Weggepeste fiscalist eist 1,2 miljoen van KPMG Meijburg

11 februari 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Karim Aachboun, een fiscalist van KPMG Meijburg, eist €1,2 miljoen van belastingadviesbureau KPMG Meijburg als schadevergoeding voor de posttraumatische stressstoornis die hij daar zou hebben opgelopen. De jonge fiscalist zou naar eigen zeggen zijn bedreigd en gediscrimineerd. KPMG Meijburg ontkent de aantijgingen en geeft verder geen commentaar.

In 2015 werd Karim Aachboun, een fiscalist bij KPMG Meijburg, arbeidsongeschikt verklaard toen een posttraumatische stressstoornis bij hem werd geconstateerd. Volgens Aachboun is deze het gevolg van jarenlange tegenwerking, discriminatie en bedreigingen waar hij mee te maken kreeg binnen het belastingadvieskantoor.

De 28-jarige Marokkaanse fiscalist werkte jarenlang bij KPMG Meijburg, onderdeel van Big Four accountants- en adviesorganisatie KPMG. Vorig jaar werd Aachboun door zijn toenmalige leidinggevende en partner binnen het kantoor, Ad Aerts, publiekelijk in het zonnetje gezet voor het binnenhalen van enkele Quote 500 klanten. Die gelegenheid werd volgens hem echter op ruwe wijze verstoord door Wiebe Cnossen, financieel topman van KPMG Meijburg, die volgens Aachboun schreeuwend zou zijn binnengekomen en te kennen zou hebben gegeven dat Aachboun geen lof verdiende en dat hij moest ‘opkrassen’.

Volgens Aachboun zou Cnossen hem al vaker hebben tegengewerkt vanwege zijn Marokkaanse afkomst en Aachboun beschuldigt het kantoor en de topman daarnaast van andere misstanden. Zo zou Aachboun naar eigen zeggen bijna geen klanten toegewezen hebben gekregen, wat het hem onmogelijk maakte om de vereiste targets te halen. Ook zouden er met opzet geruchten zijn verspreid dat hij vrouwen als minderwaardig beschouwde, en zou hij een veel te lage bonus hebben ontvangen. Aachboun beweert verder schriftelijk hulp te hebben gevraagd van KPMG-commissarissen Bernard Wientjes, Laetitia Griffith en Jolande Sap, waar hij nooit antwoord op zou hebben gehad. Volgens De Telegraaf wordt er nu op aangestuurd dat Aachboun ontslagen wordt. Documenten in het bezit van De Telegraaf zouden volgens de krant kunnen duiden op een doofpotaffaire, waarbij collega’s van Aachboun zou zijn afgeraden getuigenverklaringen af te leggen. 

Aachboun heeft aangifte gedaan bij de Amstelveense politie, en eist nu een schadevergoeding van €1,2 miljoen. Aerts, die ruim 28 jaar als partner en belastingadviseur werkzaam is geweest bij het kantoor, is – volgend op bovenstaande ontwikkelingen – door KPMG Meijburg ontslagen en vecht dat ontslag momenteel aan. Volgens De Telegraaf zou KPMG Meijburg de complimenten van Aerts aan het adres van Aachboun bestempelen als “oncollegiaal”.

Zowel KPMG Meijburg als Karim Aachboun willen niet reageren op vragen over het arbeidsconflict.