Ecofys steunt energiesamenwerking tussen Duitsland en de VAE

16 februari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ecofys heeft, als leider van een consortium, een contract met een loopduur van drie jaar binnengehaald om de duurzame energiesamenwerking tussen Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten te ondersteunen. De opdracht richt zich op het creëren van gezamenlijke initiatieven om onder meer best practices te delen en tot oplossingen te komen voor de uitdagingen waar beide landen mee kampen.

Het Duitse Energiewende (energietransitie) programma heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat momenteel 25% van de Duitse energieopwekking uit hernieuwbare bronnen (bijv. zonne- en windenergie) komt. Voor 2050 hebben onze Oosterburen zichzelf ten doel gesteld om een aandeel van 60% tot 80% uit duurzame energiebronnen te halen. Hiermee wil Duitsland zijn voorsprong op de rest van Europa behouden.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn voor hun elektriciteit tot nu toe altijd afhankelijk geweest van hun grote voorraden aan koolstof-gebaseerde energiebronnen. Anno 2017 zijn de emiraten, net als grote delen van de rest van de wereld, op zoek naar meer duurzame manieren om energie op te wekken. Hierbij zet het Arabische land onder meer in op wind- en zonne-energie. Een aantal van de projecten in de VAE bevinden zich reeds in de implementatiefase. Zo hebben Dubai en Abu Dhabi zichzelf respectievelijk ten doel gesteld om voor 2030 1.000 MW en voor 2020 1.600 MW aan duurzame energie op te wekken.

Dubai

Ecofys heeft onlangs een opdracht binnengehaald van het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Energie, als hoofd van een consortium met onder meer de Duitse Kamer van Koophandel. Het van oorsprong Nederlandse en op de energiesector gerichte consultancybureau, dat in het najaar van 2016 werd overgenomen door Navigant, gaat de VAE en andere landen op het Arabische schiereiland ondersteunen bij hun energievraagstukken. De samenwerking tussen de VAE en Ecofys werd officieel bekendgemaakt tijdens de onlangs georganiseerde World Future Energy Summit in Abu Dhabi.

Het consultancybureau zal voor een periode van drie jaar onder meer strategisch advies leveren en de bilaterale energiedialoog faciliteren. Op de planning staan onder meer een aantal high-level meetings van vertegenwoordigers uit de twee landen, en op de energiesector gerichte evenementen en onderzoeken. Op deze manier kunnen beide partijen profiteren van de uitwisseling van best practices op het gebied van duurzame energie, energie-efficiëntie en energiesystemen.

Recent onderzoek van Ecofys maakte al inzichtelijk dat een versnelling van de energietransitie nodig is om te kunnen voldoen aan de wereldwijde doelstellingen op het gebied van klimaatverandering. Een belangrijke drijfveer voor de energietransitie vormen fusies en overnames in de energiesector, blijkt uit een ander onderzoek, uitgevoerd door PwC. Vorig jaar groeide de totale dealwaarde in de energie, elektriciteit en duurzame energie sectoren wereldwijd naar $293 miljard.