers komen tot hun recht: zij kijken meer en meer naar voren en begeleiden met hun scherpe analyse de relevante bedrijfsbeslissingen. Door deze verandering kruipt de controller dichter tegen IT aan. De controller raakt vertrouwd met niet alleen Excel maar ook met tooling voor bijvoorbeeld Corporate Performance Management (CPM), CRM en Business Intelligence (BI). 

Data in de ‘Cloud’… als dát maar goed gaat!

In de cloud, nergens en overal. Met een internetverbinding en de juiste rechten, protocollen, codes en wachtwoorden is uw data toegankelijk, waar u ook bent en met elk device. Dataveiligheid heeft dan ook al jaren veel aandacht. Maar op het databeheer heeft u minder controle: wat wel en wat niet in de cloud? Hoe meer uw bedrijfsvoering geautomatiseerd is, hoe belangrijker uw data wordt. Het beheren van alle data is een behoorlijke kluif. Waar laat u al die bits en bytes? In elk geval niet gefragmenteerd op laptops, desktops en tablets van uw medewerkers. Tip: zet alle belangrijke bedrijfsdata op één centrale plek en schoon (archiveer en verwijder) de data tijdig. Zo beperkt u het risico van gegevensverlies en datavervuiling.

Eerder dit jaar gaven consultants van Improven hun visie op de top 10 project en portfoliomanagement trends voor 2017.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup