Human Capital consultancybureau Baldr & Frigg van start

01 december 2016 Consultancy.nl

De adviesbranche is een nieuw organisatieadviesbureau rijker: Baldr & Frigg. Na meer dan twintig jaar elkaars wegen te hebben gekruist besloten de twee oprichters van het nieuwe adviesbureau, Rick Schram en Margriet Brink, om de stap naar een eigen consultancybureau te maken. Samen willen ze een kwalitatief sterke en solide human capital specialist zijn. 

“Het gezamenlijk ondernemen was eigenlijk een logische vervolgstap”, vertelt Rick Schram, die bijna dertig jaar ervaring heeft in het management consulting en human capital domein. Het was 1995, toen Margriet Brink zich aansloot bij consultancy bedrijf  Mercuri Urval, waar de twee professionals elkaar voor het eerst ontmoetten. Schram was een jaar eerder al in dienst getreden als Management Consultant en uiteindelijk waren ze zo’n zeven jaar elkaars collega bij Mercuri Urval. “We hebben in deze periode meerdere malen met elkaar op opdrachten samengewerkt, en de klik was er meteen”, herinnert Brink zich.

In 2002, toen Schram Mercuri Urval verliet om een duik te nemen in het zelfstandig ondernemerschap – Schram richtte zijn eigen boutique HR adviesbureau Redap op – leek het erop dat hun carrièrepaden zich dreigden te scheiden en hun band te verwateren, zoals dat zo vaak gaat in het bedrijfsleven. Niets bleek echter minder waar, in de afgelopen jaren hielden Schram en Brink, vanuit verschillende organisaties en rollen, contact met elkaar, met als resultaat dat ze begin dit jaar de knoop doorhakten en samen besloten om de successen van hun eerdere samenwerking te bezegelen: Baldr & Frigg was geboren.

Vanwaar de naam Baldr & Frigg? Brink wijst op de connectie met twee goden uit de Noorse mythologie. Baldr wordt vereerd als de god van de wijsheid, het licht, de groei, de lente en de welsprekendheid. De naam 'Frigg' betekent 'liefde' en Frigg is dan ook de godin van de liefde en vruchtbaarheid. “Samen vormen ze een unieke combinatie van eigenschappen en geven ze weer wat wij belangrijk vinden in de dienstverlening aan onze klanten”, aldus Brink.

Rick Schram, Margriet Brink

Baldr & Frigg positioneert zichzelf als een adviesbureau met de focus op human capital en organisatievraagstukken. Diensten die het boutique adviesbureau levert hebben te maken met assessmentoplossingen, individuele - en team coaching, leiderschapsontwikkeling, organisatievragen rondom het bedrijfsproces, verandermanagement, executive search en loopbaanbegeleiding. Vanuit de achtergrond en ervaring van de medeoprichters biedt het bureau daarnaast diverse diensten aan, waaronder trainingen en workshops rondom het thema ‘persoonlijk leiderschap’ en ‘teamwork’. Zowel Brink als Schram zijn academisch opgeleid. De een als arbeid- & organisatie psycholoog en internationaal gecertificeerde coach, de ander als bedrijfskundige & sociale wetenschapper. Gedurende hun loopbaan hebben zij tal van bedrijven en organisaties ondersteund met doelgerichte vragen rondom human capital.

“Wij hebben een jarenlange brede vakinhoudelijke expertise opgebouwd en kunnen dus een breed palet aan Human Capital vragen oppakken”, geeft Schram aan. Waar hij de afgelopen jaren werkzaam was binnen de organisatieadviesbranche, grotendeels als ‘expert - ondernemer’, was Brink in deze periode actief als HR directeur en de laatste jaren wederom als Senior Management Consultant. Zo hebben beiden een uitgebreid professioneel referentiekader opgebouwd. “Wij denken vanuit de organisatiedoelstellingen en begrijpen wat ‘business’ betekent”, voegt Schram toe.

Onderscheidend vermogen

In een markt die alsmaar drukker wordt en waar opdrachtgevers de bureaus voor het uitzoeken hebben – Nederland telt anno 2016 meer dan 100.000 organisatieadviesbureaus – blijft de belangrijkste vraag: hoe gaat Baldr & Frigg zich in deze competitieve markt onderscheiden? Volgens recent onderzoek van Sioo is een groot deel van de consultants – naar schatting meer dan 40% – niet in staat om zich te onderscheiden van de massa. Schram benadrukt dat consulting nu eenmaal een ‘people business’ is: “De kwaliteit van het geleverde werk wordt bepaald door de kwaliteit van de mensen. We hebben samen meer dan vijftig jaar ervaring op het gebied van human capital vraagstukken, waarbij we alle kanten van de HR-tafel hebben ervaren: als consultant, coach, begeleider, assessor en leidinggevende. En onze trackrecord bij opdrachtgevers, zowel in het verleden als heden, spreekt voor zich.”

Brink voegt toe dat de sterke business-vraag gerichte aanpak van het bureau ook door de opdrachtgevers als toegevoegde waarde ervaren wordt. “We kijken in onze aanpak niet naar symptoombestrijding, maar naar duurzame oplossingen. Dat betekent dat wij vraagstukken direct in het kader zetten van de zakelijke organisatiedoelstellingen van onze opdrachtgevers. Bovendien willen we met onze oplossingen en ondersteuning streven naar een optimale synergie in de wisselwerking tussen mens en organisatie.” Schram refereert bovendien naar de fundamenten van Baldr & Frigg. “Wij handelen vanuit de ‘bigger picture’ en kiezen voor een brede benadering van mens & organisatie. En met onze oprechte nieuwsgierigheid en ruime ervaring op het gebied van assessments zijn wij sterk in het voorspellen van toekomstig gedrag, potentieel en succes binnen de benoemde context.” 

Baldr & Frigg wil een kwalitatief sterke en solide speler

Bovendien geven de oprichters aan dat ze eenzelfde manier van denken erop nahouden en dat ze elkaar met hun afzonderlijke kwaliteiten goed aanvullen: “We komen uit hetzelfde consultancy-nest, hierdoor beschikken we voor een belangrijk deel over dezelfde normen en waarden als het gaat over de wijze waarop wij met ons werk, met anderen en met onszelf willen omgaan. Tegelijkertijd kennen we elkaars sterkten (en aandachtspunten) door en door – we geven de volle ruimte aan onze complementariteit en creativiteit. We hebben gemerkt dat onze samenwerking heel soepel verloopt en dat er ook een inspirerende werking uit voortkomt naar onze opdrachtgevers.”

Baldr & Frigg beschikt over een internationaal netwerk van associates waar regelmatig mee samengewerkt wordt. Dat netwerk vindt zijn oorsprong onder andere in de internationale werkervaring en een Executive MBA programma, dat beiden in 2001 aan de Rotterdam School of Management (RSM) volgden. Brink vertelt: “We zaten in een groep van vijftien internationale collega’s en het bijzondere is dat er binnen deze groep zo’n enorme klik aanwezig was, dat we elkaar vandaag de dag nog steeds elke twee jaar treffen tijdens een vierdaagse reünie, ergens in Europa. Hierdoor zijn we nu verzekerd van een breed internationaal netwerk.” Om die reden kan het adviesbureau, in tegenstelling tot andere boutiques, klanten met een internationale context bedienen, met partners die zich bevinden in Europa en daarbuiten. 

Ook naar zichzelf toe is Baldr & Frigg kritisch, stellen de medeoprichters. Het bureau stelt zich ten doel een ‘trusted advisor’ voor opdrachtgevers te zijn, door met cliënten te bouwen aan lange termijn partnerships. ”We leggen onszelf op dat het leveren van 'toegevoegde waarde' de ultieme doelstelling is. Dat vraagt zelfreflectie, vertrouwen en wederkerigheid in de relatie.” Gevraagd naar hun ambities voor de komende jaren, geven Schram en Brink aan dat alles draait om tastbare kwaliteit. “Baldr & Frigg wil een kwalitatief sterke en solide speler zijn met een ijzersterke reputatie in de branche. Kwaliteit die zich uit in onze expertise, professionaliteit qua gedrag, inhoud, beleving en meetbare bijdrage. Daarnaast willen we ook ervaren worden als een prettig bureau om mee samen te werken.”


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup