PwC biedt excuses aan voor verkeerde enveloppe tijdens Oscars

28 februari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards – of Oscars - plaats. De prijs voor de beste film werd in eerste instantie uitgereikt aan La La Land, terwijl kort daarna bleek dat de film Moonlight recht had op de award. De verwarring ontstond doordat de uitreikers van de prijs de verkeerde enveloppe hadden gekregen van PwC, het accountancy- en advieskantoor dat sinds jaar en dag de uitreikingsprocedure voor de Oscars verzorgt. PwC heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden.

De Academy Awards – beter bekend als de Oscars – behoren tot de bekendste prijzen in de wereld van film en filmtechniek. De prijsuitreiking wordt georganiseerd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) en werd voor het eerst uitgereikt in 1929, waarmee de Academy Awards binnen de entertainment industrie ook direct de oudste awarduitreiking is. Jaarlijks kent AMPAS de awards in 24 categorieën toe, waaronder die voor beste film, beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrolspelers en beste regisseur, maar ook bijvoorbeeld voor de beste cinematografie en de beste filmmuziek.

Afgelopen weekend vond de 89ste uitreiking van de Oscars plaats ter ere van de beste films van het jaar 2016. De genomineerden voor deze uitreiking waren op 24 januari 2017 bekendgemaakt. La La Land, een romantische komedie-drama over een muzikant en een opkomend actrice in Los Angeles die verliefd worden, ontving een recordaantal van 14 nominaties. Dat aantal nominaties werd in de bijna 90-jarige geschiedenis nog maar twee keer eerder behaald, namelijk door All About Eve in 1950 en Titanic in 1997. Arrival en Moonlight, twee andere films van afgelopen jaar, ontvingen beide acht nominaties.

PwC biedt excuses aan voor verkeerde enveloppe Oscars

Tijdens het evenement gebeurde er echter iets vreemds. Toen Warren Beatty samen met Faye Dunaway het podium betrad om de Oscar voor beste film uit te reiken en zij de enveloppe openden met daarin de winnaar, werd La La Land uitgeroepen tot de beste film van 2016. Toen de complete cast van de film zich op het podium had verzameld om hun bedankspeeches te houden, werd de microfoon echter gegrepen door La La Land-producent Jordan Horrowitz, die het nieuws bracht dat de Oscar onjuist was uitgereikt. De eigenlijke winnaar, Moonlight, een dramafilm over het leven van een man van Afro-Amerikaanse afkomst, werd alsnog als winnaar binnen de categorie voor beste film uitgeroepen. 

Kort na de verkondiging van de gemaakte fout, nam Beatty de microfoon en vertelde dat hij de enveloppe voor beste actrice had gekregen in plaats van die voor de beste film. Emma Stone, de hoofdrolspeelster uit La La Land, werd inderdaad bekroond met de prijs voor beste actrice. Later bleek dat de enveloppe voor beste actrice per ongeluk tweemaal in omloop was. 

Dubbele enveloppe

De fout, die door de internationale media ‘historisch’ wordt genoemd, is toe te schrijven aan accountants- en advieskantoor PwC, dat al 83 jaar verantwoordelijk is voor het juist uitreiken van de Oscars. Het kantoor heeft bevestigd dat er een fout is gemaakt bij het voorbereiden van de enveloppen met prijswinnaars. Hierdoor kreeg Beatty de verkeerde enveloppe bij het betreden van het podium.

In een verklaring heeft het Big Four kantoor zijn excuses aangeboden: “We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan aan Moonlight, La La Land en de kijkers van de Oscar uitreiking voor de fout die is gemaakt in de aankondiging in de categorie Beste film. De uitreikers van de prijs Warren Beatty en Faye Dunaway hadden per ongeluk de verkeerde enveloppe gekregen, wat onmiddellijk na de ontdekking is gecorrigeerd”, aldus de verklaring. Het kantoor is altijd erg trots geweest op zijn verbinding aan de awarduitreiking. Ieder jaar maakt PwC veel promotie rondom zijn rol bij het tellen van de stemmen en bij de organisatie en juiste gang van zaken tijdens het prestigieuze evenement. 

Ondanks dat de prijs voor beste film niet naar La La Land ging, was de film – geregisseerd door Damien Chazelle – wel de winnaar van de meeste Oscars dit jaar. La La Land ging met zes gouden beeldjes naar huis.