Anderson MacGyver helpt advocatenkantoren met digitaliseringsslag

26 september 2016 Consultancy.nl

In 2017 moeten alle advocatenkantoren digitaal kunnen procederen. Silex, een samenwerkingsverband van twintig advocatenkantoren, heeft Anderson MacGyver in de hand genomen om de realisatie van een digitale koppeling met de systemen van de Raad van de Rechtspraak in goede banen te leiden. Het bureau levert overkoepelend projectmanagement, architecturele ondersteuning en consultancy om de koppeling te realiseren. 

Op 12 juli 2016 werden de wetsvoorstellen voor het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) door de Eerste Kamer goedgekeurd. KEI is een digitaliseringsprogramma voor de Nederlandse rechtspraak om de procedures rondom rechtszaken te vereenvoudigen en te versnellen. Vanaf 2017 tot 2020 wordt digitaal procederen gefaseerd ingevoerd en wordt het uitwisselen van papieren dossiers verleden tijd.

Om de digitalisering van de rechtspraak mogelijk te maken is door de Raad van de Rechtspraak het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak ontwikkeld en een digitaal Aansluitpunt (systeemkoppeling). Via het webportaal kunnen advocaten en rechtzoekenden digitaal procederen en stukken uit het digitale dossier raadplegen op basis van persoonlijke autorisaties. Via het Aansluitpunt kunnen kantoren hun systemen rechtstreeks koppelen met de Rechtspraak.

Vanaf 2017 moeten advocatenkantoren digitaal kunnen procederen

In het kader van de digitale transitie hebben twintig advocatenkantoren* van verschillende groottes de krachten gebundeld onder de naam Silex. De kantoren, die samen circa 2.200 advocaten vertegenwoordigen, willen via Silex de kansen die digitaal procederen biedt zo goed mogelijk gaan benutten. Silex houdt zich bezig met het tot stand brengen van de koppeling met het digitale systeem van de Rechtspraak en heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met een ICT-bedrijf dat de software voor de koppeling zal bouwen. Silex werkt momenteel samen met de leverancier (Topicus) aan de ontwikkeling van de koppeling, zodat eind 2016 de uitrol van start kan gaan.

De reden om te kiezen voor een eigen koppeling is dat Mijn Rechtspraak niet voldoet aan de wensen van de advocatenkantoren. “Het portaal is niet goed toegerust op kantoren die een documentmanagementsysteem hebben of die procedures voeren met teams”, zei Alexander Hijmering, business analist bij advocatenkantoor NautaDutilh en woordvoerder van Silex, onlangs tegenover juridisch vakblad Mr. Magazine. “De documentmanagementsystemen van advocatenkantoren werken bijvoorbeeld niet samen met het webportaal. We moeten dan eerst onze stukken uit het documentmanagementsysteem halen en uploaden en vice versa. Dat is heel omslachtig”, vervolgt hij. “Verder werken wij veel in teams en dat kan niet binnen het webportaal, want het webportaal kent alleen een individuele beroepsbeoefenaar per zaak. Veel kantoren hebben een centrale administratie die termijnbewaking doet, maar daarin voorziet MijnRechtspraak.nl niet.”

Silex zal met de ontwikkeling van het digitaal procederen de komende jaren proberen de hele advocatuur een impuls te geven. Hijmering legt uit dat Silex geen eigenaar wordt van de software, die bedoeld is voor de hele branche. Het geld dat beschikbaar komt uit licentie-inkomsten zal direct worden geïnvesteerd in de doorontwikkeling van de software om verdere uitrol te volgen en nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. 

Silex wordt tijdens de transformatie bijgestaan door adviseurs van Anderson MacGyver, een Nederlands bureau dat zich richt op vraagstukken op het snijvlak van Business en IT. Het adviesbureau is sinds oktober 2015 betrokken bij Silex en werd door het samenwerkingsverband gevraagd om het projectmanagement uit te voeren en vanuit IT architectuur perspectief voorstellen te maken. “De keuze voor Anderson MacGyver was gebaseerd op onze aanpak waarbij we visueel processen vormgeven en de ervaring die we hebben met IT architectuur en aanbestedingen”, aldus een woordvoerder van het bureau tegenover Consultancy.nl.

Het team van Silex

Het programmateam van Silex heeft inmiddels een aantal opeenvolgende fasen achter de rug: RFI (Request for Information), RFP (Request for Proposal), verdieping en contractering. Anderson MacGyver levert de programmamanager en consultants en heeft naast de selectie en contractering onder meer geholpen bij de ontwikkeling van de Silex samenwerking en positionering richting Rechtspraak, en daarnaast voor het opzetten en uitvoeren van het programmabureau en leverde ondersteuning aan verschillende functionele werkstromen.

Momenteel bevindt het programma zich in de ontwikkelingsfase waarbij op basis van de Agile/Scrum methodiek door de leverancier samen met een vertegenwoordiging van de Silex kantoren gebouwd en getest wordt. Hierbij leidt Anderson MacGyver het centrale team wat de vertaalslag maakt tussen de gebruikers, de eisen vanuit de Rechtspraak en de ontwikkelaars. 

Gerelateerd: VenJ huurt BCG in om KEI-programma door te lichten.

* Het gaat om de volgende advocatenkantoren: AKD, Bird & Bird, CMS, De Brauw Blackstone Westbroek, Dirkzwager, DLA Piper, Ekelmans & Meijer, Höcker Advocaten, Hogan Lovells, Houthoff Buruma, Kienhuis Hoving, NautaDutilh, Nysingh, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, SRK Rechtsbijstand, Stibbe, Trip, Van Doorne, Van Traa en Wijn & Stael Advocaten.

More on: Anderson MacGyver
Netherlands
Company profile
Anderson MacGyver is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Anderson MacGyver is a Regional partner of Consultancy.org in Europe, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.