Siemens en Atos lanceren cybersecurity dienst voor industriesector

30 november 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Siemens en ICT dienstverlener Atos hebben samen een geïntegreerde beveiligingsoplossing voor de industriesector gelanceerd. Siemens zal fungeren als ‘hardware’ leverancier; Atos zal een automatiseringsrol vervullen en is verantwoordelijk voor de implementatie van de security-oplossingen. De samenwerking ligt in lijn met de sterk toenemende vraag in de markt naar solide cybersecurity dienstverlening.

Cybercrime en -beveiliging staat binnen bestuurskamers van organisaties de laatste jaren steeds vaker op de agenda. Volgens schattingen van McAfee loopt de schade van cybercriminaliteit voor overheden en het bedrijfsleven op tot in de honderden miljarden. De meest recente analyse van het bedrijf schat de jaarlijkse kosten van cybercrime voor de wereldwijde economie op een waarde van tussen de $375 miljard en $575 miljard. De sectoren die – kijkend naar de economische impact en risico’s voor de samenleving – het meest kwetsbaar zijn, zijn het financial services segment, overheden (en hun strategische deelgebieden – defensie, nuts, etc.) en de industriële sector.

Tegen de achtergrond van toenemende cybercriminaliteit investeren organisaties steeds grotere bedragen in het beschermen van hun cyberomgevingen. Zij halen doorgaans de expertise en managed services van externe partijen aan boord, veelal grote technologieorganisaties (bijvoorbeeld Accenture, Capgemini, Cognizant, etc.) of cyberspecialisten als McAfee, Symantec of Verizon.

Siemens en Atos lanceren cybersecurity dienst voor industriesector

Atos en Siemens

Om hun cybersecurity capaciteiten uit te breiden hebben Atos en Siemens – twee grote technologische dienstverleners in de markt – recentelijk aangekondigd hun krachten te gaan bundelen. Als onderdeel van hun strategische alliantie (die in 2011 al van start ging, nadat Atos Siemens IT Solutions had overgenomen voor €850 miljoen), hebben de van oorsprong Duitse en Franse organisaties een compleet aanbod van cybersecurity-oplossingen voor industriële bedrijven op de markt gebracht.

De stap ligt in lijn met de groeiende vraag in de markt naar solide cybersecurity dienstverlening, aangezien de opkomst van trends als het industriële Internet of Things en Industry 4.0 er voor zorgt dat infrastructuren, productie en kantoorautomatisering steeds vaker binnen netwerken aan elkaar worden verbonden. Dat kan enorme voordelen opleveren – volgens onderzoek van Strategy& stelt de toepassing van Industry 4.0 efficiencyverhogingen van meer dan 3% per jaar in het vooruitzicht – hoewel deze technologie-infrastructuren tegelijkertijd kwetsbaar zijn voor (cyber)aanvallen.

Van de twee ICT-partijen is het Siemens die binnen de samenwerking de rol van ‘hardware’ leverancier zal gaan spelen. Het bedrijf biedt reeds een compleet aanbod van cybersecurity oplossingen, producten en diensten. Atos zal de specialistische rol op het gebied van automatisering op zich nemen en neemt de implementatie van security-oplossingen voor haar rekening. “De digitale transformatie vereist holistische security-concepten. Siemens en Atos investeren samen en vullen elkaar goed aan vanwege hun specifieke expertise op het gebied van productie-IT en kantoor-IT”, vertelt Pierre Barnabé, COO Big Data & Security van Atos.

Het cybersecurity aanbod zal bestaan uit geïntegreerde oplossingen voor productie- en office-IT in vier fasen: assessments van security, implementatie van beveiligingsoplossingen, en het beheer en de certificatie van deze oplossingen. In de security assessments-fase voeren zowel Siemens als Atos audits uit om de bestaande situatie binnen een bedrijf te beoordelen. De resultaten staan aan de basis van preventieve maatregelen. Deze maken onderdeel uit van een integraal implementatieplan – inclusief de installatie van firewalls en antivirusprogramma’s – waarmee het beveiligingsniveau kan worden verhoogd. Om de beveiligingsomgeving goed te kunnen beheren, ondersteunen Siemens en Atos klanten ook met proactieve services als continue monitoring van fabrieken en kantoren en het upgraden van oplossingen. Tot slot worden industriële bedrijven ondersteund bij het binnenhalen van de benodigde certificeringen voor hun security-oplossingen. “Hiermee leggen we een stevig fundament voor de digitalisering van de industrie”, aldus Peter Weckesser, bestuurder bij Siemens.

Gerelateerd: De 100 grootste maakbedrijven in het midden- en kleinbedrijf.