Arcadis ontwikkelt aanpak voor klimaatverandering in Poolse steden
De Poolse overheid heeft een consortium van organisaties ingehuurd om de effecten van klimaatverandering voor zijn 44 grootste steden in kaart te brengen en om te ondersteunen bij de eerste stappen om klimaatverandering terug te dringen. Arcadis maakt onderdeel uit van het consortium. Het contract heeft een waarde van €5,8 miljoen en kent een loopduur van twee jaar.
Overheden en lokale autoriteiten wereldwijd zijn op zoek naar oplossingen om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Veranderingen in het weer en de temperatuur kunnen namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de stabiliteit van welvaart en leefbaarheid voor hun inwoners.
Ook de Poolse overheid ziet klimaatverandering als een mogelijke bedreiging en heeft verschillende initiatieven in het leven geroepen om de effecten van klimaatverandering zo ver mogelijk in te perken. Een van de initiatieven is het ‘Plans for Adaptation to Climate Change in Urban Areas’, dat plannen zal ontwikkelen om de schade van extreem weer, hitte, overstromingen en aardverschuivingen te beperken voor de grotere steden (100.000+ inwoners) in Polen. “Steden zijn kwetsbaar voor de impact van klimaatveranderingen. Het ‘Plans for Adaptation to Climate Change in Urban Areas’ moet steden veerkrachtiger maken om klimaatveranderingen op te vangen”, licht Pawel Salek toe, de viceminister van Milieu in Polen.
Consortium van experts
In het kader van het initiatief is een consortium van organisaties bij elkaar gebracht. Het consortium bestaat naast het National Research Institute of Environmental Protection, het National Research Institute of Meteorology and Water Management, en het Institute of Ecology in Industrialized Areas – alle drie Poolse overheidsinstellingen – ook uit ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Met 27.000 professionals in ruim zeventig landen is Arcadis wereldwijd een van de grootste ontwerp- en consultancyorganisaties op het gebied van natuurlijke en gebouwde omgevingen.
Het consortium heeft een contract gekregen met een loopduur van twee jaar en zal in het kader van de opdracht de klimaatuitdagingen van de 44 grootste steden in het land gaan inventariseren en analyseren wat er moet gebeuren om de klimaatveranderingen op te vangen. Deze 44 steden zijn goed voor ongeveer 30% van de totale Poolse bevolking en de helft van het Poolse BBP. Vervolgens worden er adviezen uitgebracht voor de financiering en maken de onderzoekers duidelijk hoe de steden zich in de toekomst kunnen aanpassen. Elke stad ondergaat een test om te kijken naar de huidige klimaatbestendigheid. Aan de hand van de testresultaten wordt een plan met vervolgstappen opgesteld. In totaal heeft het contract een waarde van ongeveer €6 miljoen, waarvan een vierde naar Arcadis gaat.
“De Poolse steden hebben behoefte aan een concrete adaptatiestrategie met een focus op financiering en uitvoering van stedelijke ontwikkelprojecten”, aldus projectleider Eric Schellekens. “Onze ‘Resilience Pathway’ methode, toegepast in onder meer Vejle, Pittsburgh en Boston, zetten we hier op grote schaal in. Bij deze gerichte aanpak op het versnellen van de transitie betrekken we stakeholders vanaf de start en koppelen we lopende projecten aan uitdagingen van de toekomst.”
Anna Rusek, Director van de Environment en Water Division bij Arcadis in Polen, zegt in reactie op het binnenhalen van de opdracht: “Het ‘Plans for Adaptation to Climate Change in Urban Areas’ is het grootste initiatief op het gebied van het aanpassen aan klimaatverandering in Europa tot nu toe. We zijn er trots op dat we zijn geselecteerd voor zo’n belangrijk project. We zijn er van overtuigd dat de naadloze samenwerking van Arcadis met zijn consortium van partners ons in staat zal stellen om oplossingen te ontwikkelen, die zullen bijdragen aan het verbeteren van het incasseringsvermogen van stedelijke gebieden en het verbeteren van de bescherming van hun inwoners tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.”
David van Raalten, Europees directeur Water Management bij Arcadis, voegt toe: “Het is heel mooi om bij deze opgave met deze omvang betrokken te worden. Onze Nederlandse expertise heeft ontzettend geholpen bij het winnen van deze klus. Samen met onze partners komen we met geschikte maatregelen om de toekomstige problemen het hoofd te bieden.”