Kruger Corporate Finance begeleidt verkoop van Didden

03 januari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Eind vorig jaar is Didden overgenomen door handels- en distributieorganisatie Nedac Sorbo Group. De verkoper werd tijdens het traject bijgestaan door corporate finance consultants van Kruger.

Didden is een distributeur/merchandiser van A-merken in de retailbranche en bouwmarkten. Tot de productlijn behoren producten als verlichting, batterijen en wenskaarten. Het bedrijf telt circa 50 medewerkers, werkzaam vanuit de Bossche Speldenmakerstraat in 's-Hertogenbosch en een eigen vestiging in België.

Door de sterke veranderingen in de retailmarkt, onder meer door verregaande digitalisering en veranderende verwachtingen van klanten, werd Didden de afgelopen jaren geconfronteerd met een aantal uitdagingen. De onderneming zag zich genoodzaakt om een reorganisatie door te voeren en haar organisatie in te krimpen. De reorganisatie, die werd doorgevoerd door een managementteam dat voor een groot deel bestond uit interim managers, was succesvol en zorgde ervoor dat Didden weer klaar was voor groei in zowel omzet als winst. 

Toen de reorganisatie was afgerond en de taken van het interim managementteam erop zaten, werd besloten om op zoek te gaan naar een partij die ‘ondernemerschap’ aan het bedrijf kon toevoegen. Deze partij zou zowel een strategische koper kunnen zijn, als een ondernemende partner die via een management buy-in het bedrijf een nieuwe strategische invulling zou kunnen geven voor de toekomst. “In de Nederlandse organisatie was behoefte aan een stabiele partner na de afgelopen turbulente jaren”, zei Peter Steijven, interim bestuurder van Didden, onlangs.

Nedac Sorbo Group neemt Didden over

Het bedrijf nam hiervoor Kruger Corporate Finance in de arm, een boutique bureau gespecialiseerd in fusie- en overname vraagtukken. Het bureau stond het bedrijf gedurende het gehele traject van analyse en besluitvorming bij, en ondersteunde na afloop daarvan bij het verdere overnameproces. Uiteindelijk kwam Nedac Sorbo Group (NSG) als beste match uit de bus, een handels- en distributiebedrijf gevestigd in Duiven (NL), Breendonk (België) en Bath & Leiston (UK) met 370 medewerkers in dienst. 

De overname van Didden past volgens Wouter Meijerink, CEO van Nedac Sorbo Group, in de strategie van het bedrijf om de leidende partner voor long tail service categorieën in de Benelux en de UK te worden. Het bedrijf is al actief met meer dan 10.000 producten in 20 productcategorieën – door het samengaan van beide ondernemingen verwacht de topman de dienstverlening aan klanten te kunnen verbreden en verdiepen.

Meijerink licht toe: “De kennis van Didden op het gebied van lampen, batterijen en wenskaarten is een welkome aanvulling op onze expertise. De gezamenlijke onderneming is hierdoor in staat nog beter in te spelen op de groeiende behoefte van onze klanten in het uitbesteden van de long tail non-food assortimenten in verschillende dienstverleningsvormen.”

De integratie is inmiddels in volle gang. Teams hebben aan een roadmap gewerkt en er wordt volop gewerkt aan het realiseren van de synergieën. “We zijn ervan overtuigd in NSG de best mogelijke partner te hebben gevonden om een gezond perspectief te creëren voor de onderneming en haar medewerkers”, aldus Steijven.

De bestaande Belgische vestiging van Didden, die al 23 jaar onder leiding van Frank van Vught staat, heeft haar activiteiten ongewijzigd voortgezet.