De tien best presterende familiebedrijven van Nederland

23 januari 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De tien genomineerden voor de Familiebedrijven Award 2017 zijn bekendgemaakt. De genomineerden komen voort uit een shortlist van de best presterende familiebedrijven in Nederland, die is opgesteld door KPMG. De prijs voor het beste familiebedrijf wordt medio april uitgereikt.

Volgens Stichting Familie Onderneming vormen familiebedrijven de ruggengraat van de Nederlandse economie. Volgens data van het CBS is 69% van de ondernemingen in Nederland een familiebedrijf*, en zijn zij samen goed voor 49% van de werkgelegenheid en 53% van het bruto binnenlands product.

Om familiebedrijven in Nederland positief onder de aandacht te brengen en te ondersteunen, besloot ondernemer John Fentener van Vlissingen in 2012 de Stichting Familie Onderneming in het leven te roepen. Fentener van Vlissingen is zelf eigenaar van een van de grootste familiebedrijven van Nederland – hij is de oprichter en eigenaar van zakenreisbureau BCD, met een omzet van €12,2 miljard. Stichting Familie Onderneming organiseert jaarlijks de uitreiking van de Familiebedrijven Award, een prijs voor het best presterende familiebedrijf van dat jaar. Bij de organisatie van de felbegeerde prijs werkt de stichting samen met accountants- en adviesorganisatie KPMG en grootbank ABN AMRO. 

Om de familiebedrijven in kaart te brengen die in aanmerking komen voor de Familiebedrijven Award, stelt KPMG uit een lijst van ruim 500 Nederlandse familieondernemingen een shortlist samen met de circa 250 best presterende familiebedrijven. Vervolgens worden deze beoordeeld op basis van acht criteria: Bestuur en Governance, Familie en Cultuur, Continuïteit, Financiële prestaties, Groei, Internationalisatie, Maatschappelijke betrokkenheid en Innovatie. Uit deze beoordeling wordt een top 10 van bedrijven samengesteld, die genomineerd worden voor de Award.

Familiebedrijven Award 2017

Genomineerden Familiebedrijven Award 2017

Stichting Familie Onderneming heeft onlangs de tien bedrijven bekendgemaakt die kans maken op de Familiebedrijven Award van 2017. De genomineerden en een korte introductie (op alfabetische volgorde):

Brabantia is een familiebedrijf dat huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, zoals pedaalemmers, brievenbussen, strijkplanken en droogmolens produceert. Brabantia is in handen van familie Van Elderen.

Broshuis is een fabrikant van opleggers voor het speciaal transport en container chassis. Met zijn 130 jaar is het bedrijf uit Kampen, dat in handen is van de gelijknamige familie, de oudste fabrikant in dit segment.

Koninklijke A-Ware Food Group, in 2010 ontstaan door de fusie van Anker Cheese (1963) en Bouter Cheese (1890), is in eigendom van twee families in plaats van één: familie Anker en familie Bouter. Het familiebedrijf produceert kaas-, zuivel- en roomproducten en ontving in 2015 het predicaat koninklijk.

Koninklijke Zeelandia Groep heeft maar liefst honderd patenten op bakkerijrecepten. Het bedrijf is gevestigd in meer dan 25 landen en is in de afgelopen drie jaar met maar liefst 30% gegroeid. Het bedrijf van de familie Doeleman levert onder meer ingrediënten aan bakkerijen.

Otolift bouwt al 125 jaar trapliften in zowel Nederland als daarbuiten. Het familiebedrijf uit Bergambacht wordt anno 2017 geleid door de vierde generatie, en is in handen van familie Ooms.

De tien best presterende familiebedrijven van Nederland

Raben Group is een van de grootste familiebedrijven van Nederland en is een grote speler in de Oost-Europese transportsector. Familie Raben heeft enkele jaren terug de strategische keuze gemaakt om het bedrijf van Nederland naar Polen, Oekraïne en Wit-Rusland te verplaatsen om te profiteren van de sterke economische groei in de regio.

Rensa, eigendom van de familie Heijink, werd opgericht in 1953. De naam is een afkorting van rijwielen, elektra, naaimachines, sanitair en aanverwante artikelen. Anno 2017 richt het bedrijf uit Didam zich voornamelijk op producten op het gebied van verwarming en ventilatie.

Smit & zoon produceert al zeven generaties chemische stoffen voor de productie en finishing van leer. Het bedrijf is gevestigd in Weesp.

Terberg Group is een internationale leverancier van specialistische industriële voertuigen. Het bedrijf van familie Terberg telt 28 werkmaatschappijen in negen landen.

Van ’t Hek is een van de grootste spelers in de Nederlandse funderingsmarkt. Het bedrijf wordt geleid door de derde generatie van familie Van ’t Hek en is gevestigd in de Zuidoostbeemster, nabij Purmerend.

Uit de tien genomineerden zal de jury** drie finalisten selecteren. De juryleden zullen de komende maanden elk van deze finalisten bezoeken om vervolgens medio april 2017, aan de hand van hun persoonlijke ervaringen, de winnaar te kiezen. Het wordt de vijfde keer dat de award wordt uitgereikt – vorig jaar ging van de tien finalisten de winst naar Enza Zaden. 

* Om zich volgens de definitie van het CBS een familiebedrijf te mogen noemen, moeten ondernemingen aan een aantal criteria voldoen. De familie moet actief zijn in het bestuur van de onderneming en een belang van tenminste 25% in het bedrijf hebben. Andere definities, zoals die gebruikt voor de Familiebedrijven Award, zijn een stuk strenger. De Award gebruikt de definitie van Nyenrode en de Europese Commissie. Daarvoor moet een bedrijf voldoen aan tenminste twee van de drie volgende voorwaarden: Meer dan 50% van het bedrijf is in handen van één familie; één familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen; een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie.

** De jury van 2017 bestaat uit John Fentener van Vlissingen, Ingrid Faber (CEO van Faber Halbertsma Groep), Ben Woldring (CEO van Bencom Group), Jan Willem Baud (aandeelhouder bij Walvis Fund II/voormalig directeur NPM Capital), Frank Swinkels (CFO van Bavaria – een van de oudste familiebedrijven van Nederland), Jaap Mazereeuw (Managing Director van Enza Zaden) en Floris Croon, medeoprichter van consultancybureau BoerCroon.