Interview met Harry Boersen, adviseur bij Anderson MacGyver
Een interview met Harry Boersen, projectmanager en adviseur bij Anderson MacGyver.
Kun je jezelf kort voorstellen?
Sinds begin dit jaar woon ik samen met mijn vriendin in Utrecht. Ik ben bijna tien jaar werkzaam als IT-adviseur, waarbij ik met een grote drive en passie vernieuwingen realiseer bij klanten en problemen doorgrond en oplos. Hierin acteer ik voornamelijk als adviseur maar ook als projectleider, teammanager of architect. Inhoudelijk heb ik een voorkeur voor digitaliserings- en technische vraagstukken. Deze kunnen ook te maken hebben met de organisatie-inrichting en werkwijze zoals SCRUM, DevOps en Bimodal IT. Mijn klantenkring is veelal de financiële en de transport & logistieke sector.
In 2013 was je de eerste adviseur die zich aansloot bij Anderson MacGyver. Anno 2016 bestaat het team inmiddels uit meer dan twintig adviseurs. Wat is er sinds jouw start allemaal veranderd?
Begin 2013 zijn we gestart vanaf een zolderkamer in Utrecht. Behalve dat we daar snel uit waren gegroeid en zijn verhuisd naar Houten is er veel veranderd. Gelukkig zijn voor mij de belangrijke kernwaarden gelijk gebleven. Waaronder het continue blijven denken en handelen vanuit de ‘business-kant’ van organisaties. Ook de pure passie voor het vak waar we mee bezig zijn is in de afgelopen jaren niet verloren gegaan. Wat ik leuk vind is dat we meer en meer opdrachten krijgen van (senior) business managers en niet langer alleen de CIO.
Wat wel is veranderd is onze focus: deze is scherper geworden. Belangrijke thema’s voor ons zijn: het bepalen van de digitale strategie, het inrichten van organisaties en het helpen selecteren en implementeren van technologie leveranciers. De achterliggende jaren hebben we met elkaar hard gewerkt aan het opbouwen en delen van intellectual property die we gebruiken in onze opdrachten.
In de periode voor Anderson MacGyver werkte je als consultant voor twee van de Big Four kantoren (Deloitte en KPMG). Wat zijn – vanuit jouw eigen ervaring – de belangrijkste verschillen tussen grote consultancypraktijken en kleinere boutique adviesspelers in de markt?
De periode voor Anderson MacGyver heb ik met veel genoegen gewerkt bij zowel KPMG als Deloitte. Er werken veel goede adviseurs en ik kijk er met plezier op terug. In de praktijk zie ik twee belangrijke verschillen. Anderson MacGyver voert voornamelijk opdrachten uit op directieniveau. Hier staat, vanuit Anderson MacGyver, altijd een gelijkwaardig team met tenminste evenveel ervaring tegenover. Onze senior-adviseurs zijn te allen tijde in onze teams vertegenwoordigd en hebben naast de eindverantwoordelijkheid ook een belangrijke rol in de uitvoering. Bij de grotere kantoren wordt op de achtergrond met regelmaat veel werk gedaan door minder ervaren medewerkers. Hierdoor mist de senior-adviseur soms de noodzakelijke achtergrond en betrokkenheid voor het beste advies.
Een tweede verschil is de aandacht voor klanten en opdrachten. Bij eerdere werkgevers moest worden voldaan aan strikte wet- en regelgeving en dossiervorming door de Audit rol van de organisaties. Voor een adviesorganisatie zijn deze eisen minder relevant. Binnen Anderson MacGyver is deze verplichting er dan ook niet, waardoor er aanzienlijk meer tijd is om aandacht te geven aan klanten, opdrachten en ontwikkeling van het vak.
Zoals altijd heeft de medaille ook een andere kant. Een klant moet in een zekere mate ook lef tonen om met een nog relatief onbekende naam als Anderson MacGyver, maar met goede adviseurs, in zee te gaan. Ik vind het erg gaaf om zelf medebepalend te zijn bij het opbouwen van onze naam in de markt.
Anderson MacGyver opereert op het snijvlak tussen business en IT. Kun je ons iets meer vertellen over de type projecten waaraan jij een bijdrage hebt mogen leveren?
Het achterliggende jaar ben ik voor Anderson MacGyver betrokken geweest bij de IT-transformatie van een hypotheekverstrekker. Behalve een beweging naar cloud dienstverlening (SaaS/PaaS/IaaS) zijn we betrokken geweest bij vergaande robotisering van het afsluitproces voor hypotheken. Onderdeel van deze vragen waren onder andere een cloud strategie, reorganisatie en selectietraject. Momenteel ben ik werkzaam voor een organisatie om vanuit de geleverde diensten aan klanten te bepalen waar de IT-organisatie meer flexibel moet worden en sneller kan reageren.
Met het oog op die projecten, wat waren voor jou de absolute hoogtepunten? En waar kijk je met minder plezier op terug?
In één van de projecten waar ik met veel plezier op terug kijk hebben we het volledige logistieke proces van een organisatie vernieuwd. Sorteeralgoritmes zijn op de schop gegaan, fysieke indelingen van sorteercentra zijn aangepast, waarvoor maatwerksoftware is gebouwd. Het ging hier over high performance computing. Werk wat voorheen dagen duurde wordt nu in 19 seconden en een aantal honderdste afgerond. Dat gaf mij een kick. Ook was de besparing fors. De ROI van het totale project was maar een aantal maanden. Leuk detail, onbewust merkt iedereen in Nederland die post ontvangt het effect van dit project. Het is een code van 50+ karakters die je op diverse poststukken ziet. De code bevat alle informatie voor de sortering en logistieke distributie tot aan de voordeur.
Een moment waar ik met minder plezier op terug kijk vond ongeveer twee jaar geleden plaats. Bij één van onze klanten was sprake van een managementwissel. Het gevolg was dat alle projecten werden stopgezet. Ook één van de projecten waar wij medeverantwoordelijk waren. Op een dergelijke manier een project afronden is niet fijn, omdat ik graag dingen afmaak als ik ergens aan begin. Overigens is het project een half jaar later weer opgepakt en alsnog succesvol afgerond.
In de snel veranderende adviesmarkt heeft Anderson MacGyver een snelle groei weten te realiseren. Wat zijn volgens jou de belangrijkste factoren die bepalend zijn (geweest) voor de succesvolle groei?
Een ongeëvenaarde overtuiging dat de diensten die een organisatie aan haar klanten biedt leidend zijn voor de inrichting van IT. Dit zie je niet alleen terug in een digitale strategie die in nauwe samenwerking tussen business en IT wordt gevormd, maar ook door de inrichting van een business gerichte IT-organisatie. Ook denk ik dat onze unieke visie op sourcing bijdraagt aan ons succes. Het bedrijfsbelang van de IT die wordt ingekocht/uitbesteed is hierbij een belangrijke factor.
Tijdens jullie recente jubileum evenement wezen de twee medeoprichters van Anderson MacGyver (Rik Bijmholt en Gerard Wijers) op het bijzondere DNA van jullie organisatie. Hoe zou jij jullie DNA omschrijven?
Bij DNA gaat het om het groter geheel. DNA heeft alle instructies in zich om te groeien, ontwikkelen, functioneren en zich te vermenigvuldigen. Bij Anderson MacGyver bestaat het DNA niet uit ‘bouwstenen’ maar krijgen voor mij vorm in de volgende termen: betrokkenheid, een balans tussen wetenschappelijke theorie en praktijk, pragmatische aanpak met veel gebruik van visuals, diversiteit, teamgevoel en passie voor het vak.
Tot slot, het creëren van een hechte band tussen collega’s kan soms lastig zijn binnen consulting, vooral wanneer de zaken goed gaan. Hoe zorg jij zelf voor een goede klik met jouw collega’s en hoe ondersteunt Anderson MacGyver de relatie tussen adviseurs?
Een belangrijk uitgangspunt is dat adviseurs nooit alleen werkzaam zijn bij een klant. We voeren opdrachten uit met een begin en een einde en we leveren geen ‘handjes’. Behalve deze twee uitgangspunten zijn er tal van andere momenten met collega’s. Elke maandag wordt een ‘Interactive Monday’ georganiseerd. Een moment van kennisdeling en discussie. Ook wordt eens per kwartaal een off-site georganiseerd met het hele bedrijf. En wat mij zelf erg aanspreekt zijn alle sportactiviteiten. Die organiseren we inmiddels vaak onder elkaar. Diverse collega’s, waaronder ikzelf, stappen graag op de racefiets. De afgelopen maanden is er elke maandag een bootcamp en jaarlijks reizen we af naar Oostenrijk om twee dagen te hiken en/of te mountainbiken in de bergen.
Wat voor type projecten hoop je over vijf jaar te hebben/doen?
Anderson MacGyver heeft grote ambities. In de aankomende vijf jaar hoop ik vanuit Anderson MacGyver opdrachten uit te voeren in een internationale context bij grote multinationals.