Interview: Yvan van Dam, Consultant bij Roland Berger

10 april 2014 Consultancy.nl

Na het behalen van zijn Master titel aan de Universiteit van Amsterdam zo’n drie jaar geleden trad Yvan van Dam in dienst bij Roland Berger Strategy Consultants. Consultancy.nl sprak met hem over zijn kennismaking met Roland Berger, werken in strategieconsultancy en hoe het internationale advieskantoor hem ondersteunt bij zijn carrièreontwikkeling.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Roland Berger?
Tijdens mijn studie was ik steeds meer gaan nadenken over strategie consulting. Mijn master was de perfecte periode om de partijen wat intensiever te leren kennen in verschillende business courses. Roland Berger had één van de eerste business courses van het seizoen en die viel op omdat je een eigen business plan moet opstellen en uiteindelijk ook tegenover investeerders komt te staan.

Wat kunnen studenten verwachten van zo’n 4 daagse business course?
Ik herinner me vooral de vaart waarmee alles op je af komt. Het is een perfecte mix van consulting, ondernemerschap, training en team building in slechts een paar dagen. Je start met een team van onbekende studenten en binnen enkele dagen leer je elkaar intensief kennen. Verder kom je tijdens het proces overal collega's tegen en word je één met de sfeer op kantoor (en daarnaast). Eén jongen uit mijn team is later ook bij Roland Berger gaan werken. Het is grappig dat het allemaal tijdens de business course gestart is.

Je bent inmiddels zo’n drie jaar in dienst bij Roland Berger. Kan je globaal schetsen aan wat voor vraagstukken je zoal gewerkt hebt?
Zoals ik verwacht had, werk je aan veel verschillende projecten. Dat is een belangrijk kenmerk waarin strategie consulting zich onderscheidt van andere vormen van consulting. Ik heb bijvoorbeeld onlangs geadviseerd over de verplaatsing van een internationaal hoofdkantoor. Hiervoor vergeleken we wereldsteden op relevante eigenschappen. In een ander project heb ik de fusie van twee bouwbedrijven begeleid. In wekelijkse sessies bespraken we alle vraagstukken met de beide directies, zodat zij de juiste beslissing konden nemen. In mijn laatste project keken we naar knelpunten voor de ontwikkeling van offshore windparken. Door verschillende experts te spreken en hun inzichten te combineren, kunnen hier grote stappen gezet worden.

Hoe helpt Roland Berger jonge consultants zich te ontwikkelen tot allround consultants?
De eerste jaren van je carrière werk je bewust in zoveel mogelijk verschillende industrieën. Op die manier leer je allerlei soorten projecten kennen en ontwikkel je een voorkeur voor een bepaalde hoek. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een focus kiest en je op een specifieke industrie gaat richten. Tijdens dit proces leer je, naast de training in alle seminars, heel veel van de collega's om je heen. Inhoudelijk over het project, maar ook over samenwerken en projectmanagement. Na enkele jaren is er de mogelijkheid om voor een MBA te gaan. Ik verhuis deze zomer voor een jaar naar Singapore om daar een MBA aan INSEAD te volgen.

Hoe onderscheidt Roland Berger zich volgens jou op werkgeversgebied van de overige branchegenoten?
Tijdens mijn master heb ik verschillende consultants vergeleken en uiteindelijk in een stage Roland Berger nog beter leren kennen. Wat mij aansprak was de jonge ondernemende cultuur. Een firma waar steeds meer kantoren bijkomen en die in Nederland actief de markt aan het veroveren is. Dit gaat gepaard met ondernemerschap door de hele organisatie. Als jij iets kunt bijdragen aan de groei - of dat nu business development of het werven van talent is - wordt dat gewaardeerd. Er is altijd ruimte voor initiatieven.

Tot slot, welk advies wil je meegeven aan studenten die strategie consulting in willen?
Zorg ervoor dat je een goed beeld krijgt tijdens business courses of andere events en loop ergens stage als het in je planning past. Voor mij was dat de perfecte manier om het vak te leren kennen en de juiste keuze te maken. Juist omdat het sollicitatieproces verschilt van veel andere sectoren is het handig om thuis te zijn in de industrie. De contacten die je opdoet tijdens een business course kunnen ook daarna zeer waardevol zijn.

Nieuws

Meer nieuws over