Sia Partners verdubbelt aanwezigheid in Britse markt met Molten deal

09 september 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sia Partners heeft Molten overgenomen, een management consultancybureau uit Londen gericht op de gas- en oliesector. Zo’n 30 consultants maken de overstap naar het van origine Franse adviesbureau. Door de deal verdubbelt Sia Partners haar personeelsbestand in het Verenigd Koninkrijk, en voegt het een klein team toe in de Verenigde Staten.

Sia Partners, een van de grotere management consultancybureaus ter wereld, heeft de afgelopen jaren een snelle groei gerealiseerd. In de laatste drie jaar is het adviesbureau, dat in 1999 werd opgericht in Parijs, in grootte verdubbeld naar een team van ongeveer 850 consultants in 20 landen wereldwijd.

Matthieu Courtecuisse, oprichter en CEO van Sia Partners, maakte afgelopen week bekend dat het consultancybureau zijn aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk heeft versterkt met de overname van Molten. Molten is een middelgroot adviesbureau met een adviesteam van 30 consultants in Londen en Houston, de Verenigde Staten. Het bureau werd in 2003 opgericht in Londen door Rory Colfer, een voormalig KPMG en Deloitte consultant, en Irene Molodtsov, voormalig consultant van KPMG en ODL Consulting.

Sia Partners groeit in UK

Molten heeft in zijn bestaansgeschiedenis voornamelijk binnen de olie & gassector een sterke staat van dienst opgebouwd. Het bureau uit Londen mag onder meer BP, Gazprom, Shell en MOL tot zijn klantenkring rekenen en ontving de afgelopen jaren verschillende prijzen en erkenningen in de UK voor zijn snelle groei en uitgevoerde klantprojecten. Molten is volgens analisten een van de grootste succesverhalen binnen de Britse consultancybranche van de afgelopen tien jaar. 

De daling van de olieprijzen en de gevolgen hiervan voor de inhuur van consultants door internationale oliebedrijven zorgden echter voor een moeizame periode bij Molten. Oprichters Colfer en Molodtsov besloten samen met de andere partners om het verdienmodel om te gooien. Samen kwamen zij tot het besluit om de indrustrie focus van het bureau uit te breiden naar andere sectoren, waaronder de financiële dienstverlening en de automotive industrie, en de functionele focus te richten op het begeleiden van complexe transformatieprojecten. En met succes – Molten haalde de afgelopen 24 maanden verschillende grote klanten binnen, onder wie HSBC, Deutsche Bank, Jaguar Land Rover en vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier. Molten zag zijn omzet stijgen naar zo’n €6,9 miljoen en is momenteel winstgevend.

De overname van Molten is de laatste in een reeks overnames en in lijn met de ‘Strong Momentum’ strategie die Sia Partners in 2014 heeft gelanceerd. In deze strategie heeft het consultancybureau zich ten doel gesteld om tegen het boekjaar 2017 de grens van 1.000 consultants te hebben doorbroken. Om dit doel te bereiken zet Sia Partners in op zowel organische groei in bestaande en nieuwe markten als op selectieve M&A-deals om zijn aanwezigheid op verschillende adviesmarkten te versterken. Eerdere overnames zijn die van inkoopexpert Sourcing France (~10 consultants) in 2015 en de internationale kantoren van rivaal Investance (~60 consultants) in 2013. In 2012 nam Sia Partners OTC Americas over – een overname die diende als springplank naar de Noord-Amerikaanse adviesmarkt.

Via de overnamedeal versterkt Sia Partners zijn internationale netwerk met de vestigingen van Molten in Londen en Houston. Molten blijft een tijdje onder eigen merknaam opereren (met de toevoeging ‘Sia Partner Group’ onder zijn logo). Als de integratie voltooid is, naar schatting tegen het einde van 2016, wordt de Molten brand afgezwaaid, en zullen de Britse activiteiten van Sia Partners zo’n 60 consultants tellen verspreid over vier praktijken met een gecombineerde omzet van £9 miljoen. In de VS groeit het adviesteam naar 80 consultants die de markt bedienen vanuit vier kantoren, met een gezamenlijke omzet van rond de £13 miljoen.

Molten Group

“Met deze overname wordt Sia Partners een mondiale speler op het gebied van management consultancy aan bedrijven in de olie- & gassector (IOC, NOC, OFS), met een bereik van de Verenigde Staten tot Zuidoost-Azië, inclusief Europa en het Midden-Oosten”, vertelt Courtecuisse. Sia Partners focust zich voornamelijk op middelgrote spelers uit de olie & gasindustrie, een segment dat zich momenteel in zwaar weer bevindt.

In een reactie op de overname laten Molodtsov en Colfer weten dat de samensmelting van de twee onafhankelijke adviesbureaus aanvoelt als een “vanzelfsprekende combinatie”. Ze voegen toe: “We kennen de bestuurders van Sia Partners al jaren, en hebben zelfs samengewerkt op een aantal projecten.” In hun rol als co-CEOs van Sia Partners UK / Molten UK zullen Molodtsov en Colfer zich de komende maanden inspannen om een nieuw bedrijfsmodel te ontwerpen voor de gecombineerde bedrijfsvoering van de twee organisaties. Ook zullen zij leiding geven aan de post-merger integration die zich tot het einde van 2016 voltrekt. Wayne Campbell en Noel Connolly, die leiding gaven aan het kantoor van Molten in Houston, treden toe tot het Amerikaanse management team van Sia Partners en rapporteren aan Dan Connor, Managing Director van Sia Partners in Noord Amerika.

Courtecuisse laat weten verheugd te zijn met de versterking van het netwerk en voegt toe dat het consultancybureau goed op weg is om zijn strategische doelstellingen op het gebied van omzet, wereldwijd bereik, ontwikkeling/inzet van praktijken, reputatie en talent management te behalen. Voor het Verenigd Koninkrijk heeft hij de ambitie uitgesproken om binnen 18 maanden de grens van 100 consultants te passeren. “Hoewel de Brexit een aantal zaken moeilijker zal maken voor veel bedrijven in Groot-Brittannië, herstelt de markt – grondstofprijzen worden weer stabiel en bedrijven gaan weer groeien. Wij bevinden ons in een uitstekende positie om onze klanten te adviseren.” 

Colfer voegt toe: “Dankzij de financiële capaciteit van Sia Partners, en door de twee teams snel te laten integreren, zijn we ervan overtuigd dat we in minder dan twee jaar tijd de doelstelling van meer dan 100 consultants kunnen bereiken.”

Molten is niet het eerste Britse consultancybureau dat wordt overgenomen door een Franse branchegenoot. In 2015 werd het Britse Hudson & Yorke overgenomen door Solucom, een management en IT-consulting bureau uit Frankrijk.