Subsidieadviseur De Breed & Partners neemt belang in Investormatch

28 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Breed & Partners, een subsidieadvieskantoor uit Breda, heeft een meerderheidsbelang genomen in Investormatch, een platform dat MKB ondernemers middels crowdfunding én een investeerdersnetwerk van financiering voorziet. Met de overname wil het bureau zich verder nestelen in de wereld van innovatieve bedrijven, Investormatch gebruikt het groeigeld om zijn positie in de markt voor alternatieve financiering uit te bouwen.

Toegang tot financiering is voor veel bedrijven een essentiële voorwaarde, bijvoorbeeld om groeiplannen te ondersteunen of om te kunnen investeren in innovatie. Traditioneel gezien waren het altijd de banken die voor financiering konden zorgen, maar de laatste jaren kijken ondernemers steeds vaker naar alternatieve bronnen.

Enerzijds doordat banken door aangescherpte regelgeving en de nasleep van de crisis vaker de hand op de knip houden, anderzijds door de snelle opkomst van netwerken en digitale platformen die alternatieve financieringsmogelijkheden bieden. Onderzoek van EY toont aan dat de afgelopen jaren de Europese markt voor alternatieve financiering explosief gegroeid is, van €487 miljoen in 2012 naar €2,9 miljard in 2014. 

Alternatieve financieringsmogelijkheden omvatten bijvoorbeeld peer-2-peer oplossingen in het zakensegment, consumentenleningen, crowdfunding en microfinanciering. Daarnaast is er een trend zichtbaar waarbij ondernemers steeds vaker gebruik maken van een mix van beschikbare financieringsmiddelen, ook wel bekend als stapelfinanciering. Nederland telt meer dan 100 platformen die diensten in het landschap of alternatieve financieringen aanbieden – daarvan zijn de meeste, circa 50 platformen, gericht op crowdfunding (een markt goed voor €128 miljoen in ons land).

Investormatch

Een zo’n platform, Investormatch, kondigde gisteren aan dat het groeifinanciering heeft aangetrokken van De Breed & Partners (DB&P), een advieskantoor uit Breda dat ondernemingen helpt met het aanvragen en optimaliseren van subsidies, kredieten en het behalen van fiscaal voordeel (loon- en inkomstenbelasting).

Het bedrijf, zo’n 30 jaar geleden opgericht, is gespecialiseerd in subsidieregelingen zoals WBSO, Innovatiebox, BMKB (Borgstelling MKB Kredieten), Innovatiekrediet, EIA (Energie Investeringsaftrek), MIA (Milieu Investeringsaftrek) en VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). 

Met de financiële injectie kan Investormatch volgens Peter van Meersbergen, partner bij het financieringsplatform, “verder groeien tot één van de koplopers in alternatieve financiering”. Dit zal in deze groeiende markt gebeuren met de huidige producten, maar ook met nieuwe innovatieve crowdfundingproducten die het komende jaar gelanceerd worden. “Wij verwachten eind 2017 meer dan €2,5 miljoen per maand aan financiering te verstrekken en het aantal bedrijven dat wij voorzien van financiering te verdubbelen”, aldus Van Meersbergen.

Voor De Breed & Partners vormt het besluit een ‘strategische overname’, en een stap die het kantoor nog beter in staat stelt om haar belofte “financiering van innovatie” na te komen.

Arno van Klinken, directeur bij DB&P, licht toe: “Ondernemers gaan creatiever om met het aantrekken van financiering. Hierbij maken zij steeds vaker gebruik van een mix van beschikbare financieringsmiddelen. Samen met Investormatch bieden wij nu een volledig palet voor de financiering van innovatie. Deze bestaat uit technologie-subsidies, fiscale voordelen, crowdfunding, kredieten én participaties. Hiermee vormen wij een one-stop-shop voor financiering.”

Investormatch behoudt zijn onafhankelijkheid. Het team, de directie en het kredietbeleid van het bedrijf zullen ongewijzigd blijven.