Adviesbureaus brengen ondergrondse telecomkabel landschap in kaart

06 december 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Overheid en gemeenten willen inzicht krijgen in hoeveel en welke telecomkabels er allemaal onder de grond liggen. Adviesbureaus KWINK groep, Oxperts Consultancy, Inwilution en telecominfrastructuur-expert Wil Bijl zijn ingeschakeld om het vraagstuk op te lossen.

Nederland telt anno 2016 ruim 7,7 miljoen huishoudens. Zo goed als al deze huishoudens hebben een telecomaansluiting, waarmee ze een signaal binnenkrijgen voor bijvoorbeeld (digitale) TV, internet of een vaste telefoonlijn. Deze aansluiting worden mogelijk gemaakt door telecomkabels, die huishoudens verbinden met de telecom- en Internetinfrastructuur in ons land.

De afgelopen decennia is de hoeveelheid telecomkabels die in Nederland onder de grond ligt sterk toegenomen. Enerzijds door de groeiende vraag naar telecomdiensten vanuit de alsmaar groeiende bevolking, anderzijds om de uitrol van nieuwe diensten zoals sneller internet of nieuwe kabelvormen te faciliteren. Daarnaast moeten kabels eens in de zoveel tijd vervangen worden als gevolg van slijtage, waarbij het regelmatig voorkomt dat oude kabels onder de grond worden gelaten.

Adviesbureaus brengen ondergrondse telecomkabel landschap in kaart

In 2018 gaat het speelveld voor telecomkabels onder de grond drastisch op de schop. Volgens de huidige wetgeving kunnen telecomaanbieders vanaf 1 januari 2018 verplicht worden gesteld om ongebruikte telecomkabels te verwijderen. De openbare grondeigenaar (bijvoorbeeld een gemeente of Rijkswaterstaat) kan om deze verwijdering vragen. Tegelijkertijd moet er rekening worden gehouden met Europese wetgeving. In een Europese Richtlijn die in 2014 is aangenomen staat dat bestaande ondergrondse infrastructuur mag worden ingezet om snel internet te realiseren. Hierdoor kan het dus voorkomen dat bepaalde type ongebruikte kabels nog gebruikt kunnen worden om dit snelle internet te realiseren. 

Tegen deze achtergrond besloten het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dat onderzocht diende te worden hoeveel kabels ongebruikt zijn en welke kabels mogelijk nog in de (nabije) toekomst kunnen worden ingezet. Hiertoe heeft de overheid vier externe partijen in de arm genomen. Een daarvan is KWINK groep, een adviesbureau uit Den Haag dat zich onder meer toelegt op de cultuursector en zich vooral richt op vraagstukken in het (semi-)publieke domein. De andere drie bureaus zijn Oxperts Consultancy, een niche speler gespecialiseerd in telecom; Inwilution, een consultancybureau dat vooral telecomoperators adviseert rondom onder meer telecom-, breedband- en VOIP diensten; en tot slot telecominfrastuctuur-expert Wil Bijl.

Het projectteam is inmiddels gestart met het verzamelen van data. De verschillende telecomaanbieders worden verzocht om hiertoe data te verstrekken. Ook worden gemeenten en het Kadaster benaderd om de bij hen beschikbare data te inventariseren. Al deze data zal nader onderzocht en gecombineerd worden, om zo te komen tot een zo precies mogelijk inzicht in de hoeveelheid ongebruikte kabels in ons land.