Roland Berger brengt grijze economie van Marokko in kaart

24 juni 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De CGEM, de Marokkaanse vereniging voor ondernemingen in de private sector, heeft Roland Berger ingehuurd om marktonderzoek te doen naar de informele economie in het land, ook wel bekend als de grijze economie. Aan de hand van de analyse wil de CGEM beleid opstellen dat de Marokkaanse overheid in staat stelt om de informele activiteiten beter te integreren in de formele economische stromen.

Met een BBP van ongeveer $110 miljard, gegenereerd door een geregistreerde beroepsbevolking van 12 miljoen mensen, is Marokko een van de grootste economieën op het Afrikaanse continent. Maar, net als in veel opkomende economieën – en zeker in Afrikaanse regio’s – kent het land een bloeiende informele economie, waardoor de officiële BBP-statistieken veel lager uitkomen dan de daadwerkelijke economische situatie. Volgens schattingen van het IMF, gepubliceerd in 2012, heeft de informele economie in Marokko een mogelijke waarde van maar liefst 44% van het officieel gemeten BBP. Daarmee zou de grijze economie in het land aanzienlijk groter zijn dan de informele activiteiten in verschillende Aziatische en Latijns-Amerikaanse opkomende economieën.

Om beter inzicht te krijgen in de informele economie heeft de CGEM*, de Marokkaanse vereniging die verantwoordelijk is voor de economische activiteit in de Marokkaanse private sector, strategisch advieskantoor Roland Berger ingeschakeld. De CGEM heeft opdracht gegeven voor een diepgaand marktonderzoek nadat een eerdere interne analyse had aangetoond dat de grijze economie in Marokko aan het groeien is. Naast de – hard nodige – inkomsten die de overheid misloopt, kan de grijze marktactiviteit ook significante risico’s meebrengen voor de concurrentiepositie van bedrijven in het land, en de Marokkaanse economie in het algemeen.

Roland Berger brengt grijze economie van Marokko in kaart

Roland Berger, dat na een aanbestedingsproces door de sturingscommissie werd aangewezen om het onderzoek uit te voeren, heeft twee belangrijke taken meegekregen. Ten eerste moeten de consultants de karakteristieken van de informele sector definiëren en vervolgens de markt kwantificeren. Ten tweede is de adviseurs gevraagd om de interactie met de formele economie te analyseren en de impact van de grijze markt voor de concurrentiepositie van bedrijven in het land in kaart te brengen. Het project zal worden uitgevoerd door het Roland Berger-kantoor in Casablanca, dat in 2008 werd geopend.

Volgens bronnen die bekend zijn met de opdracht zal Roland Berger in totaal 2,2 miljoen Dirham krijgen voor de opdracht – ongeveer €200.000. Als de analyses van het bureau zijn afgerond, zal de CGEM de resultaten gebruiken voor het opstellen van een beleids- en actieplan, en de belangrijkste aanbevelingen meenemen in de debatten met verschillende Marokkaanse autoriteiten.

ONEE aanbesteding

Vorig jaar won Roland Berger, samen met lokaal consultancybureau Capital Consulting, al een aanbesteding voor het ontwerp van een prestatieverbeteringsplan voor ONEE, het nationale Marokkaanse nutsbedrijf voor elektriciteit en water. 

* De CGEM werd opgericht in 1947 toen het land nog onder Franse heerschappij stond, en omvat onder meer de Marokkaanse kamer van koophandel. De afkorting staat voor Confédération générale des entreprises du Maroc, vrij vertaald de Algemene Vereniging van Marokkaanse Ondernemingen.