Menno van Dijk over zijn keuze voor strategie consultancy

10 januari 2011 Consultancy.nl

Na het afronden van zijn studie Aerospace Engineering aan de Technische Universiteit Delft is Menno van Dijk in september 2010 bij Booz & Company als Consultant aan de slag gegaan. In dit interview vertelt hij over zijn motivatie voor strategie consultancy, de keuze voor Booz & Company en zijn werkzaamheden.
 
Na stages in de vliegtuigbouw, consultancy en investment banking heb ik na mijn afstuderen bewust voor strategy consulting gekozen. De belangrijkste reden hiervoor is de unieke wisselwerking tussen het uitvoeren van (strategische) analyses en de interactie die je hebt met klanten. Het is ontzettend leuk om een probleem als een puzzel te analyseren en het vervolgens samen met je klant proberen op te lossen. Dan merk je dat je echt impact kunt hebben met je werk. Bovendien is consultancy een fantastische plek om breed inzicht te krijgen in de problemen en mogelijkheden die bedrijven hebben in hun bedrijfsvoering.

 Nadat ik in 2008 aan de business course Consultition heb meegedaan had ik al een aardig beeld  gekregen van de verschillen tussen de strategie adviesbureaus. Maar omdat de verschillen subtiel zijn blijft het een lastige keuze. Wat Booz & Company voor mij echt anders maakt is de relatieve kleinschaligheid van het Amsterdamse kantoor. Met ongeveer 80 consultants  heb je binnen de kortste keren iedereen ontmoet; daardoor voelde het na twee weken alsof ik hier al twee jaar werkte! Daarnaast had ik tijdens mijn eerste interview ronde hele leuke gesprekken met jonge consultants. Je mag, na een uitgebreide interviewtraining, namelijk al na een jaar zelf nieuwe kandidaten interviewen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van het feit dat je bij Booz van het begin af aan echt volwaardig meedraait. 

Zo ben ik naast mijn projectwerk bijvoorbeeld actief betrokken bij het Recruitment Team door mee te denken over de budgetten en evenementen waar we aan meedoen. Maar ook buiten het werk zelf zijn er volop leuke initiatieven. Met een groep collega’s staan we regelmatig op de squashbaan voor onze squash competitie. Ondertussen hebben we in november en december druk gerepeteerd met de Booz Band voor ons optreden tijdens het jaarlijkse Kerstgala in het Amstel Hotel!
 
En er wordt natuurlijk ook gewerkt. Zo zat ik tijdens mijn eerste twee weken op een commercial due diligence van een transport- en opslagbedrijf. Daarbij heb ik onder andere de positie van de Rotterdamse haven in kaart gebracht, voor dit bedrijf van groot strategisch belang. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de economics van groen gas; een hot item binnen de ambitieuze energie doelstellingen van de Nederlandse overheid. De resultaten van dit onderzoek hebben we gepresenteerd tijdens de Energy Delta Convention voor een groep van energie experts. Mijn huidige project is voor een groot chemie concern dat op zoek is naar nieuwe markten om hun sterke groeiplannen te kunnen realiseren. Al met al zeer diverse projecten met één gemeenschappelijke deler: je doet het samen met fantastische collega’s van over de hele wereld!

Nieuws

Meer nieuws over