Eén vijfde van Top 100 Young Professionals actief in consultancy

13 juli 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor het zesde jaar op rij heeft Memory Magazine een lijst opgesteld van de 100 meest veelbelovende Young Professionals van Nederland. Javier Santiago, werkzaam bij oliegigant Shell, staat bovenaan de 2016-editie. Naast jonge talenten van verschillende corporates kent de lijst ook een sterke vertegenwoordiging vanuit de adviesbranche – circa een vijfde van de top 100 young professionals is werkzaam als (interne) consultant.

Sinds 2010 brengt Memory Magazine ieder jaar een lijst uit van de meest talentvolle Young Professionals van ons land. Deelname aan de competitie is vrijwillig, en ieder jaar schrijven zich honderden jonge talenten (maximaal 33 jaar oud) zich in om kans te maken op een plek in de Top 100. Hun studie mocht liet langer dan vijf jaar terug zijn afgerond. Dit jaar was 60% van de ingeschreven Young Professionals man en heeft 87% van hen een Bachelor en een of twee Masterdiploma’s op zak. 

Deelnemers werden via een enquête beoordeeld op diverse disciplines onder welke hun huidige baan, carrièreontwikkeling (promoties) en de door hun behaalde studieresultaten. Aan de hand van de enquêteresultaten werd een voorlopige ranking opgesteld, waarvan de besten doorgingen naar de interviewronde. Zij werden geïnterviewd door ervaren journalist Arne van der Wal, waarbij werd gekeken naar presentatie, spreekvaardigheid, ambities en drijfveren. Tijdens het finalediner werd de top 10 uitgenodigd samen met hun werkgevers, waar de winnaar bekend werd gemaakt.

Consultants in top 100

De Top 100 Young Professionals wordt dit jaar aangevoerd door Javier Santiago. Santiago werkt als Energy & Other Utilities Engineer bij Shell. Vorig jaar stond de Young Professional eveneens in de lijst, toen op de zeventiende plek, toen hij actief was als Energy & CO2 Efficiency Consultant voor de energiegigant. Dat jaar was hij een van de zeventien consultants in de top 100-lijst.Nikki Vorselaars - Pascal de Kruijff - Pim Rossen - Art Stevens - Eugene IkejembaIn de lijst van 2016 staan vijftien professionals die werkzaam zijn in consultancybranche, en vijf 'interne consultants'. Daarmee is het conculstancyvak goed voor 20% van de top 100. A.T. Kearney is vanuit de advieswereld hofleverancier van de lijst, maar liefst zes van de opgenomen consultants zijn werkzaam bij het wereldwijde management consultancybureau. Onder hen is ook de hoogst geplaatste consultant in de lijst: Niki Vorselaars op de elfde plaats. Ze werkt inmiddels vier jaar voor het bureau in Amsterdam als Strategy Consultant met een specialisatie in de telecom- en kabelindustrie. Haar focus ligt op marketing, klantinteractie en pricing-vraagstukken.

Direct op de twaalfde plek volgt de volgende consultant: Pascal de Kruijff van Roland Berger. De Kruijff specialiseert zich in mid- en large cap commercial due diligences voor private equity partijen, maar heeft ook gewerkt aan verscheidene strategische- en herstructureringsprojecten. De derde consultant in de lijst, Pim Rossen, opnieuw afkomstig van A.T. Kearney, staat op de 22e plek, en is werkzaam als Associate. Hij is inmiddels zo’n vier jaar werkzaam bij het bureau waar hij begon als Business Analyst, en vervolgens promotie maakte tot Senior Business Analyst en later Associate. De top 25 wordt gesloten door Art Stevens, werkzaam als consultant bij Innopay.

Simone Poelen - Sander van der Wielen - Kees Kraaier - Diane Kwakman - Joelle van den BrandDe andere consultants in de top 50 van de lijst zijn: 
30. Eugene Ikejemba (27), ICE-Africa (African Energy & Consulting) als Director
33. Simone Poelen (27), A.T. Kearney als Associate
38. Sander van der Wielen (24), A.T. Kearney als Senior Business Analyst
39. Kees Kraaier (31), PwC als Manager**
44. Diane Kwakman, Progressive Global Energy & Natural Resources als Principal Consultant*
46. Joëlle van den Brand, A.T. Kearney als Associate
48. Laura Zwaan (26), KPN Consulting als Campus Recruiter / Consultant 

Laura Zwaan - Ali Alam - Luc Henstra - Marjolein Jonker - Thrasyvoulos Loukas

In de top 51-100 staan nog de volgende consultants, op alfabetische volgorde:
- Ali Alam (27), Senior Consultant bij KPMG
- Luc Henstra (25), Medior Consultant bij IBC
- Marjolein Jonker (24), Senior Business Analyst bij A.T. Kearney
- Thrasyvoulos Loukas (28), IT Architect bij IBM 

Omer Arslan - Mandy Brouwer - Lena Budko - Yakup Koc - Heleen van der ZandeInterne consultants

In de lijst staan ook diverse professionals die als interne consultant actief zijn. Enkele voorbeelden zijn, op alfabetische volgorde:
- Ömer Arslan (26), Improvement Consultant bij Tata Steel
- Mandy Brouwer (26), Junior Business Consultant bij ING
- Lena Budko (28), Associate Corporate Banking bij ABN AMRO en actief als consultant in de Corporate Finance afdeling van de bank.
- Yakup Koc (32), Senior Risk Analyst en risk consultant bij Stedin Netbeheer.
- Heleen van der Zande (26), Consultant bij recruitmentbureau VMA Group 

Populair

Dat ongeveer een vijfde van de beste Young Professionals actief is in consultancy komt niet als een complete verrassing. De consultancybranche, en dan met name strategy en management consulting, staat al jaren bij studenten bovenaan het lijstje met populairste branches en sectoren om hun loopbaan in te starten. 

* Kwakman is inmiddels van baan gewisseld en werkt nu als Senior Account Executive voor IT-dienstverlener Curvature.

** Kees Kraaier stond vorig jaar ook in de lijst, dit jaar staat hij op de 39e plek, terwijl hij in 2015 de top 50 sloot.