Quintop trekt Mark Marseille aan voor uitbouw Digital HR Transformation

08 september 2016 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Begin deze maand is Mark Marseille als Managing Consultant in dienst getreden bij Quintop. Marseille is afkomstig van Sanoma, waar hij betrokken was bij de opbouw van de internationale Sanoma Learning organisatie, de integratie van geacquireerde bedrijven en het verbeteren van de effectiviteit en efficiency van HR functies. In zijn nieuwe rol bij Quintop zal Marseille zich vooral richten op het verder uitbouwen van de Digital HR Transformation dienstverlening van het HR-consultancybureau uit Utrecht.

Mark Marseille is een HR professional met meer dan twintig jaar ervaring binnen vooral de media en educatie, met een ruime expertise in onder meer het professionaliseren van HR processen, change management, internationaal projectmanagement, HRIS, pensioenen, management- en organisatieontwikkeling. Gedurende zijn loopbaan bekleedde Marseille diverse HR-management rollen. Zo was hij ongeveer negen jaar actief als Manager HR bij uitgeverij Malmberg, waar hij betrokken was bij een management buy out. Als Chief Human Resources Officer Sanoma Learning bouwde hij een professionele internationale HR organisatie en droeg hij bij aan een open, coöperatieve cultuur. Vanaf 2013 was hij, als Vice President Group HR Operations, programma-eigenaar voor één HR informatiesysteem leidend voor alle bedrijven in Europa en maakte hij deel uit van het Sanoma HR Leadership Team.

Mark Marseille - QuintopPer 1 september heeft Marseille zich verbonden aan Quintop, een bureau dat advies en interim diensten levert voor HR-vraagstukken. Samen met Ilse Heurkens, die sinds 2011 werkt voor het adviesbureau, zal hij zich richten op het uitbreiden van Quintop’s footprint binnen het digitale HR domein. Begin dit jaar voegde Quintop een nieuwe propositie toe aan de bestaande dienstverlening: ‘Digital HR Transformation. Met deze stap speelde het bureau in op de snelle en massale opkomst van technologie en de mogelijkheden die dit biedt. Sinds de invoering van de nieuwe dienst heeft Quintop diverse organisaties ondersteund met het digitaliseren van hun HR operaties en de besluitvorming daarvan.

In de afgelopen jaren hebben we al verschillende HR IT projecten gedaan maar nooit onder de noemer digital HR transformation. Met deze propositie laten we nu zien dat Quintop deze ervaring en kennis in huis heeft en dus een goede partij is om hiervoor in te zetten. Sinds de bekendmaking van onze propositie ontvangen we veel positieve reacties en wordt inderdaad bevestigd dat er veel vraag is naar ondersteuning op het gebied van Digital HR oplossingen maar ook zeker in het hele voortraject zoals het opstellen en aanscherpen van een digitale HR strategie”, vertelt Heurkens over de eerste resultaten van de nieuwe propositie.

Om meer te weten te komen over de komst van Marseille naar Quintop en hoe hij de nieuwe HR propositie verder denkt uit te kunnen bouwen, stelde Consultancy.nl de nieuwe Managing Consultant enkele vragen:

Na meer dan twintig jaar in het bedrijfsleven maak je nu de overstap naar de adviesbranche, vanwaar deze keuze? En hoe ben je bij Quintop terechtgekomen?
Binnen het bedrijfsleven heb ik een schat aan ervaring opgebouwd. Deze ervaring wilde ik in eerste instantie benutten om een nieuwe uitdaging aan te gaan als HR directeur. Maar ik ben ook verder gaan kijken en tijdens deze zoektocht kwam ik Erik Geerts tegen. Hij sprak met passie over de ambities van Quintop en dat maakte mij zeer enthousiast. De vervolgafspraken met de partners van Quintop waren snel gemaakt. Betrokken en pragmatische professionals, in een organisatie waar ik mijn ervaring prima kan benutten en een mooie uitdaging om samen met Ilse Heurkens Digital HR Transformation verder te ontwikkelen.

Je gaat je vooral richten op Digital HR. Digital is een absolute hype, die steeds vaker wordt omarmd door HR organisaties. Wat zie jij als de belangrijkste voordelen van digitalisering voor HR afdelingen?
Digitalisering zie ik niet als een hype, maar is een goede mogelijkheid om technische hulpmiddelen te benutten om een effectieve en efficiënte HR afdeling neer te zetten. Vooral door technologische veranderingen moeten bedrijven zich steeds sneller aanpassen om succesvol te blijven. De mate van succes hangt af van de kwaliteit, flexibiliteit en inzet van de mensen in de organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat de HR businesspartner hierbij een echte rol van betekenis kan spelen, mits ondersteund door een effectieve en efficiënte HR organisatie. En digitale HR oplossingen kunnen ervoor zorgen dat deze effectieve en efficiënte HR organisatie wordt gecreëerd.

Kun je iets vertellen over jullie plannen met de Digital HR Transformation propositie? Welke rol ga jij spelen in de verdere uitbouw ervan?
Noodzakelijke uitgaven om HR afdelingen efficiënt en effectief te maken zijn uitgesteld. De markt trekt weer aan en dat betekent ook dat er geld vrijkomt voor technologische oplossingen. Daarbij hebben de ontwikkelingen in de HR technologie niet stilgestaan en we horen steeds vaker dat organisaties aan de slag willen met nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld HCM cloud oplossingen. De kracht van Quintop’s Digital HR Transformation dienstverlening is dat we organisaties kunnen ondersteunen in het hele traject; van strategievorming tot implementatie. Voor Quintop Digital HR Transformation is het van belang zich juist nu goed te profileren. Samen met Ilse Heurkens ga ik hiermee aan de slag.

Recent onderzoek toont aan dat ondanks de genoemde voordelen, nieuwe systemen in de praktijk nog niet echt aan hun verwachtingen voldoen. Met welke uitdagingen krijgen HR afdelingen te maken wanneer ze HR technologie implementeren?
Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waarom nieuwe systemen niet aan de verwachtingen voldoen. Om teleurstellingen te voorkomen is het in ieder geval zaak om vooraf goed na te gaan wat je precies wil bereiken met een technologische oplossing. Sluit je HR strategie aan bij de bedrijfsstrategie? En in het verlengde hiervan: hoe ga je de digitale HR strategie ontwikkelen om de efficiëntie en effectiviteit van je HR afdeling te verbeteren? Welke HR processen heb je (nodig) en welke processen moeten geoptimaliseerd worden? Welke technologie is beschikbaar en wie levert dat? Wie gaat het implementeren? Wat zijn de gevolgen/veranderingen voor mijn HR afdeling, management en medewerkers? Deze vragen zijn belangrijk om te onderzoeken en te beantwoorden in het voortraject. Alleen met een goede voorbereiding kunnen de juiste keuzes worden gemaakt, een passende oplossing worden gevonden en zullen de systemen wel aan de verwachtingen kunnen voldoen. 

Quintop positioneert zijn Digital HR diensten als ‘end-to-end’ oplossingen, waarmee klanten bij hun strategische vraagstukken ondersteund worden, van ontwerp tot executie. Hoe onderscheidt Quintop zich in de markt van de legio andere actieve HR consultants?
Quintop heeft bijna twintig jaar ervaring opgebouwd in HR en HR projectmanagement en het is een bewezen kracht van ons bureau dat wij ondersteuning kunnen bieden van strategie tot implementatie. Daarbij zijn wij systeem- en leveranciersonafhankelijk. Dit betekent dat wij de volledige vrijheid hebben om met de klant de juiste technologische oplossing te kiezen die de klant echt verder gaat helpen!