10 bedrijven genomineerd voor Familiebedrijven Award 2016

02 februari 2016 Consultancy.nl

Voor de Familiebedrijven Award 2016 werden door accountants- en advieskantoor KPMG eerder al 41 deelnemers geselecteerd, uit in totaal ruim 500 Nederlandse familieondernemingen. Inmiddels heeft de Stichting Familie Onderneming de tien finalisten bekendgemaakt die kans maken op de felbegeerde prijs voor familiebedrijven, die in april zal worden uitgereikt.

Familiebedrijven vormen al jaren de ruggengraat van de Nederlandse economie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 69% van Nederlandse organisaties een familiebedrijf is en een essentiële bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Verder dragen de ruim 260.000 familiebedrijven in ons land voor 50% bij aan het Bruto Nationaal Product en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het creëren van werkgelegenheid. 49% van de werknemers in Nederland is werkzaam bij een familiebedrijf.

Met de doelstelling om Nederlandse familiebedrijven in de schijnwerpers te zetten, en verder te ondersteunen in hun ambities, lanceerde ondernemer John Fentener van Vlissingen* in 2013 de Stichting Familie Onderneming. Jaarlijks reikt de stichting de zogeheten ‘Familiebedrijven Award’ uit aan een familiebedrijf dat excelleert op het gebied van onder meer bestuur, financiën en organisatie. Kanshebbers worden langs de lat gelegd van acht prestatiecriteria: Governance, Familie en Cultuur, Continuïteit, Financiële prestaties, Groei, Internationalisatie, Maatschappelijke betrokkenheid en Innovatie. Vorig jaar wist diervoerderij De Heus de Familiebedrijven Award te winnen, die voortkwam uit een groep van 13 finalisten

Accountants- en advieskantoor KPMG maakte in het kader van de Familiebedrijven Award 2016 al eerder 41 deelnemers bekend, die geselecteerd waren uit in totaal ruim 500 Nederlandse familieondernemingen. Inmiddels heeft de Stichting Familie Onderneming de tien genomineerde finalisten bekendgemaakt. Hieronder een kort overzicht van deze tien Nederlandse familiebedrijven, die begin april zullen horen of zij de Familiebedrijven Award 2016 gewonnen hebben:

A. de Jong Groep is een familiebedrijf gespecialiseerd in milieu- en energietechnologie. Vanuit vijf werkmaatschappijen is de organisatie gespecialiseerd in twee productgroepen: Industriële brandersystemen voor verbrandingsgerelateerde vraagstukken en Gebouwgebonden klimaatinstallaties. A. de Jong Groep werd opgericht in 1877 en is gevestigd in Schiedam.

CCV is een zakelijk dienstverlener die onder meer gespecialiseerd is in betaaloplossingen en –automaten en elektronische transacties (waaronder e-commerce en m-commerce). Gevestigd in Arnhem levert de organisatie zijn diensten binnen uiteenlopende branches, waaronder retail, horeca, hotel, mkb en OV.

Enza Zaden, opgericht in 1938, is een veredelingsbedrijf dat groenterassen veredelt voor de professionele markt. Het bedrijf behoort tot de tien grootste groenteveredelingsbedrijven ter wereld en heeft ruim 1.500 medewerkers in dienst, waarvan zo’n 500 in het hoofdkantoor, dat is gevestigd in Enkhuizen. Enza Zaden was vorig jaar ook een van de genomineerde finalisten.

Hessing Supervers, gevestigd in Zwaagdijk-Oost, bestaat al 47 jaar en is een verwerker en aanbieder van groenten, AGF-specialiteiten, verse sappen, gesneden fruit en convenience producten. Het bedrijf is over de hele keten van groenteverwerking actief (telen, snijden, wassen, mengen, op smaak brengen, verpakken en vervoeren.

Molecaten is een exploitant van diverse campings, vakantieparken en overige attractieparken in Nederland, gelegen aan de kust, bosrijke gebieden of aan het water. Het familiebedrijf bestaat inmiddels meer dan vijftig jaar.

NNZ is een multinational met zo’n 200 werknemers, die verpakkingsoplossingen levert aan klanten actief in de agrarische markt en de industriële sector. De internationale organisatie heeft 17 vestigingen in 16 landen in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika, en in Zwitserland.

Nooteboom Textiles, opgericht in 1852, is een organisatie actief binnen de Europese stoffengroothandel voor dames- en kinderkleding, en woningdecoratie. Het bedrijf exporteert naar meer dan vijftig landen.

Remia vindt zijn oorsprong in 1925 en is met zo’n 400 werknemers een van Nederland’s grootste producenten van sauzen, margarines en vetten. Het familiebedrijf levert zijn producten binnen vier segmenten: Retail, Foodservice, Industrie en Export. Remia’s hoofdkantoor is gevestigd in Den Dolder.

VDL Groep is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten en de assemblage van personenauto's. Sinds de oprichting in 1953 is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 87 bedrijven, verspreid over 19 landen en met circa 10.500 medewerkers.

Vreugdenhil Dairy Foods is een van de grootste producenten van melkpoeders wereldwijd. Al ruim zestig jaar brengt het familiebedrijf zijn instant melkpoeders op de internationale consumentenmarkt. Ook maakt het zuivelingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Vreugdenhil is gevestigd in Nijkerk.

* John Arthur Fentener van Vlissingen (4 maart 1939) is een Nederlandse zakenman en behoort volgens Quote tot de 500 rijkste inwoners van ons land. Van Vlissingen leidt BCD Holdings, actief in 97 landen met circa 13.000 medewerkers en een totale omzet van meer dan $22 miljard.

Nieuws