Accenture, Atos en Safran winnen groot IT-veiligheidscontract

23 november 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Europese Agentschap voor het operationele beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van veiligheid en justitie (eu-LISA) heeft Atos, Accenture en Safran geselecteerd om applicaties en infrastructurele diensten te bieden voor het Visa Informatie Systeem (VIS) en het Biometric Matching System (BMS) van de Europese Unie. Het contract heeft een looptijd van vier jaar, met een mogelijkheid tot verlenging met twee jaar. 

Het programma van de Europese Unie maakt een snelle en veilige verwerking mogelijk van visum aanvragen van burgers om te kunnen reizen in het Schengen-gebied. Het consortium van Atos, Accenture en Safran gaat eu-LISA ondersteunen bij de levering van nieuwe digitale services aan klanten uit alle delen van de wereld. Ook zijn zij verantwoordelijk voor een uitbreiding van het e-mailsysteem voor informatie-uitwisseling tussen EU-lidstaten. De overeenkomst is het resultaat van verschillende aanbestedingen door eu-LISA.

Accenture heeft de leiding over het consortium en is verantwoordelijk voor programmamanagement. Hieronder vallen het aanbieden van een bedrijfs- en IT-architectuur, applicatieontwikkeling, onderhoudsdiensten en IT-beheer op locatie. Safran tekent voor het onderhoud van biometrische oplossingen en levert consulting en expertise op het gebied van biometrische toepassingen. Atos is verantwoordelijk voor de levering en het onderhoud van infrastructurele oplossingen. 

Accenture, Atos en Safran winnen groot IT-veiligheidscontract

James Canham, Managing Director van Accenture Customs & Borders, laat weten blij te zijn met het binnenhalen van de opdracht. “We zullen de ervaring inzetten die we hebben opgedaan met het beheer van omvangrijke en complexe IT-gebaseerde projecten op het gebied van identiteitscontroles voor overheidsorganisaties gericht op grensbewaking over de hele wereld. We hebben er alle vertrouwen in dat we een bijdrage kunnen leveren om dit belangrijke programma van eu-LISA op een succesvolle manier te realiseren.”

Voor het Franse Safran is eu-LISA bekend terrein. Het IT-bedrijf (70.000 medewerkers in dienst) werkt al sinds 2007 met de Europese Commissie aan de ontwikkeling en het onderhoud van het Biometric Matching-systeem dat de kern vormt van het visasysteem van de EU. “Met deze overeenkomst zetten we onze jarenlange inspanningen voort om de EU te helpen bij grenscontroles”, vertelt Philippe Arnaud, Vice President en General Manager van Safran Border Control.

“Atos kijkt ernaar uit om haar samenwerking met eu-LISA te versterken door haar expertise op het gebied van Infrastructurele Managed Services in te zetten om de grenscontroles binnen de EU te ondersteunen. We zullen voldoen aan alle behoeften van eindgebruikers en de vereisten die worden gesteld aan de prestaties van het systeem”, aldus Punit Sehgal, Vice President bij Atos.